Röd dag

är det inte idag. I almanackan alltså, eftersom riksdagen år 2004 beslöt avskaffa Annandag Pingst som allmän helgdag. Att det var just år 2004 som beslutet fattades vet jag eftersom jag nyss läste en frågesport om Pingsten i fredagens Dagen. Denna fråga klarade jag inte. Jag gissade på 2005. Inte heller klarade jag frågorna om när Lewi Pethrus blev andedöpt m fl frågor ur den moderna pingstväckelsens historia. Däremot klarade jag alla bibelfrågor om Anden i Gamla och Nya Testamentet. Då får jag som luthersk präst vara nöjd.

Men röd dag är det i kyrkoåret. Jag hör till de präster som ivrigt argumenterat för att vi ska fira gudstjänster på Annandag Pingst och inte låta vårt kyrkoår styras av staten, och kan ju i den argumentationen stödja mig på att biskopen skrev ett brev till församlingarna första året Annandag Pingst var vardag och vädjade om att vi inte ska låta den dagen försvinna. På samma sätt firar vi mässa både på Askonsdag och Skärtorsdag trots att det inte är röda dagar.

Alltså gick jag till Hertsökyrkan ikväll där kollegan Bosse firade högmässa. Det är nu andra dagen i rad som jag (enligt planering i god tid) låter kollegan celebrera i "min" kyrka på röd dag. Jag som tycker det är så roligt de få gånger man får ha den röda skruden och så ger jag bort tillfällena. T o m på den helige Johannaes döparens dag är det käre kollegan som får ha kvällsmässan i Hertsökyrkan. Också det en röd dag. Men jag är ledig. Men då får jag lite kompensation eftersom jag på min ledighet lovat fira mässa på annat håll (Stefanosgården i Gagsmark).

Ikväll var vi 17 personer inkl gårdagens dopbarn. Hela dopfamiljen (som numera bor på annan ort) var sammanlagt fem personer, så dem förutan hade vi varit tolv* - en lagom lärjungarund. Dopbarnet placerades av sin farbroder i sin bärbara bilbarnstol framför altaret under kommunionen så hon fick vara med i gemenskapen även denna dag, men ikväll fick hon ingen kommunion utan blev bara välsignad och korstecknad av prästen.

I kvällens predikan blev vi påminda om att trots att det kom en eldslåga över var ock en av de församlade lärjungarna på Pingstdagen så är det inte en egen privat ande som alla har utan vi har alla del i en och samma Ande. Värt att komma ihåg.

Tidigare under dagen var jag hos dottern Maria och hjälpte henne plantera sina sommarblommor i lådor på balkongen efter det att vi inhandlat för ändamålet lämlig jord; de blommor jag hämtade hos svärfar i fredags, ni minns. En snabbtur till kyrkstugan för en lika snabb kopp kaffe hann vi också med. Efter några av de senaste dygnens värme så var det tillräckligt varmt i stugan utan eluppvärmning. Mina egna blommor hamnar i rabatten i morgon.
* inklusive präst, musiker och kyrkvärdar. Men jag anser att dessa ska räknas in i statistiken eftersom jag hävdar att dom firar gudstjänst trots att dom jobbar.

Kommentarer
Postat av: SigridL

Jag brukar ta semester på annandag pingst för att markera att jag firar. I år lyckades jag blanda bort veckorna och trodde att nationaldagen och annandag pingst sammanföll. Alltså missade jag semestern och jobbade. Återkommer nästa år.

Vad som är värre är att jag tog fel på vecka för Oasmötet i Storstrand. Alltså har jag inte semester då heller. DET känns surt

2011-06-14 @ 10:26:55
Postat av: Ann O Nym

Lyckas du bättre med blommor utomhus än inomhus?

eller är det läge för ngn arbetskamrat att börja en vadslagning ?

2011-06-14 @ 10:53:42
Postat av: Andreas Holmberg

Hej Sigrid och Torbjörn! Ska vi bilda Annandagens Vänner? I går kväll hade min hustrus Missionsförsamling i Bollnäs sånggudstjänst på sin Sommarkyrka i Vevlingestrand med läsningar ur Apostlagärningarna (Ep. 3 årg, ep. 1 årg. och ep. 2 årg. - kronologisk ordning alltså!) och sånger från nästan hela världen (Argentina, Brasilien, Frankrike, Sri Lanka/Filippinerna, Kongo och Israel). Vi var 18 stycken, så vi slog er i Hertsökyrkan med 1 person.



Ska vi bilda sällskapet "Annandagens vänner", Sigrid L. och Torbjörn m.fl.? Det är ju verkligen som du skriver Torbjörn helt sjukt om STATEN ska sitta och bestämma vilka helger Kyrkan ska fira, och Annandagarna är så uppbyggliga och tänkvärda "dagen efter" storfesten liksom (Stefanus som stenas, Tomas tvivlaren som håller sej undan, och så igår: stynget i hjärtat och förföljelserna som sprider lärjungarna och därmed evangeliet!). Det känns riktigt "subversivt" och kul att fortsätta fira Annandag Pingst, och just efter pingst passar det ju extra bra att församlingen samlas lite extra kring bibeln, brödragemenskapen, bönerna och - ja, brödsbrytelsen.



Visst kan vi göra som i Norge och Finland och lutheranerna i USA och räkna söndagarna "efter pingst"? (Oavsett vad det står i evangelieboken ;o). Sellergrendagen går nog att fira ändå. F.ö. drog jag den tänkvärda anekdoten vid annandagsgudstjänsten igår - apropå det här med att leva som kristen också under almanackans "svarta dagar", dit annandagen numera hör.



Vill vi ha den röd kan vi ju ändra tillbaka. Varför skulle det vara så omöjligt, om vi tycker att nationaldagsfirandet gått i stå och vill ha det på midsommarafton istället? Varför anses inte Guds ord men däremot vissa mänskliga påhitt irreversibla, som t.ex. Annandag Pingsts avskaffande som helgdag och äktenskapets avskaffande som ett förbund mellan just man och kvinna (jfr Wejryds märkliga svar till MY).



Nu har jag skrivit för långt - igen! Men "vad jag har skrivit, det har jag skrivit". Bless U!

2011-06-14 @ 11:42:02
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: SigridL

Jag är med! Organisera på du. Dessutom är du skyldig migg ett mail...

2011-06-14 @ 15:15:12
Postat av: den gamle kamraten

Inte för att jag ett ögonblick tycker det var bra att göra 6 juni till allmän helgdag och ta bort rödfärgen från Annandag Pingst så finns det ju ingen som helst statlig ukas som säger att Kyrkan inte skall fira den dagen. Ur Evangelieboken är den ju inte borttagen och därmed gäller väl den kyrkliga ordningen att Huvudgudstjänst skall firas åtminstone i en kyrka/församling - i praktiken numera på kvällstid.

Dock borde inte Annandagen räknas in som en dag för kyrklig vardagsverksamhet. Pastorsexpeditioner bör - enligt min mening - vara stängda och kyrkoanställda av alla kategorier ägna få en sovmorgon, ägna eftermiddagen åt fortbildning i Skrift och Bön samt fira gudstjänst med allmogen på kvällskulan. förskjuten arbetstid, alltså.

2011-06-14 @ 21:19:28
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se/
Postat av: Tobbe

Ann O Nym!

Klart bättre på utomhusblommor. De flesta sommrar brukar man ju får hjälp av någon regnskur då och då.



Gamle kamrat!

Utmärkt idé att stänga pastors/motsv på Annandag Pingst för att markera att "för oss" är det helgdag.



Andreas!

"Annandagens vänner" får mitt stöd! Dock inte genom någon praktisk insats från min sida - annat än genom inlägg på bloggen! Till något därutöver finns varken kraft eller tid.

2011-06-14 @ 22:59:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0