Onödig omväg

blev det för en av mina hyresgäster. Han som enligt plan bara hyr mitt arbets/gästrum en dryg månad.
 
Han kom med nattåget från Göteborg och skulle anlända till Luleå i tisdags kl 11.
 
Men vid niotiden på morgonen ringde han och sa att han var i Åre (västra Jämtland).
 
???
 
Skälet var att nattåget delas i Sundsvall. Ena delen far västerut mot Jämtland och andra delen mot Norrbotten. Genom samtal med konduktören hade han försäkrat sig om att han satt i rätt vagn. Men tydligen var det som konduktören ansåg vara rätt i själva verket fel. *
 
Nå, vi fick ett trevligt samtal i telefon där jag fick berätta att jag växte upp bara två mil från Åre på dåvarande Hållands folkhögskola, nuvarande Åredalens folkhögskola.
 
I mina tankar såg jag sedan den underbara utsikten där vi från skolan och dess omgivningar kunde se den vackra dalgången åt båda hållen och Ristafallets brus hördes ständigt i bakgrunden. Osökt gick mina tankar till Hållandssången vilken författats av folkhögsskolans förste rektor Lage Eklöv.
 
Här är dalen som vi kalla
för vår egen vackra dal.
Denna bygd vi älska alla
som en Herrens tempelsal....
 
Sedan fortsätter diktningen om naturens skönhet och anspelningar på historiska skeenden och bemärkta personers färder genom bygden.
 
 Den sången sjunger jag med samma djupa glädje som mina tornedalska vänner sjunger Var hälsad vackra Tornedal...Och det är därför (inser jag mer och mer) som jag aldrig lyckats bli en riktig laestadian, hur djupt jag än delat de andliga erfarenheter** som brukar anses nödvändiga i sammanhanget; Jag har varken geografiska eller släktmässiga anknytningar i de laestadianskt präglade bygderna.
 
Där ser ni vart tankarna kan ta vägen.
 

 
* allt ordnade sig för honom, han fick nya biljetter och anlände med buss vid midnatt
 
** och vi som var med om laestadiansk ungdomsväckelse under 70-talet har nog "erfarenheter i nådens ordning" i mycket större utsträckning än de unga som idag fostras in i (väckelse?-) rörelsen
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag skulle gärna vilja höra mer om 70-talets ungdomsväckelse🙂

2020-09-01 @ 22:08:34
Postat av: Maria

Ja du, Anonym. Man kanske borde skriva en bok. För min egen del kan jag säga att det som hände då har präglat mig för resten av livet. Känner mig oändligt tacksam.

2020-09-02 @ 00:50:41
Postat av: Kristina

Den ungdomsväckelsen har också präglat hela mitt liv. Kärleken till Guds ord och en hunger efter lyssna och samtala kring det. Där fanns både allvar och glädje men ibland måste jag nog erkänna att i alla fall jag blev lite väl nitisk.

Svar: Nog fanns det vissa ungdomliga överdrifter som i någon mån fått korrigeras. Men att det satt ett outplånligt spår på många av oss kan inte förnekas
Torbjörn Lindahl

2020-09-08 @ 10:47:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0