297:e dagen. TV

ser man ju på till och ifrån. Ikväll när jag sett aktuellt kl 21 blev jag kvar vid tv:n och såg ett avsnitt av serien Nazismens uppgång och fall. Har jag sett något tidigare avsnitt? Minns inte. Men nu är serien inne på våren 1945 så snart är det slut.
 
Jag frågar mig: Vad är det som gör att allt som har med Andra världskriget att göra alltid fascinerar och intresserar? Hur skrämmande det än är? Kanske just därför. 
 
Kanske för att det utspelade sig till stor del i vårt närområde? (Vi tänker ju oftast mest på den europeiska delen av kriget). Eller för att det ligger nära i tiden? I vart fall för någon i min ålder. Jag är född åtta år efter dess slut och under hela min uppväxt talade vuxna bara om kriget, vad som hände då och hur det var. Bestämningen Andra världs- var fullständigt onödig.
 
Eller är det de psykologiska mekanismerna? Och de sociala och kulturella konsekvenserna. Jag menar - som "alla" redan frågat sig - hur kan det komma sig att en kulturellt högt stående nation mitt i det civiliserade Europa kan bli plats för något av den värsta ondska världen skådat och producera en total galning till ledare?
 
Man bara undrar.
 

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Håller med i allt. Har som barn lekt i de sista ruinerna och vuxit upp med skildringar av bombnätterna som mina föräldrar överlevde i Kassel och Berlin.
Parallellerna mellan Putin och Hitler förskräcker.
Som kontrast åker vi nu till Gbg för att besikta vårt för 1 1/2 veckor födda första barnbarn. :-)

2023-08-04 @ 09:52:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0