P minus,

var en serie blogginlägg som min gamle kamrat skrev på sin blogg under en period för ca ett år sedan. P stod väl för pension och sen minus antal dagar som var kvar. Hans ursprungliga ambition var att skriva hundra sådana inlägg med kommentarer för varje dag till några av NT:s böcker. Nu blev det väl inte riktigt komplett med bibelkommentar varje dag, om jag minns rätt. Det kunde det gott och väl fått bli. Jag har uttalat det förr och gör det gärna igen: min gamle kamrat har utan tvekan en gåva när det gäller att göra grundläggande exegetisk kunskap tillgänglig för de icke vetenskapligt skolade på ett sätt som blir uppbyggligt (han vill själv hellre kalla det bebyggligt)  utan att vara störande och överdrivet "fromt".
 
Mer sånt får han gärna dela med sig av på sin blogg. Jag blir en trogen läsare. Någon dylik bibelkommentarsserie är dock inte att vänta på denna ringa blogg. Man ska, som bekant, inte kvacka i annans ämbete. Däremot har det lockat mig att skriva en P minus- serie varje dag fram till pension, t ex minnen från min prästtid. Men kanske är det bäst vänta med dylikt fram till dess pensionen tryggt börjar infinna sig så det inte blir total personlig konkurs om jag skulle bli domkapitelsanmäld och avkragas. Alltså tänker jag att dylikt får vänta ännu xx dagar.
 
Och här avslöjar jag min svårighet: hur numrerar man dessa P minus?*  Mina sista arbetsdagar kommer att vara 9-10 juni.* Om man nu tänker sig att jag idag/kväll skriver ett P minus- inlägg, ska det då numreras P minus 42 eftersom det är 42 dagar kvar t o m 10 juni fr o m i morgon eller P minus 43 eftersom det är 43:e dagen idag.
 
???
 
Eftersom jag inte lyckats lösa** detta kan jag inte börja. Erkänner att även tidsmässiga svårigheter (= undanflykt för lättja?) kan vara hinder på vägen. Jag måste ju försöka göra rätt för lönen denna sista en och en halv månad.
 

 
 
* även om offentlig "avskedspredikan" blir i Hertsökyrkan 2 juni kl 11, så medverkar jag vid vuxenkonfirmation i högmässan Pingstdagen 9 juni, och den 10 juni, Annandag Pingst, firar jag mässan i Hertsön kl 19, som ett personligt jubileum (men det skulle varit mässa ändå som Bosse annars skulle lett) då det är 40-årsdagen av min prästvigning 
 
** jag räknar givetvis med att min i saken erfarne och kunnige gamle kamrat inträder till min hjälp antingen via bloggkommentar eller vid möte på Storgatan i Älvsbyn under Första maj-rundan på onsdag.

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Den frågan dyker upp i olika skepnader. Ska man räkna stolparna (N) eller mellanrummen (N-1)?

Svar: Och inte klarar man detta trots att man är son till en mattelärare🤔
Torbjörn Lindahl

2019-04-29 @ 17:53:54
Postat av: Den gamle kamraten

I ditt ryckiga fall föreslår jag för i morgon ”P minus 190430”, i övermorgon ”P minus 20190501” osv. Sedan när pensionen börjar ticka in ändrar du till ”P plus” och ett datum. En variant skulle kunna vara att ha kronologin som underrubriker.

Så till det inledande snacket:
Tack för omdömet. Bibelvetenskapliga funderingar - exegetik - är en kampsport som alltför få verkar ägna sig åt eller ens fråga efter. ”Vad folk tycker” eller ”Vad som går hem” verkar vanligare liksom ”Vad jag tycker/känner”. ”Vad jag minns” hamnar i gränsområdet - tycker jag.

Skriv kateketiskt eller dogmatisk! Eller en prediko-postilla!

Svar: Det var ju ingen lösning av mitt problem, det var ju att undvika problemet.
Torbjörn Lindahl

2019-04-29 @ 22:11:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0