Tacksägelsehelgen

har jag varit borta. I Jakobstad i Österbotten. 
 
Aldrig varit där förrut. Men hade fått kallelse predika två gånger under höstmötet. Träffade jag inte någon jag kände - vilket jag gjorde, men inte så många - så träffade jag folk - betydligt fler - som presenterade sig som släktingar till människor jag känner i Luleå Fridsförbund. Ett stort utbyte således mellan Norrbotten och Österbotten.
 
God vän i fridsförbundet som själv kommer från Jakobstad erbjöd sig blir min privatchaufför när han hörde att jag skulle åka. Det tackar jag för. Vi åkte fredag eftermiddag och hem söndag afton. När jag kom hem var klockan 22 - trodde jag tills jag insåg att jag hade finsk tid på armbandsuret.
 
Logi och omhändertagande fick jag hos ytterst trevlig familj som tog hand om mig på bästa sätt. Inklusive bastu!
 
Lördagens gudstjänster och predikningar hölls i hörsalen på närbelägen skola, kvällens nattvardsgång och söndagens predikningar hölls i Pedersöre kyrka, som hade sådana likheter med Nedertorneå och Skellefteå landsförsamlings kyrkor att man direkt tänkte att det måste vara samma arkitekt, vilket en snabb s k googling bekräftade.
 
Lätt känna sig hemma i både gudstjänster och predikningar. Särskilt roligt att möta Johan Candelin som jag flera gånger mött i OAS-rörelsen. Idag talade han direkt efter mig.
 
(Nu är klockan sen. Fortsätter i morgon.)
---
 
Nu är det i morgon, om man utgår från igår alltså.
 
Det måste nu vara minst ca 15 år sedan jag träffade Johan Candelin. Väldigt roligt och uppmuntrande. Men precis som jag har han blivit äldre. Han valde tala sittande framför altarringen och gick inte upp i predikstolen.
 
I min första predikan talade jag över 1 Mos 22 där Abraham sätts på prov när Gud befaller honom offra sin son Isak och på söndagen över Josuas första kapitel där Gud efter Mose död befaller Josua och folket att inta det utlovade landet.
 

Kommentarer
Postat av: Sven Alberius

Jag lyssnade på båda predikningarna. God bibelundervisning som jag inte tror är så vanlig varken i de eller andra sammanhang numera. Dessutom med evangelisk blick framåt. Kom å tänka på Gen 32:25 när du gick upp i predikstolen. Livet har sina vändningar. Men Gud tar inte sin hand ifrån oss.

Svar: Roligt höra av dig.
Torbjörn Lindahl

2024-10-14 @ 09:19:44
Postat av: Mats

Fick nys om din medverkan och kunde se dig på YouTube. https://youtu.be/iOT2jAW9aic?t=9509

Svar: Roligt höra av dig. Länge sedan.
Torbjörn Lindahl

2024-10-14 @ 17:20:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0