197:e dagen. Till sjukhuset

idag för andra dagen i rad. Dels till hörcentralen för att laga ena hörapparaten. Att den slutat funka som den ska berodde på ovarsam behandling från min sida. Men det fixades lätt på hörapparatsverkstaden. Fick även träffa min audionom och justera inställningarna lite.
 
Andra anledningen (samma som igår) var att hälsa på dottern som ligger inne för lite koll sedan hon kom hem från Spanien. Troligen inget allvarligt, inget funnet i alla fall. Men eftersom hon slutade sin vistelse söderut med att vara lite förkyld och hängig och trött så vill dom hålla henne isolerad några dagar tills det uteslutits att hon bär med sig någon hemsk smitta som sprids på avdelningen. Att jag som anhörig hälsar på var dock inget hinder, men jag går ju direkt ut (passerar inga andra rum) och lämnar avdelningen utan närkontakt med andra.
 
Väl hemma långpromenad med Mats och sen bastu. Vid eftersnacket talade vi om den relativa likhet som kan finnas mellan konservativa laestadianska grupper (som vi känner till) och ortodox judendom (som vi mest sett om på TV) när det gäller vissa yttre beteenden t ex (i vissa fall) gemensam klädkod, avståndstagande från mycket som sker utan det egna sammanhanget, stark social kontroll. 
 
Och vi frågade oss: är de grundläggande religiösa skillnaderna helt avgörande och det bara "råkar" bli så att man kan se likheter i vissa yttre beteenden, eller är det de yttre sociala beteendena som är det verkligt viktiga och de religiösa skillnaderna (judendom respektive kristen "väckelse"-tradition) bara är fernissa på ytan
 
- En (religions-)sociolog skulle nog anse det senare men vi som kristna måste ju hålla på det förra, tyckte Mats.
 
Jag sa inte emot. Men vi konstaterade också att för barn som växer upp i dylika - starkt prägla(n)de och förhållandevis tydligt avgränsade - religiösa gemenskaper måste det vara (frestande) lätt att bara hänga med utan tydlig personlig övertygelse.
 

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Hoppas din dotters infektion är harmlös. Besök hos logopeden på sjukhusets rehab, måste stoppa mitt Parkinsonsluddrande uttal.
Ortodoxa religionsutövare och även andra extrema övertygelsestyrda grupper har onekligen mycket gemensamt och krocken mellan uppväxten där och den "yttre" världen är sällan oproblematisk.

2023-04-27 @ 08:56:17
Postat av: Kamraten

Komplettering av sista meningen: ”…eller att lämna den utan tydlig…” beroende på flyttning, livskamratsval eller annat så att man blir en ”som vet vägen men inte går den”.

Svar: Så kan det givetvis också vara. Problemet blir ju när en allvarlig tro blir så förknippad med (inmurad i ?) ett visst socialt mönster att om man vill vidga sina vyer utöver dessa så tvingas man i praktiken även att lämna tron.
Torbjörn Lindahl

2023-04-27 @ 09:29:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0