Den helige Mikaels dag

En dag som återfått det enda rimliga temat änglarna istället för temat från 1942 års evangeliebok Barnen och änglarna vilket ju i generationer befäst tanken att änglar, fr a skyddsänglar - ett ord som inte finns i Bibeln - normalt bara har med barn att göra.
 
Sannolikt beror denna barn-änglakoppling på slutorden i  gamla evangeliet Mt 18 om dessa små vars änglar alltid finns inför Guds ansikte. Textavsnittet i dåvarande längd inleds ju också med Jesu tal om att barnet är störst i himmelriket. Texten är i nuvarande evangeliebok kapad i början och flyttad till andra årgången.
 
Det gjorde att Johan idag i högmässan i Hertsökyrkan fick predika över en text utan barnperspektiv. Han inledde också genom att säga något om det tokiga i att Mikaelidagen under lång tid i vår kyrka varit en naturlig barn- och familjegudstjänstsöndag. Den text som snarast är dagens karaktärtext, episteln ur Uppenbarelseboken, är ju en text om strid och om hur djävulen blir nedkastad på jorden. Knappast särskilt barnvänligt.
 
Evangeliet för dagen handlar istället om de 72 lärjungarnas glädje över att t o m demonerna lyder när de uttalar Jesu namn. Till slut fick Johan lite försiktigt be om ursäkt för att han nästan talade mer om demoner än om änglar.
 
Bosse hjälpte Johan med distributionen som nu, för första gången på väldigt länge, skedde på vanligt sätt, dvs äta brödet och dricka ur kalken. Bosse vädjade också om att alla avstår allt själv-doppande av brödet i kalken. Eller ska vi kanske säga "själv-doppande" av Kristi kropp Kristi blod så förstår vi vilka heligheter vi tänker oss hantera med våra fingrar.
 
Ca 50 deltagare. Ändå var många trogna borta. Kl 10.15 hade några bönestund före mässan. Det kommer fortsätta fr o m nu.  Be så länge man har behov. De bedjande i sitter i barnrummet (utan att någon i hallen "pålyser" att "nu går vi och ber"). Tag själv ansvar för ditt deltagande och dyk upp utan anmälan.  Alla välkomna.
 
Efter högmässan tog jag buss hem tillsammans med Mats. Snabblunch efter vilken jag fick besök av min gamle kamrat som nu för första gången besökte mig i min lägenhet.
 
Bil sen tillbaka mot västra delen av staden, men stopp vid Fridsförbundets bönhus denna gång. Mikael predikade. Som alltid en predikan befriande fri från laestadianska standardfraser. Såg i bönhuset även några som varit i högmässan. Varav några som jag tror att jag aldrig tidigare sett i högmässa i Hertsökyrkan. Även det var ju roligt när jag såg dem på förmiddagen.
 
Efter gudstjänsten (eller Bön som det heter på laestadianspråk) följde Johan med mig hem på middag. Synnerligen trevligt med givande samtal (som alltid med Johan) och till kaffet dök även Mats upp (han bor ju i samma hus). 
 
Johan, som tillhör en senare teologgeneration än jag och Mats, kunde informera oss lite om det som det inte fanns mycket av under vår studietid, och som brukar kallas Nya perspektiv på Paulus. Intressant säger jag. Även om det - i vart fall i sin mer radikala form - kan bli utmanande för en lutheran. Johan kunde också berätta lite från samtalen efter kyrkkaffet i Hertsökyrkan med de ungdomar från bönhuset som var i kyrkan.
 
Klart givande gemenskap hela kvällen som avslutades med gemensamt completorium
 
Så blev det (1+ 2) × (änglar på besök)* enligt Hebreerbrevets ord (Hebr 13:2).
 

* lös ekvationen
 

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Anmäler avvikande mening! Barnen och änglarna var ett alldeles utmärkt tema på Mikaeli! Vi behöver, både vuxna och barn, höra om djävulen precis som i danska (och vårt gamla) dopformuläret om att avsäga oss djävulen och alla hans gärningar och be "lös mig från alla djävulens/frestarens garn". Barn- och doppperspektivet passar utmärkt under Mikaeli, liksom undervisning om "kvinnan och hennes andra barn" i Uppenbarelseboken 12 (som oftare borde läsas i sin helhet). Vuxna är också barn - som har blivit stora. Stora är dom utanpå - men ini är dom små. Vi behöver inga särskilda barn- och familjegudstjänster eftersom vi bör beakta barnperspektivet och bredda pedagogiken i ALLA gudstjänster.

2021-10-05 @ 11:57:32
URL: http://efsidag.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0