Dag 1

Nu har kyrkomötet börjat på riktigt. Det skedde dels genom en gudstjänst i Domkyrkan och sedan genom ett högtidligt öppnande i Universitetsaulan. Där sjöngs bl a sången You raised me up vilken jag mycket uppskattar. Drottningen och kronprinsessan var som sagt närvarande.
 
Men innan dess hade vi samling i nomineringsgruppen (du vet den som alltid har roligast) under förmiddagen. Efter eftermiddagens högtidliga öppnande var det sedan dags för det inledande utskottsarbetet. Då fick jag även chans tala med min debattmotståndare under sommarens kyrkopolitiska debatt i NSD, Irene Gustafsson. Det föreföll mig som att hon har ytterst svårt förstå att man kan inta den hållningen att man principiellt ifrågasätter det riktiga med kvinnor som präster men likväl, när nu prästvigda kvinnor är ett faktum, vill försöka leva i ömsesidig respekt utan att vilja tränga ut eller "avkraga". Inte underligt att hon då är så hätsk mot oss "kvinnoprästmotståndare" - hon förstår inte vår position.
 
Nå, vår ordförande i utskottet bedömde att vi ska hinna allt vi ska göra utan att behöva ta till all tillgänglig tid på sena kvällar, alltså fick vi sluta utskottsarbetet redan kl 19.30 och man kunde gå och käka en god middag tillsammans med FK-kamraten Håkan Sunnliden från Växjö stift. Det var tänkt att vår gruppledare Bertil Murray också skulle dyka upp men han fick förhinder men vi blev inte ensamma då Dag Sandahl istället infann sig. Trevlig kväll som alltid. Vissa läsare som tagit del av mina referat från kyrkomötet undrar om vi inte gör annat än äter god mat. Jo, vi har trevligt också. Fick också svar på min undran hur det kommer sig att Dag Sandahl alltid skriver så tidigt på morgnarna på sin blogg:
 
- För att jag vet att strax slår Torbjörn på datorn och då måste han ha någit trevligt att läsa, var svaret.
 
Alltid uppmuntrande med människor som har förståelse för sina medmänniskors innersta längtan.
 
Detta år bor jag på nytt hotell jämfört med tidigare år, Svava på Bangårdsgatan. Innebär att man får kortare väg från o till Centralen första o sista dag då man ska släpa på sin väska, men längre att gå de andra dagarna. Men det är OK. Insåg dock vid frukosten i morse att detta är det hotell där alla (?) biskopar bor. Ska man tänka att det är ett betydelsebärande faktum att alla biskopar bor på det hotell som ligger längst från den plats där kyrkopolitikerna är samlade till beslut?
 
Dock inte vår biskop. Han är inte med denna gång pga av något samråd i den kristna Barentsgemenskapen eller vad det nu var.

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Som jag nog anmärkt även på Dags blogg har jag nästan lika svårt som Irene Gustafsson att förstå den högkyrkliga hållningen. Att vara motståndare till ordningen med kvinnliga präster innebär väl de facto att man på sikt vill tränga ut, om än kanske inte avkraga redan befintliga, kvinnliga präster? (Ungefär som S och kyrkans ledning håller på att göra med kvinnoprästmotståndarna).

Att man just nu befinner sej i hopplöst läge och inte KAN göra det man VILL (stoppa prästvigning av kvinnor sedan man fått "rättrogna" biskopar i alla stift) är ju inget att berömma sej av. Som en aforistiker sa om en liknande situation: "När åldern och inte förståndet dämpar lidelserna, liknar dygden mest oförmågan."

Hoppas att jag inte var för elak nu. Men observera att jag delar din och Frimodig kyrkas hållning att det just nu, i det rätt extrema läge som just nu råder, är rimligt att både prästvigda kvinnor och motståndare mot ordningen med prästvigda kvinnor förenas i gemensam kamp för att kyrkan ska få vara kyrka.

2013-09-25 @ 11:39:41
URL: http://andraget.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0