Mer om mina fobier

Det blev faslig fart på bloggen. Över 300 besökare flera dagar i rad. Nyss fick jag förklaringen när en journalist från NSD ringde. Mitt inlägg om min fobiskhet har visst börjat cirkulera på "sociala medier" och väckt upprörda känslor.
 
Mina synpunkter efter journalistens frågor blev ungefär följande:
 
1. Inlägget ska givetvis läsas med glimten i ögat. Det finns en ton av skämt i skrivandet. De uppenbara löjligheterna såsom att jag har fobi mot Kalix och Skellefteå AIK visar tydligt tonen i inlägget.
 
2. Syftet med inlägget är givetvis inte att skriva om personliga eventuella fobier, utan att (på ett skämtsamt sätt!) i grund ifrågasätta användningen av ordet "fobi" såsom det görs i flera olika sammanhang i den offentliga debatten. Det vanligaste är ju att det talas om "homofobi" och "islamofobi".
 
Jag menar att man på ett enkelt sätt måste acceptera att det finns olika åsikter om tex äktenskapet och om religioners innehåll utan att man ska stämpla vissa åsikter som "fobier".
 
I politiken är det ju självklart: man har inte en fobi bara för att man står i skarp opposition mot ett annat parti.
 
3. Givetvis anser jag inte på allvar att jag har fobier i dessa avseenden. Men jag tillämpar principen "den som inte kan skratta åt sig själv är inte värd att ta på allvar".
 
4. Naturligtvis står jag för de faktiska åsikter som kan utläsas mellan skämten i inlägget.
a) jag tror att äktenskapet är en relation mellan en man och en kvinna. Och detta är en tillåten åsikt både i samhället och i kyrkan!
b) Jesus ger en sannare bild av Gud än Mohammed. Det är inget annat än traditionell kristendom.
 
5. På frågan om den uppkomna turbulensen på sociala medier kommer att försvåra för mig i min tjänst, så sa jag att det tror jag inte. Jag är övertygad att alla som känner mig i församlingen och bland arbetskamrater (inklusive min chef) bara kommer att skratta åt mina "fobier".
 
Ungefär så sa jag alltså nyss åt journalisten i telefon. Står det något annat i NSD i morgon så har journalisten inte fattat.
 
(Journalisten ville även fråga om jag tänker lämna svenska kyrkan. Det är en fråga som hör framtiden till ville jag väl säga och försökte undvika att fördjupa mig i den.)
- - - -
PS. Och nu alldeles nyss ringde Norrbottens-Kuriren. Det får väl uppfattas som tecken på att sommarens nyhetstorka börjat. Jag avböjde att låta mig intervjuas. Hänvisade istället till detta inlägg.

Kommentarer
Postat av: Stina

Du får tacka och ta emot att din statistik sköt i höjden. Tyvärr kommer det alltid att finns de som med glädje smutskastar både åt det ena och det andra hållet, när andras åsikter inte stämmer överens med sina egna. Så vitt jag vet, så har du aldrig smutskastat någon på din blogg eller utfört ditt arbete till missbelåtenhet, eller?

Svar: Tack för de vänliga orden.
Torbjörn Lindahl

2015-06-18 @ 14:34:43
Postat av: Bosse

Tur att du inte är journalistofob. Då hade varken NSD eller Kuriren fått ett ord ur dig.

Svar: Vi får väl se vad som händer när SVT, TV 4 och Sveriges Radio ringer.
Torbjörn Lindahl

2015-06-18 @ 16:58:28
Postat av: Maria

Du kanske inte får en så lugn och vilsam semester som du önskat. Men det visste du nog när du skrev inlägget.

Svar: Ärligt talat kunde jag inte tänka mig att inlägget skulle få sådan uppmärksamhet. Det var ju bara ett skämt med lite allvarlig underton. Men hur stor uppmärksamheten egentligen är är ju svårbedömt i dessa tider där allt sprids så fort. Det räcker ju nästan med att en person reagerar och sen skickar en länk tilla alla sina "vänner" på Facebook.
Torbjörn Lindahl

2015-06-18 @ 17:44:14
Postat av: Andreas Holmberg

Svenska Dagbladet! Jag är imponerad (inte). http://www.svd.se/luleaprast-ja-jag-ar-homofob-och-islamofob

Du har nog rätt: sommarens nyhetstorka har börjat. Tror och hoppas att läsarna tänker själva och upptäcker din drabbande ironi.

Svar: Inte illa bli omnämnd i SvD.
Torbjörn Lindahl

2015-06-18 @ 23:57:25
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Fjelle

Både Norrbottenskuriren och nsd har placerat dig bakom betalväggen. De tänker sig tydligen att tjäna på dig. Ett uttryck för hur viktig du är?!

Svar: Roligt höra från dig. Det var länge sedan.Det gläder mig om jag kan bidraga till fattiga norrlandstidningars överlevnad:)
Men jag kan från mobilen klicka fram artiklarna i båda tidningarna trots Plus-märkningen.
Torbjörn Lindahl

2015-06-19 @ 08:28:21
Postat av: Maria

Det finns alltid ett gäng människor som inte förstår såna skämt, det får man räkna med.

2015-06-19 @ 10:08:17
Postat av: Per-Eric Simma

Det som förvånar mig är att många blivit upprörda i sociala media för det som är klassisk kristendom, dvs att äktenskap är för man och kvinna + att Jesus är enda säkra vägen till himmelen.
Att man inte förstår skämt är alltså en sak, man att man upprörs över klassiskt kristendom är allvarlig brist på kunskap!

/Per-Eric

Svar: Tyvärr är jag ju inte på fler sociala medier än min egen blogg så jag vet ju inte vad som händer I den världen men här på bloggen har ju ingen kritisk kommentar lämnats.
Torbjörn Lindahl

2015-06-19 @ 14:44:22
Postat av: Den gamle kamraten

Kring detta fick jag så många tankar när jag promenerade till Norge att de i skriven form skulle spränga ramarna för en kommentar.
Alltså blev det i stället ett inlägg på min egen blogg.
http://stigstrombergsson.blogg.se/2015/june/midnattssol-3.html

Svar: Man tackar för din genomtänkta kommentar. Ha det så trevligt i fjällen.
Torbjörn Lindahl

2015-06-19 @ 21:30:13
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: Anonym

Glad midsommar Torbjörn! Ska be för dig att du inte ska behöva hysa fruktan för vare sig journalister eller annat. Jesus sa att vi inte ska vara rädda d v s -fober. Däremot borde vi alla vara Kristofober, eftersom Kristus är Gud och vi ska "frukta Gud".

2015-06-19 @ 23:59:04
Postat av: Anonym

Det var jag, Gunvor Vennberg, som önskade dig glad midsommar i förra kommentaren!

2015-06-20 @ 00:00:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0