Juldagen

Kristi födelses fest. Väl värd att fira. Alltså bil med Mats till Hersökyrkan där han celebrerade och jag predikade. 70 deltagare varav, precis som någon tidigare jul, en familj i tre generationer var 25.
 
Även delar av en familj från södra Västerbotten var på besök plus ett flertal som jag inte kände. Man får väl se om de var tillfällighetsbesökare eller sådana som avser bli med i gemenskapen kontinuerligt.
 
I predikan nämnde jag
1. Att Jesu födelse är uppfyllelse av profetior 
2. Att hans födelse i just Betlehem kan ses som en profetia därigenom att han föddes där de får avlades fram som skulle bli offerdjur (påskalamm). En förutsägelse om att han själv skulle bli det slutgiltiga offerlammet.
3. Jesus själv är en profet, ja, Profeten.
Hans profetiska gärning förs vidare av den Helige Ande i kyrkan.
 
Väl hemma efter julfirandet där det hör hemma, dvs i kyrkan, blev det att ställa i ordning för jul även i hemmet.  Fram med lilla plastgranen och lite julprydnader (lätt räknade), upp med julgardiner i köket och sen griljering av skinkan och iordningsställande för julmiddagen till vilken äldre son Jonas dök upp.
 
Nu är juldagen snart slut.
 

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Punkt 2 i predikan dagens aha-upplevelse! :-)
Nu bär det av till barnbarnet!

2023-12-26 @ 08:52:15
Postat av: Anonym

Hej,
Hittade din blogg då jag sökte på Grönlund och Galagök. Kom till ett inlägg från 2009 då du varit på släktträff i Lycksele. Jag är Karin Bohlin, f Svärd. Min mamma var sondotter till Robert Sundelin som var domprost i Uppsala. Mamma gick bort i juni 2022 och jag är inte säker på om dokument från släktforskare som forskat i Sundelinarna finns kvar bland de lådor vi ännu inte gått igenom. En av mina söner fick i alla fall en tavla med ett släktträd där det finns både Sundelin och Grönlund bland namnen. Och nu har han träffat en tjej som heter Grönlund och vars släkt kommer från Vilhelmina och många var präster, precis som i vår gren Sundelinare. Har du möjligen något digitalt material att maila där man kan se släkten bakåt i tiden?
Med vänlig hälsning,
Karin Bohlin
[email protected]

Svar: Vi har en släktförening "Släkten Lindahl från Galagök" där finns hundratals Grönlund och Sundelin. Giften mellan prästbarn var ju inte ovanliga förr. Min förteckning har jag bara i pappersformat. Men mer moderna varianter finns. Återkommer.
Torbjörn Lindahl

2023-12-27 @ 13:48:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0