Domkyrkan

for jag till idag. Kollegan* och grannen David skulle leda mässan. Det gjorde han också, tillsammans med två andra visade det sig. Kollegan** Sarah som predikade och blivande prästen Johan som ledde liturgin före predikan. Betydligt fler präster än man förväntat sig således. Tillsammans med de fyra som satt utspridda i bänkarna blev det sex stycken.
 
Och äntligen kan jag bjuda min gamle kamrat på statistik även från centralhelgedomen: ca 35 (inklusive medverkande) uppskattade jag.
 
Efter kaffe med god vän på stan och en stunds vila hemma besökte jag även bönhuset på kvällen. Fick således höra predikan över dagens evangelium, Jh 8, två ggr. Vilken predikan var bäst? Eller bör man fråga: vilken var trösterikast? Eller vilken innehöll mest som jag aldrig hört förut? Eller hade mest engagemang. Ja, vad menar vi om vi säger att en predikan är bra eller mindre bra?
 

 
*och** ingen av dom är ju i strikt mening "kollegan" längre. Visar bara hur svårt jag har att inse att jag är pensionär.

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Intressant fråga. Mest trösterika predikan, hmmm... Pro primo: Innehåller predikan BÅDE lag och evangelium?

Men även (i just detta fall): fanns det någon skymt av genusmedvetenhet (här när en massa gubbar står mot 1 st kvinna)? Jag menar, togs hon på bar gärning som äktenskapsbryterska bör väl även en karl ha tagits på bar gärning men tillåtits slinka undan? Och fanns det någon medvetenhet om hur ett rättsligt system även i vår tid fungerar och måste fungera, d v s att vissa synder, om än inte just sexuella, förlåtna eller ej, måste bestraffas av världslig rätt, om än inte nödvändigtvis med dödsstraff - även av icke fullt fullkomliga domare och nämndemän? Tog predikningarna "den enkla vägen ut"? Sentimentaliserade de frågan om dom och förlåtelse? Eller betonade de BÅDE "icke heller jag dömer dig" OCH "gå och synda inte mer"? Och att Jesus var på väg att blöda och dö för både kvinnan och fariséerna (och oss)?

2019-07-15 @ 10:02:12
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Andreas Holmberg

Biskop Franzéns "predikan" över denna text är nog den bästa jag sett:
https://efsidag.blogspot.com/2019/07/predikan-pa-vers-over-gardagens.html

2019-07-15 @ 11:30:20
URL: http://efsidag.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0