Kvinnor som riskerar allt

heter en bok jag just läst (Sjöbergs förlag 2021). En bok i den genre jag under senare år läst flera; om hur kristendomen växer i den muslimska världen. Jesus uppenbarar sig på tydliga sätt för enskilda människor - ofta genom drömmar.
 
Den här boken har alltså sitt fokus på några kvinnors vittnesbörd. Syrien, flyktingläger i Libanon och Gaza, Jordanien och muslimernas heligaste plats, Mecka i Saudi-Arabien, är platser där skeenden utspelar sig. Det är t o m så att Jesus uppenbarar sig för muslimska pilgrimer som vandrar runt Kaba* med den heliga stenen.
 
Eftersom kvinnor är centrala i berättelserna så blir det också vittnesbörd om just vad en muslimsk kvinna kan få utstå. En muslimsk man har enligt Koranen rätt (skyldighet?) aga sin hustru,  och att "lagligt" gå till prostituerade genom att ingå s k tillfälligt äktenskap (en muslimsk man får enligt islam ha fyra fruar). Flera exempel ges på hur förnedrande dessa situationer kan vara för kvinnor och hur rättslösa de i praktiken är i muslimska länder; vid en skilsmässa är det alltid mannen som får vårdnaden om barnen.**
 
Det mest omvälvande för dessa kvinnor när de får möta Jesus är den starka upplevelsen att de är sedda  och älskade.
 
Den snabbhet, frimodighet och uppfinningsrikedom med vilken de sedan blir Jesu efterföljare och vittnen  kan man inte annat än imponeras av. Och att deras liv blir så förändrade från hat och bitterhet till glädje och kärlek att t o m deras män (som ännu inte vet om deras hemliga omvändelse) blir förundrade och börjar undra vad som hänt.
 
Nu berättar jag inte mer. Beställ och läs och låt diig gripas. Blir du inte gripen så har du ett stenhjärta.
 

 
googla om du inte vet vad det är
 
** jag påstår nu inte att alla muslimska män använder sig av dessa "rättigheter"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0