En bemärkelsedag är det idag

Trettio år sedan Berlinmuren föll och därefter hela Sovjetimperiet. Det innebär att tiden efter Berlinmuren redan hunnit bli några år längre än den tid då muren stod. Tänk vad tiden går.
 
Det gör den även i (svensk-)kyrkliga sammanhang. Där brukar man ofta säga att "nu när det gått 50 år sedan vi i kyrkan fick kvinnliga präster" (= tio år sedan) och ännu mer nu när det är 60 år sedan ..."så borde väl reformens kritiker inse att loppet är kört för kv*nn*pr*stm*tst*nd*rn*. "
 
Jag säger bara: om tio år kvinnoprästreformen 70 år i svenska kyrkan, dvs den kommer då att ha uppnått samma ålder som Sovjetunionen fick innan det rasade samman....Jag säger då bara det.
 
Även här hemma har tiden gått. Det förstår jag när jag ser
allt jag under åren samlat i arbetsrummets bokhyllor och pärmar. Men nu är mycket av det på väg bort. Fortsatt regelbundna vandringar till områdets sopstation och återvinningsgård. Då och då busstur in till Kupan..

Kommentarer
Postat av: Erica H

Här har det också rensats färdigt i höst i mina bokhyllor. Hittade dock en glömd påse i veckan med mer kristen litteratur som också ska iväg. Tar med påsen till kyrkans lilla bibliotek om de vill ha några prel imo - annars åker påsen till ÅVC; Johannes av korset, Lillemor Hallinböcker, Owe Wikström, Magnus Malm m fl. Börjat läsa i en av BG:s böcker jag fick låna. Älskar gamla tryckta böcker. Fantastiskt roligt att kunna läsa igen & minnas det jag läser. Lycka till med din fortsatta rensning. Hoppas du ser en ljusning snart ;-)

Svar: Om du tänker på böcker du hämtade här så fick du dom. Inte låna. Och det finns fler...
Torbjörn Lindahl

2019-11-09 @ 18:43:32
Postat av: Thorsten Schütte

Jag är en kristen som i mångt och mycket känner stor sympati med både högkyrkligheten och katolska kyrkan. Men jag kan inte komma ifrån att jag har svårt med vad det spelar för roll vad prästen har mellan benen, ursäkta, men det är lika bra att tala klarspråk!

Svar: Var så god att tala klarspråk! Då gör jag det tillbaka:- Vad är det för skillnad på en fader och en moder? Och spelar den skillnaden någon roll?
Torbjörn Lindahl

2019-11-10 @ 17:48:26
Postat av: Thorsten Schütte

Jovisst spelar skillnader roll, men jag tycker helt enkelt att det är en nedvärdering av kvinnan att inte anse henne vara kapabel till att vara präst. Jag har mött många bra kvinnliga präster och pastorer och vem är jag att ifrågasätta äktheten i hennes kallelse?

Svar: "Kapabel" är inte ett ord jag använt. Frågan om män och kvinnor i prästämbetet har mera med rollen än kompetensen i enskildheter att göra. Oavsett om en kvinnna är hur duktig som helst i alla de sysslor som vi traditionellt uppfattat som "manliga" så krävs det alltid en man för att vara pappa. Det bara "är" så. Och prästen är nu en gång för alla församlingens "pappa". Och dessutom är det ju så att många kvinnor i prästämbetet - och f ö många manliga präster också - utför ett ytterst dugligt arbete i roller som man strängt taget inte skulle behöva vara präst för att utföra. Om nu svenska kyrkan kunde komma från sin bundenhet att man måste vara präst för att göra mycket som i strikt mening inte är "prästerligt" så skulle mycket vara vunnet i debatten
Torbjörn Lindahl

2019-11-10 @ 21:03:36
Postat av: Thorsten Schütte

Jag förstår Din utgångspunkt. Men för att driva det hela, för förståelsens skull, på sin spets:
En person med Klinefelters Syndrom, kromosomuppsättningen XXY, ljus röst och minimala könsorgan - kan den vara präst?

Svar: Att driva saker till sin spets är alltid roligt, men man bör inte göra generell teologi av undantagssituationer.
Torbjörn Lindahl

2019-11-11 @ 10:50:27
Postat av: Thorsten Schütte

Tja, undantagssituationer kan visa hur rigid eller flexibel en person och/eller organisation är och tvingar en till att se en fråga i ett annorlunda ljus.

Svar: Så kan det vara.
Torbjörn Lindahl

2019-11-11 @ 11:59:42
Postat av: Jonas M

Torsten, det handlar inte om kvinnor i och för sig skulle kunna hålla en fantastisk, korrekt (utifrån Kyrkans lära) predikan eller rent mekaniskt skulle kunna celebrera mässan, utan det handlar om prästämbetets natur, vad om instiftats av Jesus och därmed är Guds vilja. Kanske tänker du att könet är en konstruktion och att kön är något man väljer själv och kan byta om man vill? Sen kanske du tänker att det är en rättighet att vara präst bara för att man själv vill det eller känner sig kallad?

Jag håller med vad du skriver Torbjörn skriver om undantagssituationer och generell teologi. När den situationen uppkommer får Kyrkan fundera på vad som är rätt, om nu den personen bedöms lämplig i övrigt, men vid osäkerhet är det bäst att inte låta den personen bli präst.

Svar: Håller med dig Jonas.
Torbjörn Lindahl

2019-11-23 @ 12:11:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0