SE OSS!

är rubriken på en kampanj som SMC (Sveriges Motorcyklister) f n driver. Det handlar om att dels få motorcyklister själva att ta det piano i trafiken men också - vilket är minst lika viktigt! - att få våra medtrafikanter, framförallt bilister, att se oss.

I ett material som SMC gett ut finns dels goda råd till oss motorcyklister själva. Dom är i nio punkter och kan sammanfattas i de ord på vägen som man alltid får med sig när man på MC lämnar sin gamle kamrat med fru i Älvsbyn: kör försiktigt!

Men eftersom jag gissar att de flesta bland kära läsarna inte är motorcyklister utan bilister väljer jag att här dela med mig av de råd som vi motorcyklister vill dela med oss av som

TIPS TILL VÅRA MEDTRAFIKANTER

- Använd alltid blinkers när du ska svänga i en korsning eller byta fil. En motorcyklist kan komma bakifrån utan att du uppmärksammat den. Det låter enkelt men tyvärr är detta en orsak till att motorcyklister skadas och dödas varje år.

- Titta en extra gång när du ska svänga ut i en korsning. Ser du ett tvåhjuligt motorfordon närma sig så har det högre fart än vad hjärnan uppfattar. I hälften av korsningsolyckorna 2000-20007 där en motorcyklist dog, körde bilisten ut framför motorcyklisten.

- Om du kört fel, gör inte en U-sväng över vägen utan att vara säker på att ha fri sikt. U-svängande bilar dödar och skadar ett antal motorcyklister varje år.

- Motorcyklar är ett litet fordon som kan döljas bakom skyltar och A-stolparna i din bil. Därför är det viktigt att du tittar en extra gång i korsningar där det ofta finns stolpar och annat som kan skymma.

- Håll avståndet! Tänk på reaktionssträckan.

- Se Oss i trafiken!

TACK FÖR DIN UPPMÄRKSAMHET!

Det sista rådet till motorcyklisterna är att gå en SMC-kurs och öva inbromsning och annan körteknik. Årets grundkurs (tidigare kallad avrostning) missar jag dock. Den är på söndag kl 10-14 på Hedenbasen utanför Boden. Men då har jag högmässa i Hertsökyrkan och därefter dop i Nederluleå kyrka. Jag får väl lova mig själv att köra ännu försiktigare i år.

Ikväll hade vi ett arbetsmöte med Norrbottens SMC-styrelse. Vi utvärderade majrundan. Givetvis fungerade allt perfekt på första maj eftersom vi bara var en tiondel av beräknat antal deltagare. Nu är den stora frågan vad vi gör av alla våra märken (pins) som inte blev sålda. Kan man - som den ekonomiskt sinnade kassören föreslog - klistra över årtalet med en liten dekal och "återanvända" dem? Om inte annat så vore det miljövänligt. Och det inte minst vore kanske bra för motorcyklisternas image.

Kommentarer
Postat av: Gunvor Vennberg

Apropå miljö: Hur är bränsleförbrukningen med MC om man kör försiktigt (d v s även ekonomiskt)om man jämför med att åka bil egentligen? Med tanke på att det bara är två hjul och ett lättare fordon borde det ju vara snålare - annars har fabrikanterna verkligen inte tagit sin uppgift på allvar! Många av resorna vi gör är man ju en eller två i bilen, kanske borde vi åka MC istället??

2010-05-11 @ 13:25:16
URL: http://gunvorvennberg.blogg.se/
Postat av: Tobbe

Min MC drar lite drygt en halv liter milen. Mindre än de bilar jag hittills haft men ändå lite väl mycket kan man tycka i förhållande till att den bara väger 200 kg och motorn är på 600 kubik. Men då ska man dessutom betänka att morcyklar är mindre än bilar och att alltså köer inte behöver bli lika långa alltså blir trafiken snabbare och bränslförbrukningen sammanlagt minder pga mindre tomgångskörning.

2010-05-11 @ 16:09:53
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0