Intensiv helg Bön & MC

Var i Boden, eller rättare sagt i Sävast, igår. Predikade på Bodens Fridsförbunds gudstjänst i Mariakyrkan, efter att först ha blivit bjuden på middag hos kristna vänner. En givande eftermiddag och afton. I dag var jag där igen - i Mariakyrkan alltså - och predikade vid likadan gudstjänst en gång till. Roligt med laestadiansk församling som sjunger ur gällande psalmbok med tillägg. Då kan man när det är dags för önskesånger få sjunga lite nya lovsånger och taizésånger. Det gjorde vi idag. Glad och positiv stämning. Jag far gärna dit igen.

Igår predikade jag över de tio buden (2 Mos 20 resp 5 Mos 5) (eller de tio orden som Göran Larsson lärt att judarna säger) även om jag inte så detaljerat gick in på varje bud utan mer talade om en del principiella frågor. Idag blev det nästan en slags fortsättning då jag predikade över Ps 32. Andre kallade predikanten var Birger Palo. Han predikade igår över Jesu översteprästerliga förbön (Jh 17) och idag över den kristnes vapenrustning (Ef 6). 

Både Birger och jag (han idag, jag igår) nämnde och varnade för det inflytande som div new age-idéer alltmer tycks få även bland vissa kristna.

När jag utlade Ps 32:8 (Jag ska lära dig och undervisa dig om den väg du ska vandra) så talade jag en del om hur Gud leder oss - genom ordet, genom skeenden i livet som Gud kan ställa till rätta och genom direkta tilltal av den Helig Ande. Det sista försökte jag förklara en del då jag har på känn att det är något som inte betonas så tydligt i laestadianska sammanhang.

Givetvis var jag på gudstjänst i Hertsökyrkan också. Vi hade familjegudstjänst kl 11 idag. Hertsöns och Örnäsets gemensamma kör medverkade. Kyrkobönen genomförde vi på ett annorlunda sätt. Hoppas det upplevdes fungera. Predikan lurade jag en av närvarande präster att medverka i. Men då tar man en risk - han kan börja prata om nå't helt annat än man tänkt :)

Idag hade jag åkt motorcykel till både Hertsön och Sävast, så efter eftermiddagsbönen blev det en extra MC-tur. Körde efter gamla militärvägen mot Niemisel för att få lite kurvor. Hade nog tänkt köra ända till Morjärv men vände i tid då det började bli lite svalt. Ett kort ögonblick hann jag tänka att om jag kör ända till Morjärv så kunde jag lika gärna fortsätta till Juoksengi och värma mig i kollegas bastu, men jag övervann den frestelsen i tid. Knackade istället på hos annan vän utanför Råneå, men han var inte hemma.

Nu är jag hemma.

Kommentarer
Postat av: Per-Eric Simma

Vi som var med och ordnade Gudstjänsterna i Sävast, tackar för att bloggaren kunde ställa upp och för en undervisning som inte stressades fram. Den om budorden var nog bland de längre utläggningar som en präst hållit i den kyrkan, och ändå var det ingen som började skruva på sig! :-)



Tycker också att den spontana kommentaren från en rutinerad och ofta uttråkad 11-årig tjej är värd att återberätta:

"Pappa, idag satt jag faktiskt och lyssnade...fastän jag ritade så lyssnade jag ändå!......



Har man undervisat så att man får 11 åriga tjejer att lyssna medan de ritar, så tycker jag man ska tacka Herren och vara nöjd med helgen!



Hälsningar

Per-Eric



2012-05-13 @ 23:45:34
Postat av: Tobbe

Kanske borde man göra testet att fråga 11-åringen vad hon minns av predikan!



Annars blir jag mer och mer imponerad av alla de barn som lär sig orka sitta någotsånär stilla och lyssna så länge. Även om det kan upplevas som ganska barnovänligt så ger detta något som kanske är det viktigaste: barnet får en bild av vad de vuxna tycker är viktigt och därmed ett föredöme för vuxenlivet. Specialdesignad barnverksamhet är som bekant något man växer ur med åren.

2012-05-14 @ 10:28:00
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0