Kristdemokraterna igen

Tycker ni att jag klagar för mycket på detta parti? Som det parti i landet som sedan sin start varit partiet med tydligast kristet påverkat profil har det oftast varit mitt förstaval (sedan det kom in i riksdagen). Och jag är inte ensam. För något val sedan presenterades en undersökning som visade att majoriteten av svenska kyrkans präster röstade på kristdemokraterna. 
- Men det var då det, är det kanske bäst att tillägga nu.
 
Det jag nu sett i tidningen (=Dagen) är följande rubrik:
 
 Kd-politiker lämnar partiet efter abortutspel.
 
Nån som reagerat på Ebbas utspel med abortkontrakt, tänkte jag. Men där hade jag fel. Istället visar det sig vara en lokal kd-politiker som avgår efter att i något sammanhang uttalat att abort är att ta ett liv och sedan upplysts av kd-representanter på olika nivåer att ett sådant synsätt stämmer inte med kristdemokraternas.
 
Man häpnar! Att en abort är att avsluta ett liv är väl en traditionell både kristen och kristdemokratisk åsikt. Att man sedan starkt kan känna med den enskilda kvinnan som inte upplevde sig ha något annat val är en helt annan sak. 
 
Notera nu att min avsikt med detta inlägg inte i första är att diskutera abortfrågan utan att diskutera Kristdemokraterna. Partiet har utan tvekan gjort en s k resa. Som fört det lång från sin ursprungsplats. Ett annat tydligt tillfälle var när Ebba Busch gick med i pridetåget. Vilka s k signaler sände det? Knappast dem som de flesta av partiets kärnväljare skulle vilja sända. Också ur annan synvinkel än den värdekonservativa sätts partiet under debatt. Dess allt tydligare placering ì det politiska högerhörnet ifrågasätts. 
 
Men jag medger fortfarande att Ebba Busch i sina yttre ageranden - hålla tal, debattera - är en av de absolut duktigaste av de nuvarande partiledarna.
 
Men frågan är hur långt hon och partiet kan förfytta sig och ändå få väljarna med sig.
 

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Har bara en gång röstat på KD, 98 när en koalition med S lag i luften. Har länge sett med en viss välvilja på KD och noterade att småpartierna KD, V, MP, FP/L och ibland C ofta gjorde gemensam front mot S+M i frågor om mänskliga rättigheter, migration, integritet och bistånd. Men det var då det...

Svar: Tanke på koalition Kd-S har jag inget minne av. Däremot att det efter något val spekulerats om regeringssamarbete Kd, C, L och Mp.Under sina första årtionden ville väl Kd helst undvika att alltför tydligt välja sida mellan de dåvarande blocken.
Torbjörn Lindahl

2022-07-10 @ 15:28:21
Postat av: Den gamle kamraten

Håller med om Ebbas tal och debatt och hennes demagogiska flinkhet. HUR hon säger saker är skickligt men med VAD hon säger är det värre. Demagogi är folk(för)ledningens konst och att vara bra där inte i princip något positivt.

Svar: Demagogi är ditt ord i sammanhanget. Jag tänkte mer på hennes ledighet framför kameran/auditoriet när hon håller tal.
Torbjörn Lindahl

2022-07-10 @ 18:41:35
Postat av: Andreas Holmberg

Du läste Dagens referat, eller hur? Det var dock ganska missvisande, åtminstone vad rubrik och underrubrik anbelangar (som oftast inte sätts av artikelförfattaren). Det var inte för att politikern sagt plattityden att abort avslutar ett liv som hon fick reprimander och avgångskrav från partikamrater. Det otillbörliga var att hon sagt att man därmed "dödar barn". Någon kan ju tycka att det är sak samma, förutsatt att det liv som avslutas är ett mänskligt liv, men onekligen är det skarpare (vissa skulle säga tydligare) uttryckt och därigenom i det numera mycket abortbejakande partiets ögon mer klandervärt. (Det var länge sedan Ebba Busch formulerade sin nollvision för aborter, kan man säga).

Svar: Ok. Problemet är att man talar klartext alltså.
Torbjörn Lindahl

2022-07-10 @ 21:04:56
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Kamraten igen

Demagogi är väl grekiska och betyder folk-ledning.

Svar: Min grekiska är urusel.
Torbjörn Lindahl

2022-07-10 @ 23:57:19
Postat av: Igen

Alltså att leda folk, inte att folket leder eller styr. Det heter annat.

2022-07-10 @ 23:58:52
Postat av: Thorsten Schütte

Jag är tillräckligt politikintresserad för att rösta på och t o m vara passivt medlem i ett parti, men är för lite konfrontativ och för mycket "å ena sidan - å andra sidan" för att vara en aktiv partigängare.

2022-07-11 @ 10:03:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0