För sista gången:

Bara så ni vet: jag vet inte ännu resultatet av kyrkovalet. Vallokalerna har stängt för en  knapp timme sedan.
 
I kyrkan idag märktes valet. C:a 40 var vi på högmässan. Vallokalen (=samlingssalen) öppnade kl 12. Då kom en lång kö människor. 
- Tur att det kommer folk och bestämmer över oss så vi slipper göra det själva, uttryckte flera i gudstjänstförsamlingen.
 
Men flera av gudstjänstfirarna röstade också efter gudstjänsten.
 
Vad ska vi gissa om resultatet? Vet inte. Kanske är Sverigedemokraterna de som ökar mest. Jag tror dom har potential för det. Övriga partier och partianstrukna grupper får det nog svårare. Dom har ju funnits med länge så dom har kanske nått sin topp. Möjligen att även sossarna ökar. Dom har ju sådana resurser att mobilisera folk.
 
De opolitiska grupperna ökar knappast så mycket. Deras hopp står nog till folk som är kyrkligt engagerade men som kanaliserar sitt engagemang via ett parti. Om dom nu börjar ta ställning mot partpolitiseringen då blir det ju någon av de fria grupperna.
 
Hur många timmar måste man vänta innan något resultat börjar synas på nätet?
 
En skojig sak i den kyrka jag besökte idag var placeringen av valsedlarna. De olika gruppernas valsedlar brukar alltid läggas i bokstavsordning. Då har traditionellt Arbeterepartiet socialdemokraterna kommit först. Men den som ansvarat för valsedlarna i Hertsökyrkan ansåg att eftersom det står Arbetetepartiet SOCIALDEMOKRATERNA på valsedeln så är det ju "s"-ordet som blir det synliga. Alltså s i bokstavsordningen. Alltså strax före Sverigedemokraterna. Kan passa bra tycker jag. Samma statskyrkoanda, bara lite olika kosmetika.*
 
Nu väntar vi med spänning.
 
- - - - - - - 
 
*Kära läsarna minns väl den undersökning som Kyrkans tidning gjorde inför förra kyrkovalet 2013. Alla grupper i kyrkomötet fick fem frågor. S och SD svarade likadant på fyra av fem frågor. Som jämförelse kan nämnas att Frimodig kyrka och SD svarade likadant på endast en av fem frågor.

Kommentarer
Postat av: Jonas M

Tyvärr verkar det bli ett tragiskt resultat; de politiska partierna med S i spetsen går framåt enligt preliminära valresultat.

Jonas M

Svar: Jo, så ser det ju ut. Det intressanta är att i mandat räknat så ökar SD betydligt mer än S. Det verkar alltså som om s-taktiken öka-valdeltagandet-för-att-minimera-SD:s-inflytande verkar vara en taktik av typen "släcka eld med fotogen i brandsprutan".
Torbjörn Lindahl

2017-09-17 @ 22:25:27
Postat av: Andreas Holmberg

SD nästan fördubblar sitt röstetal, medan S bara ökar det med ca en femtedel. Även Frimodig kyrka fick fler röster än förra gången, men minskar mandatmässigt p.g.a. den 40%-iga ökningen av valdeltagandet. (Positivt eller negativt, det där med valdeltagandet? Ja, hur ska man se det?).

2017-09-18 @ 00:04:14
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Den gamle kamraten

Där jag bor och verkar ställde SD upp för första gången. Det innebar ökat valdeltagande. SD fick "nya röster" men för varje "ny" de fick fick sossarna två och behöll sitt antal mandat. Alltså 12 S, 9 C/KD (-2), VISK 2 (=), SD 2 (+2). Åkessons "övertagande" rejält fiasko. En massa människor röstade för att hindra dem att ta över "våran kyrka" som man inte röstat i tidigare. Främst inte utifrån sosseengagemang utan utifrån anti-SD.

2017-09-18 @ 00:32:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0