Kyrkomötet dag 4

är nu slut. Till vissa kommentatorers obeskrivliga fasa nödgas jag erkänna att dagens viktigaste händelse var lunch med större delen av nomineringsgruppen på Domtrappkällaren!
 
Före dess hade vi haft vårt dagliga morgonmöte där inte så mycket framkommit mer än att en av Frimodig kyrkas ledamöter indirekt pekas ut som oetisk i ett utskotts skriverier (nej, det han föreslog ansågs oetiskt). Kollegan Fredrik Sidenvall hade en ytterst intressant utläggning om hur felaktigt vi ( dvs den officiella svenska kyrkan genom sina diskussioner och formuleringar i ekumenikutskottet där Fredrik sitter) förhåller oss i värld och kyrka i förhållande till hur vi borde förhålla oss om vi vore riktigt lutherska. Jag mäktar inte försöka förklara det i denna sena timme, men klarsynt var det.
 
Osannolikt många ledamöter kvar för de sista formaliabesluten kl 16 idag innan det var dags åka hem. Men vaddå? Alla har ju biljetter beställda för månader sedan så det är inget att göra om man i sitt utskott blir färdig tidigare eller dagen innan. I stort sett bara dom som endast har kort bilfärd hem kan fuska.
 
En av de böcker som jag berättade att jag köpte å bokhandel i Uppsala var Varför män hatar att gå i kyrkan. Jag ska återkomma till den när jag läst den klart, vilket troligen blir under lördagen. men jag ska ge två smakprov. De följande citaten får i författarens framställning syfta på kyrkans oförmåga att finna verksamhetsformer och attityder som attraherar män, men jag tycker de är tillämpliga på det svenkkyrkliga livet som helhet:
 
"Ditt system är perfekt utformat för att producera de resultat du får"
 
Betyder i vårt sammanhang: vi kan inte skylla på något konstigt oförklarligt någonting för att det går så illa som det gör, utan om vi har en kyrka som tappar 1,5 % av sina medlemmar varje år, som ser stadigt minskade dop- och konfirmationsfrekvenser och ett sammanlagt minskande gudstjänstfirande så beror det bara på att vi har en kyrka som är perfekt utformad för att få just det resultatet.
 
Albert Einstein: "Vansinne är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat av det."
 
Vad ska man säga?
 
God natt!
 
PS. I november blir kyrkomötet roligare och intressantare med debatter och beslut. Men sanningen kvarstår alltid: Frimodig kyrkas ledamöter har roligast.

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Funderar lite på huruvida Alfred Einsteins sentens kan tolkas som en släng mot liturgin... ? ;o). Guds ord och sakrament kan ju åstadkomma antingen väckelse eller förhärdelse, men vi "håller på" i förväntan på det förstnämnda, vare sej det kommer 5, 10 eller förhoppningsvis så småningom 100-tals och 1000-tals människor.

2012-09-29 @ 06:03:25
URL: http://missionspsalmboken.blogspot.com
Postat av: Bosse

Andreas Holmberg pekar på den vanliga missuppfattningen att liturgi i första hand handlar om mission. Trots att den ibland kommit att vara en källa till väckelse är liturgins främsta uppgift att förvalta sakramenten och därigenom formera Guds folk. Firar vi mässa i tron att den ska åstadkomma väckelse "håller vi verkligen bara på", som AH skriver, och den blir varken det ena eller det andra.
Väckelsen torde väl ha mer att göra med hur den kristne lever sin tro i världen och vittnar om den.
Det här är en intressant fråga för oss nu i dagarna, för om vi börjar arbeta med en ny kyrkohandbok i tro att den ska åstadkomma väckelse är det enligt min mening givet att den inte kommer att bli kontraproduktiv. Vill vi vinna nya människor för Kristus bör vi tala om evangelisation och mission, inte om liturgi.

2012-09-29 @ 11:04:36
Postat av: den gamle kamraten

Bosse han har poänger!
Liturgin i Mässan är inte evangelisation primärt. Inte heller då de kyrkliga handlingarna - alltså dop, konfirmation, begravning.
Och här gör handboksförslaget - vidgar härmed olovandes samtalsämnet - mig en liten smula jätteorolig. Den nya dopordningen tappar (så som jag fattar den) tydligheten i att vara ett införande av den som döps in i frälsningen i och genom Kristus. I stället blir den näst intill blott och allenast en trevlig skapelsebekräftelse, alltså att man fötts som eller sedan några år är människa, men behöver support i en destruktiv omgivning, inte bot mot sin "ingivning". Så passar nya dopordningen förträffligt när man genom exempelvis drop-in-högtider tror sig evangelsera - vilket man givetvis inte gör.

2012-09-29 @ 11:33:44
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: Tobbe

Mission och evangelisation behöver vi fundera på sina egna sammanhang. De citat jag delgav läsarna syftade nog mer på div kyrklig "verksamhet" än på liturgin.
Jag vågar nog påstå att de allra flesta (i stort sätt alla?) som kommit med i vår församling under senare år och förts ända fram till ett mer eller mindre regelbundet gudstjänst- och nattvardsliv har kommit in "alpha-vägen".

2012-09-29 @ 13:55:48
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0