Elitkyrka?

Fick mig för någon dag sedan tillsänt ett utdrag från Facebook där centerpartistisk präst och kyrkomötesledamot  skrivit något om det som han uppenbarligen uppfattar som ett hot mot den öppna folkkyrkan, nämligen elitkyrka. Han tycktes också mena att just centerpartiet ihop med socialdemokraterna är de stora skydden mot den hotande elitkyrkan.
 
Detta är nu inte första gången jag hör en centerpartist eller en socialdemokrat tala om elitkyrka. Jag undrar vad det är för slags företeelse och var den finns? Det måste vara någonting som centerpartister och socialdemokrater ständigt möter i sina sammanhang. Själv har jag aldrig mött någon elitkyrka. Skulle vara intressant om någon kunde förklara för mig vad en elitkyrka egentligen är och var man kan se exempel på en sådan.
 
Det enda elit- jag normalt träffar på är elitserien i hockey. Just nu pågår - som väl ALLA vet - "skoterfinalen" mellan Skellefteå och Luleå. Just nu ligger Luleå lite illa till (0-2 i matcher) men vi ger inte upp. Gläder mig dock över att en prästkollega som är från Skellefteå får glädja sig. Alltid roligt när folk får glädja sig. Annan kvinnlig prästkollega med normalsympatier för lag längre ner efter kusten blev dock chockad när jag uttryckte att jag kunde tänka mig unna Skellefteå segern. Dom är dock i sin tredje raka final och står "före i kön" uttryckte jag. "Nej så får du inte säga", sa hon, som erkände att hon efter många år i Luleå börjar få lite Lule-sympatier, "nu är du alltför kristlig".
 
Åhå, tänkte jag. Manlig kvinnoprästmotståndare mer kristlig än kvinnlig präst. Alltid roligt när man kan vända invanda världsbilder upp och ner.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Misstänker att de menar en kyrka som består av folk som faktiskt tror på Gud. Det skulle ju per definition (deras i alla fall) innebära ett exkluderande av folk som bara anser att kyrkan är tradition och fina byggnader, men inte vill ha med Kristus att göra. Och om inte alla får vara med innebär det att de som är med bildar en elit.

Intressant att reflektera är ju då att de själva utgör en socialdemokratisk eller centerpartistisk elit. De kräver ju att de som blir medlemmar i partierna ska ställa upp på, "tro på" det som partiet står för. Om de principer de vill tillämpa på Svenska kyrkan skulle tillämpas på deras egna partier skulle partierna ganska snart bli meningslösa, eftersom det skulle innebära att alla skulle ha rätt att vara med i alla partier oavsett vilka politiska åsikter man har.

2013-04-15 @ 10:50:55
Postat av: Brorsdottern

Signaturen försvann visst från förra inlägget...

2013-04-15 @ 10:51:54
Postat av: Ann O Nym

Undrar om kollegan skulle vara lika kristlig om det var Modo istället för Saik ?

Svar: Det kan man fundera på :)
Torbjörn Lindahl

2013-04-15 @ 13:01:37
Postat av: Alma

Så intressant att du rubricerar dig som kvinnoprästmotståndare. Nu är jag en vidirg språkfascist, men det ordet låter för kul; mot präster som enbart betjänar kvinnor, de flesta är väl mot det. Ska vi nu prompt ha präster ska de betjäna både män och kvinnor och kunna heja på både Skellefteå och Luleå. Jag vill dessutom dementera Lars Törnmans puckade uttalande om att kirunabor skulle vara emot att Luleå vinner elitserien, min man hejar på Luleå och jag bryr mig inte, inte min 11-åring heller. Han har just lärt sig att säga "je m'en fou de hockey- sur glace"!

Svar: Håller med om att kvinnopräst och dito -motståndare är dåliga ord. Använder det bara för att det är etablerat.
Torbjörn Lindahl

2013-04-15 @ 19:49:52
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: Bo Nordin

En elit brukar väl tillhöra en grupp som spelar i en serie som är bättre än de andra och som ofta inte gör annat än studiebesök i de lägre serierna. I Kyrkan måste väl den enklaste serien vara mässerien. Dit är alla välkomna. Vi räknar för all del statistik, men ingen behöver räknas vid namn och skulle statistiken missas någon söndag blir det ingen gråt. Det utgår inga ersättningar till de närvarande, förutom till de anställda visserligen men som präst kan jag deklarera att jag inte har något emot att fira mässa på min fritid. Glädjen över att möta den uppståndne och vara delaktig i Kristi kropp är viktigare än all världens lön. Vi får komma som syndare, inte genom våra förtjänster. Vi får ge vår bänkgranne fridshäsning oavsett partitillhörighet eller gärningar. Vårt kontaktnät i samhället eller vår lön spelar ingen som helst roll. De första får samma lön som de sista. I Mässan samlas kort sagt de som inte duger i andra lag som t.ex. hycklare, lögnare, svikare och syndare av alla slag. Det som förenar är hoppet, tron på att vi i Jesus Kristus får kallas Guds barn.
Elitkristna måste, vad jag förstår utifrån detta, vara de som vill bestämma över Kyrkans liv men som inte tycker sig behöva delta i mässerien längre, utan kommer hävdar andra meriter.

Svar: "Mässerien" bra uttryck
Torbjörn Lindahl

2013-04-15 @ 19:59:32
Postat av: Lars-Gunnar Ottestig

I "mässerien" används uttrycket "den som missar en mässa, missar en massa".
/Lars-Gunnar

2013-04-16 @ 10:36:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0