331:a dagen. Kyrkstugan

var vi till idag, Simon och jag.
 
Vi avslutade inomhusarbetet och tog hem alla verktyg (nästan), all torrmat och alla arbetskläder. 
 
Till lunch for vi och köpte pizza som vi åt under vår korkek i det ytterst trivsamma och soliga höstvädret. Jag köpte en normal pizza ur det vanliga utbudet, Simon valde från avdelningen med pizzor från Italien* . Han valde Simons special - god, tyckte han.
 
Såg även under eftermiddagen att domprost Charlott kommenterat gårdagens bloggpost. Om nu Bengt ska tala även på svenska så lockar kanske domkyrkan lite mer på söndag - Bengt betydde oerhört mycket för mig under ca tio år från 1973 och framåt och bidrog - tillsammans med andra - till att ge min predikogärning en prägling som i någon mån fortfarande håller i sig.
 
Men så var det ju det är om att inte överge sin församlingsgemenskap ("sammankomster" enligt Fb 2015, Hebr 10:25), ett bibelord man hört citeras så många gånger i laestadianska sammanhang att man nästan fått skavsår i öronen. Och för ca 15-20 år sedan fick jag av Olof Nordberg - då kyrkoherde I Örnäset -  ytterligare en synpunkt på detta med att överge sin församlingsgemenskap. Han sa:
 
- om man tillfälligt avstår från sin vanliga församlingsgemenskap där man oftast deltar, antingen pga att något blir tillfälligt "fel" i den gemenskapen, t ex att det blir familjegudstjänst i stället för riktig mässa som man själv önskar; att det tillfälligt kommer en präst som predikar sämre än den ordinarie el dyl, eller att något mer lockande bjuds på annat håll, så innebär ju "övergivandet" av den ordinarie gemenskapen att man i praktisk handling säger till sina vänner i den ordinarie gemenskapen: "Ni och gemenskapen med er betyder ingenting avgörande för mig. Er kan jag tänka bort så snart något annat lockar mer".
 
Dessa Olofs ord har alltid varit utmande för mig.
 

 
* är inte alla pizzor ursprungligen från Italien?
 

Kommentarer
Postat av: Sven Alberius

Dina bekymmer är intressanta. Hur många i Sverige idag har två goda predikanter i sin närhet att välja på? Professor Gillis Gerleman (Vetus) i Lund brukade säga när han tyckte några studenter borrade för mycket i en bibeltext "En del ser problem där det inte finns några". Om man tillämpa bibelordet (Hebr 10:25) i den situationen är det nog snarare ett missbruk. Att tillfälligt åhöra en annan predikant, för att få en annan input, kan snarare berika den ordinarie församlingsgemenskapen och vara en hjälp att "uppmuntra varandra". Om det blir så, så hälsa Bengt.

Svar: Alltid ska nån vända upp o ner på ens fina resonemang 😀 men det lutar nog ändå åt Hertsökyrkan. Vill få chans ta farväl av Micke som varit min arbetskamrat i årtionden. Och predikan på meänkieli i domkyrkan känns nästan mer som kulturutövning än gudstjänst.
Torbjörn Lindahl

2023-09-07 @ 11:06:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0