Kyrkomötet dag 1

Inte har det hänt så mycket. Förmiddagen hade vi gruppmöte. Trenden står sig: i Frimodig Kyrkas grupp har vi roligast. Men det beror ju mest på att vi skrattar åt andra ledamöters motioner, eller till de olika förslagen i gruppen på hur vi ska förhålla oss till dem. Idag föreslog tex Fredrik S att vi samfällt i plenum i november skulle gå upp och uttala vårt stöd för miljöpartisten Ylva Wahlströms motion om bevarandet av den biologiska mångfalden i de kyrkliga skogarna. Efter att ha talat oss varma för saken skulle vi förklara att vi uppfattar detta som ett trendbrott i kyrkan; svenska kyrka vill nu stå för mångfald även i förhållade till de olika andliga rörelser som finns inom svenska kyrkan.
 
Ja, ja. Idag var de kungliga på besök. Det är numera visbybiskopen Fasth som sitt på min gamla plats närmast kungaparet, så ni förstår att det inte blev någon tårtning. En biskop kan ju inte uppföra sig så. Vacker musik vid inledningen, tal av kyrkomötets ordförande och ärkebiskopen. Inget av talen var väl extremt medryckande men ÄB gav sitt stöd åt strukturutredningens förslag (vad ska han annars göra när samtliga partier enat står bakom dem, han kan ju inte gärna ansluta sig till Frimodig kyrka!) och hr ordf Sibbmark kommer bättre till sin rätt i sammanträdena (han är oerhört duktig sammanträdesordförande).
 
Den ende som försökte med något lustigt under invigningen var Kyrkans Ungdoms ordförande, som i sitt tal inte bara vände sig till "deras majestäter, landshövding, ärkebiskop, biskopar, ledamöter, mina damer och herrar" (med vissa variationer) som övriga talare gjorde, utan även inkluderade SÄPO bland dem som särskilt hälsades. Själv hälsade jag på stiftets biskop och mina bänkgrannar, båda ersättare vilka jag aldrig träffat förut.
 
Senare på eftermiddagen började utskottsarbetet, men det bloggar man inte om. Det har vi blivit förbjudna att göra. Med - den helt korrekta - motiveringen att utskotten är ett beredningsorgan, ej offentligt, och där ska man kunna tala öppet utan att det ropas ut från taken.
 
Får då istället berätta att kvällen avslutades å Kinarestaurang tillsammans med ledamot från skåne som bor på samma hotell som jag.
 
Jo,då! Frimodig kyrkas gruppordförande Bertil Murray uppträdde i skotsk nationaldräkt. Som inledning på utskottsarbetet (vi sitter i samma utskott) fick han ställa sig på en stol till allmän beskådning....
 
 
...men här står han på golvet i trapphallen i Universitetshuset.
 
Det ultimata besviset för att Frimodig kyrka är en nomineringsgrupp som
 
1 värnar traditionen
2. inte präglas av främlingsfientlighet
3. vågar gå sin egna vägar
 

Kommentarer
Postat av: Gunvor Vennberg

...och har män som klär sig i kjol på kyrkomötet. Ganska "queer" (i betydelsen "udda", "konstig") att VI är först(?)med det..? Mycket snack och lite verkstad från HBTq-ivrarna verkar det som...

2012-10-07 @ 22:07:08
URL: http://gunvorvennberg.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0