World Down Syndrome Day

är det idag, 21 mars.
 
Därför påminner jag återigen om den korta filmen Dear future mom som du lätt finner på nätet.
 
Är du lika blödig som jag så är en näsduk att rekommendera.

Koptisk gudstjänst

har jag varit med om i afton. Precis som för en tid sedan. I Örnäsets kyrka denna gång. Jag uppskattade det lika mycket nu som sist. Men fick även nu lite ont i ryggen av att stå i en timme och fyrtio minuter i sträck. Bibeltext fick jag läsa även denna gång. Så också välsigna prästen när han gick runt och delade ut välsignelse åt alla. Roligt bli allt mer bekant med den lilla koptiska gruppen.
 
Välsignelse över dem.
 
Nästa gång blir tisdag 24 april. I Hertsön eller Örnäset.

Prästmöte

har jag varit på. Fredag-lördag. T o m var jag kallad som talare. Jag verkar snart bara ha ett enda ämne som jag får resa land och rike runt* och tala om: bikten. Den här gången fick jag dock en intressant synpunkt från en av åhörarna. Troligen tar jag det med mig när jag nästa gång föreläser över ämnet, vilket enligt plan blir på Luleå Fridsförbunds fredagstimme, fredag 27 april kl 18.30.
 
Jag har alltså varit på Missionsprovinsens prästmöte i Uddevalla. En muntlig inbjudan att någon gång deltaga har jag haft i flera år, men först nu blev det alltså den konkretion som gjorde att det blev av.
 
En helt igenom positiv upplevelse. Fina gudstjänster, mässa med förnyelse av prästlöftena och sjungna tideböner. Därtill intressanta föredrag och sådana diskussioner som jag deltagit i flera gånger inom svenska kyrkan: nomineringar inför stundande biskopsval. Som icke-medlem i detsamma prästkollegiet satt jag dock tyst som muren under nomineringsdiskussionerna. Roligt var också att möta tre f d dekankollegor från synodtiden för tjugo år sedan.
 
Samtidigt gav det en fläkt från Luleå stifts prästmöten** under min första prästtid; att på ett prästmöte få träffa tiotals kollegor med vilka man kunde uppleva en förhållandevis djup andlig gemenskap på flera av det kyrkliga och prästerliga livets alla plan. Ska jag nu ansöka om medlemsskap i det nyss besökta kollegiet? Det är frågan. Varför har jag inte för länge sedan gjort det, är nästa fråga.
 
Besök sedan hos vännen och kollegan Kai en timmes bussresa bort. Mat och dryck och bastubad och husesyn i det hus jag tidigare icke sett. Klart utflyktsmål vid en eventuell längre MC-tur. På söndagen tog vi oss in till S:t Pauli i Göteborg där Kai lovat distribuera. Även jag blev ombedd vara med och därmed kan ju den svenskkyrkliga ordningen anses vara återställd. Roligt också att celebranten och predikanten för dagen var Per-Olof Olsson, vilken jag delat mycket med i OAS-rörelsens sammanhang under åren.
 
Efter lunch på litenThai-restaurang blev jag avsläppt vid Bussterminalen för färd till Landvetter. Återigen fick jag sällskap av norrländsk Mpr-präst som också skulle med flyget. Trevlig, givande och upplyftande helg.
 
Hemma i favoritfåtöljen. Solig förmiddag. Utsikten genom de stora fönstren i vardagsrummet blir alltmer njutbar för var dag.
 
- - - - - 
 
* utom i större västerbottenspastorat, ett faktum som  kära läsarna är väl medvetna om
 
** jag blev präst under senare delen av den period då stiftet hade prästmöte varje år, men s k ordinarie prästmöte bara vart sjätte år

Nu har det skett

Inte att jag beslutat mig för att konvertera. Nej, något mycket tråkigare. Visserligen har man väl anat och förstått att det ofrånkomliga slutet närmat sig. Men när det väl är ett faktum så blir det en tomhetskänsla.
 
I ock med kvällens avsnitt, som just slutat, så upphör Veckans brott, åtminstone med Leif G W Persson som medverkande.
 
Snipp, snapp, snut (!) Så var den sagan slut. Hur många avsnitt av de knappt tio säsongerna har jag missat? Inte många. Arbetet har aldrig tillåtits inkräkta på tisdagar kl 21-22 under säsongerna. Synd bara att han inte får kommentera domen i Madsen-rättegången. Men någon mediarepresentant kommer säkert lyckas placera en mick under hakan på honom när domen lämnats.
 
Vad ska man nu göra med den lediga timme man får tio tisdagar per vinter?
- Läsa Bibeln
- Läsa nåt annat
- Motionera
- Dammsuga
- Blogga
????
 
Vad föreslår kära läsarna?

Av ett enda skäl

har jag inte kunnat skriva helgeftertanksbloggen förrän nu: det har varit nåt fel på datakommunikationen. Varken på egen Samsung eller arbetsgivarens I-phone har jag kunnat ta mig ut på nätet på lång stund. Men när det nu plötsligt gick måste jag ju skriva nånting.
 
Förkyld har jag varit i flera dagar. I fredags var jag tveksam om jag alls skulle orka med högmässan. Lördag blev det lite bättre och söndag ("idag" dvs igår) var jag tillräckligt på benen. Det jag mest oroade mig för var rösten, skulle den hålla.
 
Nå, vi var ovanligt många som samlades till bön före högmässan. Vi fick tillsammans bära fram flera angelägna böneämnen. Kanske var det vännernas trogna förböner som gjorde att det gick så bra som det gick för mig i gudstjänsten. Jag hade dock i förväg bestämt att inte sjunga prästpartierna i kyrie, inte heller gloria. Psalmerna lyssnade jag bara till och satsade allt på prefationen och det höll. Pensionerad* kollega hade jag bett sjunga Litanian, det hade jag nog inte orkat utan oavsiktliga pubertetsfasoner i sången. 
 
Sedan fick jag även hjälp i distributionen. Det behövdes för vi var riktigt ovanligt många, mellan 45 och 50. Riktigt roligt. Fullt surr även kring kaffeborden. För person med hörapparater kan det bli påfrestande.
 
En massa tid innan datauppkopplingen försvann har jag även ägnat åt kommunikation med kollega på annan ort i länet. Det är värt en förbön. Kanske visar det sig så småningom vad det handlade om.
 
- - - - -
 
* det uttrycket använder jag bara för att retas lite. Vi är nästan jämngamla och prästvigningskamrater

Av dubbla skäl

var jag inte på hockey ikväll och såg Luleå förlora hemma mot Skellefteå med 0-1 och därmed definitivt spela bort chansen till direktkvalificering till kvartfinalspelet:
1. av misstag hade jag för länge sedan tillsammans med kollega planerat in en arbetsuppgift denna afton utan att komma ihåg att detta var stunden för säsongens sista hemmamatch före slutspelet
 
2. jag blev förkyld och hes så jag var tvungen gå från jobbet och då gick jag givetvis hem och inte till isladan
 
Men årskortet gäller även för eventuella hemma-åttondelsfinaler. Och nu blev det ju det. Så än är hockeytittandet inte helt slut.
 
Men nu är jag slut. Snart dags att sova.

Bönhuskristendom

har jag ägnat mig åt i helgen.
 
Började i fredags kväll då jag undervisade om omvändelse på fredagstimmens vuxengrupp. Något färre deltagare - både vuxna och barn-  än jag är van vid. Kanske har vissa redan börjat sportlovet.
 
Som jag gärna gör talade jag även om den barndomskristnes andliga utveckling. Jag använde begreppet Y-omvändelse om det som en barndomskristen på något sätt måste gå igenom. Y syftar ju på att det någon gång under uppväxten blir ett val mellan två alternativ. På ytan är det ett val mellan Gud och världen men under ytan måste det också vara ett val mellan nåden och egenrättfärdigheten. Vid fikat efteråt fick jag dock lite mothugg. Ungefär som att det är onödigt tala så mycket om saken. 
 
På lördag var det dags för undervisning i Fridsförbunders konfirmandgrupp. Trosbekännelsen var ämnet för dagen. Det blev givetvis lite om treenigheten också. För gammal statskyrkopräst är det en glädje få möte en konfirmandgrupp där istort sett alla kan trosbekännelsen utantill innan man ens börjat tala om den. 
 
Idag var det bönhusets tioårsjubileum. Det innebar tårta till kaffet efter eftermiddagens gudstjänst. Bara en predikan dock. Var någon bortrest? Innan jag for hann jag dock höra en upplevelse av en annan av fredagskvällens lyssnare. Hon tyckte det var bra att jag tog upp ämnet om den barndomskristnes andliga utveckling.
 
Ser man på.
 
Men hur många vänner jag än har i bönhuset (åtskilliga), hur många trossyskon jag än finner där (flera), hur mycket jag än kan uppskatta sången och gemenskapen (mycket!); så är för mig ändå söndagens kompletta högmässa med bön, liturgi, predikan och nattvard det som alla gånger framstår som helgens huvudpunkt. Den vill jag aldrig vara utan.
 
C:a trettio var vi vid dagens högmässa i Hertsön som jag själv ledde. Riktigt roligt var det att erfara hur församlingen nu helt på egen hand - utan hjälp av vare sig musiker eller präst - klarade sjunga Din död förkunnar vi...och trefaldigt Amen efter nattvardsbönen, och det trots att några av de mest sångglada var borta.
 
 På söndag (Midfastosöndag) celebrerar och predikar jag igen. Samma glädje. Gudstjänstglädje.

Världen är liten

Riktigt liten
 
Den här säsongen har jag årskort i isladan. På min ena sida sitter en ensam man som jag då och då småpratat lite med. Tyvärr är det ju inte så lätt föra djupa diskussioner med mig i en ishall full med skrikande människor. Det kan vara ett skäl till att vi inte samtalat så mycket. Men i alla fall har jag förstått att min plats tidigare var hans faders. Dom har gått tillsammans i många år. Men nu orkar pappan inte längre.
 
Men idag frågade bänkgrannen:
- Jobbar du i kyrkan?
Jag hade tjänstejackan med logga på ryggen. 
 
Jag bekräftade att så var fallet. Då började ett samtal som gjorde att vi ordentligt vände oss mot varandra och nästan glömde bort hockeyn. Innan matchen var slut hade vi konstaterat:
- han är jämnårig med, och känner väl en av mina arbetskamrater
- vi bodde som unga på granngatorna
- två av mina klasskamrater bodde på hans gata
- flera andra grabbar i kvarteret var gemensamma bekanta
- han är jämnårig med min yngre syster (5 år yngre än mig) och har gått på samma skola som henne i både låg-, mellan- och högstadium
- konfirmerad av samma präst i Örnäset (tidigare nämnd här på bloggen) som var min ungdomsgenerations ungdomspräst
 
Och om man trodde att allt var slut där så kan man ta del av fortsättningen:
- han berättade återigen om sin far som inte längre kan gå på hockey. Han bor nu på äldreboende.
Nämnde vilket och t o m på vilken avdelning
- det visade sig då att det är samma äb och samma avdelning som där mamma bor! När jag berättade vad mamma heter så utbrast han
- Det är ju min kompis!
Och berättade att när han hälsar på sin far så brukar han alltid prata en stund med mamma, om hon är i dagrummet, eftersom hon är en av de få boende "som det fortfarande går att prata med."
 
Efter allt detta var bänkgrannen så upprymd att han erbjöd sig skjutsa hem mig - trots att han skulle åt annat håll - när jag lite före matchslutet beredde mig att gå till bussen. Med i bilen var även en jämnårig kompis till bänkgrannen. Det visade sig att också våra yrken hade beröringspunkter även om vi aldrig sett varandra - vad jag vet. Och kompisen känner också min tidigare nämnde arbetskamrat.
 
Liten är världen. Och ännu mindre är staden Luleå.
 
Matchen? 3-0 till Luleå.
 
Och, ja jag reste mig och applåderade när vi före nedsläpp hyllade Tobbe L.
 
 
 

RSS 2.0