Massmedia och verkligheten

Hur förhåller sig dessa företeelser till varandra? Det kan man fundera över. Två skeenden under sista tiden har aktualiserat frågan.

Det första var Maciej Zarembas artikel i DN för en tid sedan En ny bild av Vojakkala. I ett tidigare inlägg har jag lagt en länk till artiklen så jag förutsätter att kära läsarna läst den. Den gav minst sagt en annan bild än den som varit gängse i media i över ett årtionde. Man måste ställa sig frågan: finns det annat i vår värld som är lika ensidigt skildrat? Hur mycket är vi påverkade av massmediala beskrivningar som vi saknar möjlghet kontrollera men ändå blir tvugna lita till?

En ytterligare sak som jag oförhappandes kommer att tänka på är hur mycket information som inte bara är felaktig som vi möter utan hur mycket information som vi överhuvudtaget inte får ta del av.  Lyssnade för någon kväll sedan - igen - på en predikan av Johan Candelin från ett av OAS-mötena i Boden. Där talade han om de stora väckelser som pågår i andra delar av världen men hur lite vi i Sverige vet om detta. Har vi överhuvudtaget någon aning om vår omvärld?

Men det var ett sidospår. Den andra händelsen som fick det att tända till i mitt huvud var när jag under vår personalutfärd till Kukkolaforsen i förrgår (efter det att jag överlevt forsränningen) satt och pratade med min nya chef Anna-Stina om hennes installation i söndags. Det hade varit ett reportage i en av Norrbottenstidningarna och självklart hade journalisten förökt göra en affär av kvinnoprästmotståndet. Anna-Stina berättade hur det gått till. I samband med intervjun direkt efter gudstjänsten hade den frågan inte berörts, men senare under eftermiddagen ringde journalisten igen och sa att det måste vara mer "nyhetsvinkling" på reportaget om kyrkoherdeinstallationen. Alltså måste hon om och om igen fråga om kvinnoprästmotstånd för att försöka få fram någon motsättning som kunde bli en nyhet.

Ser man på: om inte kartan och terrängen stämmer överens så förutsätter man inte nu längre att terrängen är rätt utan man spränger i terrängen för att få den att likna kartan.

Tänk på det nästa gång du läser något i tidningen. Fundera framförallt på vad som inte står i tidningen och varför. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0