Lite annan andlighet

Blev det igår. Annan än den västlaestadianska alltså, den som jag mycket ägnat min tanke nu i samband med psalmboksinförskaffandet. Men innan jag lämnar den delen, för den här gången, låt mig återigen betyga att jag tyckte psalmboken var fin. Liten och behändig men vackar och lättäst layout. Att det sedan fanns ett (jämfört med mina förväntningar) oväntat stort inslag av andra sånger än bara psalmer ur 1937 års psalmbok - det var riktigt positivt. Att både "Lyss till änglasångens ord" och "Namnet Jesus..." (lite annan text än i kyrkopsalmboken) det hade jag inte väntat mig. För att nu bara ta några exempel.
 
Vid kyrkkaffet i bönhuset i söndags fick jag höra att tanken först var att trycka om 1937 års psalmbok, men tillstånd till detta gavs inte. Kanske lika bra att det inte blev så.
 
Men nu till det andra. Igår kväll var vi tio personer samlade för gemenskap och samtal med anledning av OAS-rörelsen. Det var vi som varit med och varit engagerade i OAS-mötena Pite havsbad 2003 och 2004, Boden 2005 och 2006, Älvsbyn 2007 och 2008 och sedan tre gånger på Storstrand i Piteå. Var det 2011 och 2012 (?), nå men i vart fall 2014.
 
Under alla år har givetvis många andra varit med i arbetet men just detta gäng har nog varit samlat i stort sett alla dessa år (några få undantag). Ytterligare några i stiftet, både längre norrut och i västerbotten, finns nog som kan räknas till "(h)järngänget" men det är förståeligt om endast folk från Piteå, Luleå och Boden ids köra bil t o r för bara en kväll i rejäl kyla. Vi samlades i Gammelstad.
 
God mat o god gemenskap givetvis. Sen satt vi en lång stund och sjöng julpsalmer. Det var ju tjugondedag Knut så inte mer än rätt att julen sjöngs ut med pompa och ståt. Nå, i vart fall med pianospel.
 
På mitt förslag hade vi sedan ett vittnesbördsmöte där vi var och en berättade om hur och när vi första gången mötte OAS-rörelsen. I vissa fall synes det ha varit nästan slumpen: någon som bett en följa på ett möte, någon som delat ut en folder med information, någon som oväntat fått kontakt med annan som kunnat berätta. 
 
När jag lyssnade till alla dessa berättelser så kom jag att tänka på apostelns ord om att alltid vara beredd ge skäl för sitt hopp. Ett litet ord av vittnesbörd och inbjudan kan få livsförvandlande konsekvenser. När jag själv fick frågan av gruppen varför jag förblivit i OAS-gemenskapen så kunde jag bara svara att i OAS finns en så påtagligt framåtriktad positiv andlig frimodighet.
 
Vi kunde också betyga vår uppskattning av och respekt för varandra även om det finns enskilda frågor där vi har olika syn eftersom vi vid sidan av OAS hör hemma i lite olika andliga sammanhang.
 
En sant uppbygglig kväll.

Kommentarer
Postat av: Irene G

Instämmer:)

2015-01-15 @ 12:10:57
Postat av: Torbjörn Lindahl

Sorry!
Fick två kommenterer.
En från anonym avsändare som med flera bilder uttryckte hur meninglöst det blir om det inte följer någon form av koralbok till västlaestadianska psslmboken.

En annan kommentar fr Bengt Pohjanen som berättade utiftån sitt arbete medii ttedje delen av sina memoarer.

Nå i vart fall. När jag skulle publicera dem råkafde jag trycka fel så det blev "ta bort". Oåterkalleligt. Sorry!

2015-01-17 @ 16:41:36
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0