Valet

Man måste ju kommentera valet. Givetvis satt jag uppe i god väns TV-soffa i lantlig prästgård på västkusten och såg prognoserna avlösa varandra. Ganska fort verkade dock saken vara klar. Men nu i dessa yttersta tider har man läst i tidningarna att det kanske inte alls är så klart som man trott. Det finns några få mandat som kan ramla hit elller dit vilka kan förändra majoritetsförhållandet.

Så klart skulle Reinfeldt uppskatta majoritet för alliansen. Jag tror kanske att även delar av oppositionen tycker att det är bättre med Reinfeldt på egna ben än Reinfeldt stödd av SD. Dock är det väl bara att inse att om alliansen lyckas knipa majoritetetn i detta val ger det bara fyra års uppskov. SD kommer sannolikt att öka - om man inte lyckas splittra partiet genom att locka över vissa fd borgerliga politiker inom SD - på det sätt man sägs ha gjort med Ny Demokrati, och som i en av kvällstidningarna påstods vara en "hemlig strategi" även nu.

Det interssanta tycker jag är att alliansen håller ihop så bra att småpartiernas ledare kan visa sig riktigt glada trots att deras partier minskat till förmån för moderaterna som verkar vara på väg äta upp hela borgerligheten. En lika naturlig reaktion från c, fp o kd kunde ju ha varit att markera tydligare distans till M.

I dagens nummer av Dagen fördjupades analysen. Bla visar det sig i en första undersökning att ett ganska stort antal kristna gått från alliansen (troligen kd) till röd-gröna blocket. Jag kan mycket väl förstå det: många kristna som känt sig samhöriga med kd i moraliska/etiska frågor men som känner sig främmande för en politik som upplevts som hårdare mot svaga och utsatta. När dessutom kd upplevs ha tonat ner sin "kristna profil" så blir motiveringen allt svagare för de väljare som tidigare valt dem av dessa skäl. Enligt undersökning så ska kd nu för andra valet i rad ha tappat i gruppen "regelbundna kyrkobesökare". Var ska dom hitta någon ny stor väljargrupp kan man undra.

SD ställer till oreda. Att välja metodiken mobba ut dem kommer bara att stärka dem, tror jag. Lars Ohlys ovilja att ens gå in i samma sminkrum i TV-huset var ju löjligt. Tänk om alla v-ledamöter i riksdagen måste gå ut från varje restaurang eller fik bara för att dom ser en sverigedemokrat med en kaffekopp i handen. Eller toaletterna! Ska de etablerade partiernas representanter ses stå utanför toaletterna och kniiipa så fort någon SD:are visar sig lätta på trycket. Tänk vad roligt det skulle kunna bli. Sverigedemokraterna gör upp ett schema för hur dom ska pissa i skift så de övriga partiernas representanter får hålla sig tills dom kommer hem på kvällen.

Om jag nu raljerar något över partiernas avståndstagande från SD så får detta inte på något sätt tolkas som sympati för SD:s grundläggande värderingar.*

Socialdemokraterna gör ett katastrofval. Att den saken ägnats så lite uppmärksamhet kan ju Sahlin tacka allt-ljus-på-SD för. Kommer sossarna att kunna komma igen? Knappast, i alla fall inte till gamla historiska 40-45%-nivåer. Varför? Jag tror det är så enkelt som att den generation vars erfarenheter på många sätt varit den moraliska kraften i partiet - jag minns hur det var på trettiotalet - den generationen håller helt enkelt på att dö ut.

Spännande skulle det vara om valresultatet kunde resultera i ett uppbrytande av blockpolitiken. Lite kittlande var det ju efter förra valet då det fördes förhandlingar mellan kd,fp,c,mp om att bilda minoritetsregering med moderaterna som stödparti. Den här gången är väl stödpartiet i så fall för stort. Hur gör mp? Dom har ju vissa idéer som gör att dom inte entydigt hör hemma i vänsterblocket.
* Jag tycker bara man ska skilja på sakmotsättning och mobbning. Även från kyrkomötet har jag ju minnen. Ett av åren bodde jag på samma hotell som Björn Söder (SD:s partisekreterare). När jag kom in i frukostmatsalen satt han ensam vid sitt bord. Ingen annan hade satt sig där, men vid de omkringliggande borden var det proppfullt. Det är mobbning tycker jag. Givetvis satte jag mig vid hans bord. Men när han och jag vid ett annat tillfälle samtalade med varandra så klagade han över att SD:arna av övriga kyrkomötesledamöter tycktes betraktas som något som katten släpat in. Jag uttryckte då att vi i Frimodig kyrka kände likadant, men - detta handlar ju om kyrkomötet inte riksdagen - det också av samma skäl som gör att vi tycker att även de andra partierna är något som katten släpat in: därför att dom är just politiska partier.

F ö när jag nu ändå är inne på Kyrkpomötet. Under de två tidigare mandatperioder som SD varit rerpresenterade i Kyrkomötet så har det ju ofta sagts att dom bara satsar där för att få en språngbräda till riksdagen. Nu är dom i riksdagen och då kan den förklaringen till deras kyrkopolitiska engagemang inte längre användas. Nu är dom ett "riktigt" parti. Antingen har alla sådana rätt/anledning finnas i kyrkans beslutsorgan - eller inga. Det senare tycker ju jag, men när orkar partierna dra den konsekvensen.

Kommentarer
Postat av: den gamle kamraten

Jag förstår Lars Ohly. Att möte sin ideologiske antipod är han givetvis klipsk nog att inse att han måste göra. Och säga "Hej!" - typ.

Att göra det för första gången tillsammans med en halvsvamlande Stefan Luuk och inför TVkameror som sänder till hela folket är dock vanskligt. Snacka om pressat läge där varje min, andning och ord skulle komma att kannstöpas varv på varv.

Rätt av honom att vänta, alltså.

2010-09-22 @ 20:14:57
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se/
Postat av: Tobbe

Vi får väl se vilka insikter Ohly m fl har. Att döma av tidningsreportagen från SD-ledarens första besök i riksdagehuset igår så var det flera representanter från div partier som vände ryggen till, låtsades inte se honom, inte hälsade mm. Nåväl, Ohly var kanske bara sällsynt medietränad.



Intressantare - från min synvinkel - är ju Mona Sahlins uttalande (frågan om SD ska få platser i utskotten) att man inte kan "stämpla ut" ett parti ur själva riksdagsarbetet. Exakt detsamma har ju vi i FK hävdat om Kyrkomötet. Får se om partiledare Sahlins åsikt slår igenom hos S-gruppledare Burell i kyrkomötet.

2010-09-22 @ 21:53:35
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/
Postat av: den gamle kamraten

Jag uttryckte åsik om "sminklogeincidenten" - inget annat.

Hörde på radion att Sahlin OCH Reinfelt diskuterat utskottsplatsernas antal. Och det är Reinfelt som är statsminister - typ. Jag nämner detta eftersom det verkar som om det inte är enbart sossar som inte fattar att de är det stora statsbärande partiet som ligger som en kosmisk bakgrundsstrålning till allt. En del - bloggaren? - som inte är sossar verkar ligga kvar i samma vanEföreställning trots att det nu faktiskt inte är sossarna utan borgerligheten som styr både i riksdag och kyrkomöte. VanEföreställningen säger att Sahlin håller i taktpinnen men det blir ju en vanföreställning eftersom det är Reinfeldt som leder den största minoriteten och utropat sig till valets vinnare.

2010-09-23 @ 08:48:29
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se/
Postat av: Tobbe

Helt klart uttalade sig min gamle kamrat om sminklogeincidenten, inget annat. När jag förde över tankarna i min kommentar även till kyrkomötet så skrev jag "ur min synvinkel". Ingen skugga över min gamle kamrat i det avseendet. Men vad Km beträffar - eftersom min gamle kamrat tog upp den kastade handsken - så är det nog så att (s) såsom största grupp dominerar en hel del trots att dom inte har majoriteten.

2010-09-23 @ 12:16:24
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/
Postat av: Optikern

Rättelse, det var i valet 2002 som c,fp och mp förde förhandlingar. Om jag inte minns fel var det c som drog sig ur.

2010-09-23 @ 13:06:22
Postat av: den gamle kamraten - igen

OK. I kyrkomötet är S störst. Men inte 50% ensamma. Kan inte göra något utan att andra går med. Får ensamma dock ofta klä kritikskotten men tar i och för sig också själva gärna ensamma åt sig äran.

Det tankesystemet är förlegat. Men "reflexen" att tro att S är mer än det är finns kvar hos många S men också hos icke-S-are födda på 40-50-60-talen och jag undrar lite småklurigt om inte bloggaren har denna bipolära syn mer än han anar.

För egen del måste jag jobba stenhårt mot detta gamla synsätt i mitt egna begränsade mentala universum. När jag till exempel veckan före valet genom bloggosfären och media fick kunskap om den svårt sjuka kvinnan som utförsäkrats och har en dotter som skrivit i sin blogg... - då blir första reflextanken "Tusan! Är sådant värdigt Socialdemokratin??!" Men då jag tänkte efter är det ju inte socialdemokratisk politik som gjort att hon (felaktigt) uppmanas att sälja sin lägenhet. Det är inte heller den ekonomiska krisens fel utan hennes situation beror beror på ligan Reinfeldt som innan den ekonomiska krisen tog beslut som fått dessa konsekvenser för en sjuk. Exemplet är här inte det viktiga. Det är tendensen, reflextanken jag vill illustrera.

N

Förlåt att kommentaren blev lång. Fortsätter jag såhär blir jag väl snart av bloggaren korad till "den gamle före detta kamraten".

2010-09-23 @ 16:52:21
Postat av: Tobbe

Absolut inte. Så gammal vänskap upphör inte så lätt.

2010-09-23 @ 20:58:57
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/
Postat av: Maria

Ja, Ohly har ju kallat sig kommunist en gång i tiden, så det blev kanske lite känsligt för honom när SD plötsligt fanns i samma rum.

Både kommunismen och nazismen är ju orsak till många människors död. Även om Ohly nog anser sig själv vara en stor och sann demokrat....

2010-09-25 @ 23:44:29
Postat av: Niclas Larsson

Intressant iakttagelse Maria. Noga taget är inte Åkessons gäng och Ohlys vänner några idelogiska antipoder som den gamle kamraten skrev. Båda är vänsterpartier på höger-vänster-skalan. Ohly är ingen demokrat, vi har hans egna ord från valnatten på att han skall kämpa utomparlamentariskt för att nå sina mål. Proletariatets diktatur nästa?

2010-09-26 @ 19:44:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0