Kristi himmelsfärds dag

En glädjedag. En av påsktidens tre segerdagar: Påskdagen, Himmelsfärdsdagen och Pingstdagen.
 
Inledde predikan med att något argumentera mot den i svenskkyrkliga sammanhang nästan klassiska himmelsfärdspsalmen:
Till härligheten land igen jag ser dig Jesus fara
Men jag på jorden måste än en gäst och främling vara
Långt från mitt hem jag vandrar här
mitt sällskap sorg och möda är.
 
Det enda försonande med den psalmen är att det bibliska uttrycket gäst och främling finns med i första versen. Men hela bakrundskänslan som den uttrycker är fullständigt fel. Vi är inte gäster och främlingar i denna världen för att vår Frälsare har övergivit oss och lämnat oss när han steg upp, utan vi är gäster och främlingar för att vi redan i förväg tillhör det rike som skall komma.
 
Om de tre segardagarna påsk, himmelsfärd och pingst sa jag:
- Är inte också Långfredag en segerdag? Dagen då Jesus sonade vår synd och skuld och försonade oss med Gud. Jo, förvisso även Långfredagen. Men verkligheten är att Långfredagen inte kan stå ensam. Utan Påskdagen hade Jesu död bara varit ett totalt misslyckande utan mening. Först i ljuset från Påskdagen förstår man Långfredagen.
 
Jesu uppståndelse är beviset på att försoningen är genomförd fullkomligt. Den synd och skuld som gjorde människan till fånge under döden är nu borttagen. Därför kunde inte döden behålla honom.
 
Himmelsfärden, Sonens återvändande till Fadern, är beviset på att inte bara försoningen är fullgjord utan hela uppdraget, i vilket även ingår att grunda en kyrka, utse apostlar, instruera dem och förbereda dem för mottagandet av den Helige Ande.
 
Om Pingsten och den Helige Andes roll var jag mer kortfattad eftersom jag inte ville frestas ta hela den predikan jag ska hålla om tio dagar.
 
46 deltagare i kyrkan. Inget kyrkkaffe men eftersom jag under eftermiddagen blev bjuden till Lena på födelsedagskaffe så överlevde jag. Trevligt givetvis, men som alltid numera när hela familjen samlas: Tråkigt att Maria inte kunde vara med. I stället samtalade vi om utformningen av hennes gravsten. Så var hon med på ett hörn ändå.
 

Kommentarer
Postat av: Maria

Radiogudstjänsten var för en gångs skull riktigt bra. Det finns hopp för Svky.

2024-05-09 @ 23:43:43
Postat av: Sven Alberius

Funderar på om du överinterpreterar texten. Jag är "överförtjust" i psalmen, inte minst för att melodi och text samverkar romantiskt svulstiskt härligt. Så var ju oxå Wallin "en ovanligt from hedn..." enligt någon välkänd prost. Textens "än" tolkar jag som "fortsatt". I så fall blir det ju som du tolkar evangeliet. Själv predikade jag i Ljungdalens kapell över temat "Det korta avståndet till himmelen" för att anknyta till talesättet "Jesu flygaredag". Det himmelska är mycket närmare än vi tror. En tröst också för sörjande.

2024-05-10 @ 10:05:34
Postat av: Thorsten Schütte

Håller helt med Maria. Gudstjänsten kändes inte tillrättalagt alls och predikan var både bra och inte nedkortad till en kort betraktelse.

Svar: Roligt.
Torbjörn Lindahl

2024-05-10 @ 10:17:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0