Klimat II

Någon kanske tycker att jag raljerade över klimatfrågan i förra inägget. Stämmer! Det gjorde jag också! Det betyder inte att jag inte tar klimatförändringarna på allvar. Att det sker snabba klimatförändringar i vår tid är uppenbart för var ock en. Såg nyss ett TV-program om miljön kring Nordpolen där det visar sig att istäcket över ishavet blir mindre för varje år och att det med nuvarande utveckling bara är frågan om årtionden innan den är helt borttinad. Andra prognoser jag hört säger att det inte ens är fråga om årtionden utan om år.

Inget att skratta åt! Däremot tar jag mig friheten att göra mig lite lustig över den väldiga hysteri som utbrutit kring klimatfrågorna (OBS! frågorna). I mina ögon är det lite häxprocess över det. Alla är emot. Alla vet att det är fel. Varför? Jo, (huvudsakligen) för att alla andra vet och är emot. De som känner mig - sannolikt även de som bara känner mig via bloggen - vet (eller anar) att jag är lite allergisk mot att tycka eller tro som alla andra bara för att alla andra gör det. För några år sedan gick på TV ett annat program som handlade om ett gäng forskare som utifrån synnerligen seriösa studier kommit till slutsatsen att klimatförändringarna huvudsakligen beror på solens aktivitet. Det blir ju också mycket svårt att förklara de historiska klimatskiftningarna som gett vårt nordanland både istider och medelhavsklimat under skiftande tider om man inte huvudsakligen räknar med andra faktorer än de mänskliga. För några år sedan läste jag dessutom en artikel om en svensk klimatforskare som uttryckte just detta som jag kallar häxprocessupplevelsen (men med andra egna ord) när han beskrev att det idag i praktiken blivit så att den som inte avslutar vilken slags vetenskaplig uppsats som helst med några ord om hur detta påverkar klimatet, han eller hon kan titta i stjärnorna efter några ytterligare forskningsanslag.

Frågan (!) är nu: tror jag själv på detta eller skriver jag det bara för att med gott samvete kunna fortsätta åka motorcykel. Men märk att varje gång jag tar hojen itället för bilen då är jag miljövänlig eftersom hojen bara drar hälften så mycket bensin som min (gamla, onödigt bensinslukande) bil.

Kommentarer
Postat av: Elisabet Bergdal

Det här med miljön kan få mej att spåna iväg i tankarna. Ibland tycker jag att vi människor är naiva och på sätt och vis vill höja oss över Herrens verk. Är vi så smarta så att vi kan sänka hans verk (Jorden) med våra apparater och plastförpackningar? Eller är vi en del av hans verk? Forskning som vävts samman visar att klimatet under miljoner år har förändrats. När växterna är fria att växa och förökas absorberar de CO2, klimatet blir då kallare. Allt eftersom djur arter förökas så äter/averkar de växterna, CO2 ökar då liksom klimatet blir varmare. Om vi ser till människans framfart på jorden så förökas vi och skövlar mer växter än någon annan kanske tidigare gjort. Kanske fortsätter det så i oändlighet. Vi behöver nog inte ha så dåligt samvete för kommunikationen vi använder, omsorgen om varandra och växterna kan ha större betydelse. Någonstans i slutänden (eller är vi i början?)anar jag ändå att Gud är "Herre i huset".

2008-12-05 @ 20:23:19
Postat av: PerMartin

Hej Torbjörn

Jag hittade din blogg inför kyrkovalet när jag letade efter alternativ att rösta på. Dina åsikter är i vanlig ordning mycket intressanta och speciellt denna om klimatet. Har du läst boken Chill out av Lars Bern och Maggie Thauersköld. Om inte läs den!

PerMartin P

2009-09-30 @ 22:06:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0