Gloria

- i rasismens skugga, av Gloria Ray Karlmark och Elisabeth Åsbrink, är senaste bok jag slukat. Polaris 2024. Rätt färsk alltså.
 
Handlar om The Little Rock Nine, dvs nio färgade ungdomar som hösten 1957 blev de första att gå på den dittills helvita Central High School i Little Rock, Arkansas.
 
Minns från min barndom hur bilder av händelserna kablades ut över världen många gånger in på 60-talet då medborgarrättskampen i USA skildrades. Det kändes otroligt att skolbarn skulle behöva militärt beskydd för att komma in i skolan och kunna röra sig där. 
 
I boken får man läsa om det hela mer från insidan när man får följa den då 14-åriga Gloria Ray. När de nio väl var i sina klassrum var de i stort sett skyddade, men på vägen till och från skolan behövde de militär eskort. Och när de gick i korridorerna mellan klassrummen blev de utsatta av andra elever på ett sätt som får det mesta av mobbning som vi hör talas om i vårt land att framstå som en svag västanvind.
 
Dock gick de igenom allt detta med hedern i behåll, utan att ta till våld. Utan att ha avsett eller önskat det blev de världskändisar och viktiga förebilder i medborgarrättskampen.
 
Gloria gifter sig senare med en svensk hon lär känna under universitetsstudier i Chicago.
 
Gripande och läsvärd - givetvis.
 

Kommentarer
Postat av: Maria

Ett av mina starkaste barndomsminnen är när jag som femåring lyssnade på ett radioprogram om rasåtskillnaden i USA. Att svarta inte fick åka i samma bussar som vita. Inte gå på samma restauranger och använda samma offentliga toaletter osv. Jag tyckte det var så hemskt.

Svar: Jo, som svenskt barn tyckte man ju att det var helt obegripligt.
Torbjörn Lindahl

2025-02-02 @ 22:51:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0