215:e dagen. Från Uppsala

till Stockholm. Bar det av idag.
 
Men inte direkt. Först for vi till högmässa i St Ansgar. En kyrka jag ofta besökte under delar av min studietid. Sedan dess har kyrkan med sidolokaler (vid mer än ett tillfälle??) Byggs ut och byggts om. Men alltid när jag minns kyrkorummet och hallen så ser jag för min inre bild kyrkan på 70-talet.
 
Fin liturgi, väl igenkännbar för den som är regelbunden deltagare i Hertsökyrkan. Den viktiga skillnaden är ministranterna, klädda något slags liturgiska dräkter (men inte prästklädda) som medverkar genom.att bära kors och ljus i processioner och div andra hjälpuppgifter. Att på det sättet ha fler medverkande (ungdomar) skulle jag uppskatta i Hertsökyrkan, men att låta dem ha särskilda kläder gör det hela lite onödigt stelt.
 
Sen blev jag hämtad av god vän och fick tillbringa några timmar där innan jag blev skjutsad till Stockholmståget.
 
Kyrklig Samlings samarbetsråd sen i Stockholm. Intressant föredrag först av professor som talade om. Funktionell dumhet. Något som drabbar alla organisationer som tvingas syssla med policydokument, värdegrundsarbete mm
 
(Tyck synd om mig. Här försvann flera timmars skrivande)
--- 
Repeterar nu (månd em) slutet av gårdagens inlägg.
 
Dvs att behöva syssla med något som i sak inte är viktigt för det som "firman tillverkar". En verksamhet som också brer ut sig på det viktigas bekostnad. Ett exempel var hur man sysslar med att dekorera skyltfönster dvs bry sig mer om hur det ser ut och uppfattas än vad man gör och producerar inne i fabriken. Begreppet varumärke är viktigt i sammanhanget.
 
Den som länge funnits inom kyrkans verksamhet och varit med om åtskilliga policydokument och omorganisationer för att göra saker mer transparent och effektivt känner väl igen sig: allt större organisationer, allt mer makt koncentrerad allt högre upp i organisationen och inrättande av fler led med mellanchefer. Resultatet blir alltid detsamma: verksamheten "på golvet" fortsätter oftast precis som förr, bara lite trögare med längre och mer komplicerade beslutsvägar.
 
Många igenkännande skratt från oss kyrkliga under en ytterst intressant föreläsning.
 
Vi fick också se ett ett exempel på s k värdegrund för större kommun (var det Malmö?) Hur mycket värdegrundsarbetet kostat kommunen i pengar och arbetstimmar sades ej men hur som helst var resultatet påfallande klent. Tre korta meningar och jag ljuger inte om jag säger att de kan sammanfattas med vi ska vara snälla, vänliga och trevliga mot varandra och våra kunder.
 

Kommentarer
Postat av: Den medkännande kamraten

Det är skit när det man skriver försvinner. Jag brukar dubbelsäkra, ibland trippel. Skriver ofta i ”Anteckningar” i telefonen. Där lagras ju texten allt efter hand. Sedan mailar jag texten till datorns ordbehandlingsprogram där den redigeras och kompletteras och därifrån publiceras det hela. Dessutom sparar jag ordbehandlingsfilen i en mapp i datorn. I telefonen raderar jag sedan texten.

Svar: Tack för goda råd. Problemet med din lösning är att jag saknar dator. Telefonen täcker alla mina behov.
Torbjörn Lindahl

2023-05-15 @ 09:17:23
Postat av: Anonym

Värdegrund är väl främst ett adjektiv? Det går ju inte direkt på djupet.

Svar: Nä, tack. Nog är ordet "värdegrund" ett substantiv.
Torbjörn Lindahl

2023-05-15 @ 22:06:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0