Jungfru Marie bebådelsedag

Ca 70 personer var det i kyrkan idag, enligt Mats. Han både predikade och celebrerade så han borde veta.
 
Själv var jag för ovanlighets skull inte där. Var istället hemma pga antydan till förkylning - ville inte riskera föra smitta vidare - och under dagen har det t o m blivit lite värre. Förkylningen hindrade mig också att fara till äldsta dottern Sara med familj och gratulera äldsta barnbarnet på 10-årsdagen. Det är nu nästan en månad sedan födelsedagen men bl a förkylningar i familjen har gjort besök mindre lämpligt. 
 
Idag är det Marie bebådelsedag. Stor och viktig högtid. Men eftersom vi inte längre firar dagen på rätt datum,*  utan på söndag i närheten så försvinner ofta just Femte söndagen i fastan.** Då passade Mats på att efter mässans slut be kollektbönen och läsa evangeliet för femte i fastan. Så fick man lite fastekänsla också.
 
Kommande söndag, Palmsöndagen, är det min tur celebrera och predika.
 

 
* 25 mars, nio månader före juldagen
 
** om påskhelgen är så tidig att det blir Palmsöndag, som i år, (eller rentav Påskdagen) som är närmaste söndag så får inte bebådelsedagen tränga bort någon av dem utan då flyttas bebådelsedagen till söndag ännu tidigare dvs femte i fastan.
 
Det här innebär att Femte söndagen i fastan ofta försvinner. Och det är tråkigt för det tema den söndagen fått i evangelieboken är mycket angeläget nämligen Försonaren.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0