Välja kyrka

Nu har fredagstidningen kommit så nu kan man spana in predikoturerna. Det kan man väl för de flesta församlingar även på det sk nätet numera, men gammaldags som jag är (!) så tittar jag helst i papperstidning. Normalt har jag ingen lokaltidning men när äldste sonen kom hem ringde han direkt till den gemensamma prenumerationsavdelningen för norrbottenstidningarna och bad att få en gratis tvåveckorsprenumeration. Det kan man visst få ibland - om man inte nyss varit prenumerant vill säga. Alltså har jag tidning. Alltså läses det predikoturer. Alltså kan man (i god tid!) välja var man vill gå i kyrkan.

Mina kriterier (väl kända på bloggen sedan tidigare):
1. Högmässa (i nödfall söndagsmässa, men nattvard vill jag helst ha.)
2. Riktigt vin (inte druvsaft eller annat som gör att man får tveksamheter huruvuda det är ett riktigt sakrament)
3. Manlig präst (vissa av läsarna tycker att detta kriterium innebär att jag onödigtvis tänker bort möjliga alternativ och riskerar missa något som kunde vara värdefullt. Tyvärr. Jag tar risken)
4. Tänkte skriva god predikant också, men den punkten får man ofta avstå från numera. Min allmänna uppfattning är att vår förväntan på predikans kvalitet sjunkit drastiskt de senaste decennierna, så numera tycker vi ofta att predikan är "bra" så fort den säger något lite av värde och är fri från massor av direkta felaktigheter.*

De gånger jag inte hittar något fungerande alternativ när jag är ledig på söndag förmiddag så finns ju alltid reservmöjligheten att gå i östlaestadianska bönhuset (kyrkan i konsumbutiken) på eftermiddagen. Där är det inte mässa förstås, men många gånger betydligt innehållsrikare predikningar än jag oftast kan höra i kyrkorna numera. Så länge Erling och Birger är predikanter så är det klart godkänt. Den ljudliga sången med gamla gedigna psalmer kan också uppväga en del. Men denna söndag går det inte eftersom jag på eftermiddagen övertalats att följa med min mor och två av hennes systrar (dom två som ännu är i livet), mina mostrar således, till Haparanda för att se Krigsoperan. Jag kan ju inte svika min gamla mor eftersom hon helst vill att jag som är ung (där fick jag till det!) ska köra.

Till verket i tidningsordning:
Domkyrkoförsamlingen:
Domkyrkan: nej, visserligen (söndags)mässa men vad jag vet bara druvsaft, kvinnlig präst 
Mjölkuddskyrkan: nej, ingen gudstjänst
EFS-Sundet: nej, visserligen mässa (nej "nattvardsgudstjänst" - det är ju EFS!), men kvinnlig präst som avslutar konfirmationsläger
Småskär: vore trevligt med båtfärd i skärgården men hinner ej pga eftermiddagens aktivitet, dessutom kostar det 250 kr att åka med båten vilket känns onödigt eftersom jag själv ska ha gudstjänst där senare i sommar och då kommer ut i skärgården gratis å jobbets vägnar (...men jag har övervägt försöka byta den helgen)

Örnäsets församling:
Örnäsets kyrka: klart möjligt alternativ, högmässa ledd av kollegan Mats R. Men det är ju församlingen där jag jobbar så om det finns ett möjligt alternativ inom acceptabelt bilavstånd så tar jag nog det - för semesterkänslans skull.
Björkstakyrkan och Hertsökyrkan: nej, inga gudstjänster
Strömsundshemmet: vår församling har ansvar för söndagkvällens gudstjänst där och gör en liten utflykt för intresserade. Hade varit ett alternativ för den trevliga utfärdens skull (men stupar ju på Krigsoperan) men inte som alternativ till högmässa utan hellre som extra gudstjänst efter en högmässa på förmiddagen.

Nederluleå:
Nederluleå kyrka: nej, söndagsgudstjänst, dvs inte mässa.
Inga gudstjänster i Stadsökyrkan och Porsökyrkan och Sörbyakyrkan.
Bergnäskyrkan: sångudstjänst på eftermiddagen
Dessutom firas gudstjänster på Hindersön (ingen gemensam båtresa och jag har ej båt) och Brändöhamn (med möjlighet till grillning) men dom faller på kriterium 1 och 3 (kriterium 3 skulle jag faktiskt ibland kunna bortse ifrån när man far ut till ett trevligt ställe med "möjlighet till grillning" - jag är inte helt rigid)
Dessutom blir jag förvirrad för i Nederluleås predikorurer står att det är söndagsnässa på EFS-Sundet med Urban Bjuhr. Ska han och Marie Edfast slåss om saken? Men jag tror** att Domkyrkans "turer" är dom rätta eftersom det är avslutning för konfirmationslägret vars konfirmander Marie konfirmerar på lördagen. 

Slutsats: ett möjligt alternativ i hela stan. Men det väljer jag som sagt helst bort för semesterkänslans skull.

Alltså utsträcker jag min undersökning utanför stan men inom kommunen.

Råneå: nej, frilutfsgudstjänst mellan kyrkstugorna***  kvinnlig präst. Men på den tiden när Björn Karlsson ännu var i Råneå - och särskilt under den korta period då även Niclas Larsson var där - då hände det då och då att jag tog vägen förbi. Men det är väl tio år sedan?

Alltså spanar vi in grannkommunen: Boden.
Närmast först.
Sävast församling, Mariakyrkan: nej, bara musikgudstjänst kl 17

Överluleå församling:
Överluleå kyrka: klart alternativ. Högmässa med Kh Leif Nordenstorm
Rörvikskyrkan: söndagsgudstjänst med Mattias Sundqvist. Kunde vara roligt höra honom predika, men tyvärr bara söndagsgudstjänst, så jag väljer nog en mässa.
Bredåkers kyrka: inte mässa och dessutom på eftermiddagen när jag redan sitter i bilen på väg österut och dessutom ytterligare några mil bort. Då är det ju t o m närmare till Piteå!.

Vad blev det? Ett alternativ i Luleå och ett i Boden!

Jag väljer Öveluleå kyrka!
Har jag skrivit förut att jag varit där. Ja. Leif finge gärna predika lite längre för min smak, men han kvalar ju utan tvekan in i kategori tre enligt den schartauanska uppdelningen av predikanter:
1. Rätte lärare
2. Falske lärare
3. Sådana som utan risk kan höras
 
Hade jag haft lust ta en MC-tur så kunde det ha funnits andra alternativ i Norrbotten: Kalix (8 mil), högmässa med Anders Gustafsson; Svanstein (20 mil), högmässa med Stefan Aro och Anders Alapää); Malmberget (22 mil), högmässa med Niclas Larsson. Snabbkoll i tidningen ytterligare en sekund säger mig att det kanske funnits något möligt alternativ i Piteå kommun, men det känns lite som åt "fel håll".****

Vi ses i Överluleå kyrka söndag kl 11.

* kommer osökt att tänka på en debatt i Kyrkans tidning för ett antal år sedan där en präst kände sig träffad av kritik att inte tala riktigt korrekt läromässigt. Han skulle därför bevisa sin renlärighet geom en insändare där han i punkter skrev ner (med fina och fromma ord) hur han ser på försoningen men gjorde det (tyvärr) övertydligt att han på den helt avgörande punkten inte förstått det viktiga
** predikoturer är ju ofta av den karaktären att om man inte redan vet vad som menas så fattar man inget. Hur många utanför den absoluta kyrkliga innekretsen fattar vad som menas när det i samband med viss aktivitet står "åror" ???
***då jag äger egen stuga i Nederluleå behöver jag ej åka tre och en halv mil för att se några stugor - som dessutom sannolikt är flyttade från Gammelstad, från platser nära min stuga, man kan ännu se de gamla grunderna
****vi som fått någon prägling av den laestadianska traditionen är ju ytterst känsliga för sådant som kommer från "fel håll"

Kommentarer
Postat av: kyrksyster

Och ändå hade ingen det i sommartid så vanliga "friluftsgudstjänst i Anderssons trädgård. Medtag stol och egen kaffekorg"

2009-07-04 @ 00:56:14
URL: http://blogg.aftonbladet.se/13059
Postat av: Jokke

Har varit kristen i 23 år och är flitig läsare av predikoturer. Under alla dessa år har jag funderat vad åror är, detta har för mig blivit Kristendomens största Mysterium! Jag försöker ha ett apofatiskt synsätt på saken, men jag är människa - därför vill jag Veta, en besvärlig ärftlig åkomma - Arvssynden?

En av mina teorier är att eftersom det brukar förekomma i den kyrkliknande och annars öde byggnaden i Gäddvik, så är det någon hednisk soldyrkarsekt som i druidliknande kläder(eller kanske mer tempelriddare eftersom det trots allt hålls i Kyrkans regi) går ner till älven med sina guldåror. Där står de på rad och slår med årorna i vattnet för att fånga kvällssolens strålar i vattenstänket samtidigt som de upprepar uråldriga ramsor. Ursäkta om kommentaren blev lång men det är många års funderingar och jag är ju realistisk och förstår att det antagligen hör ihop med den gamla laxfisketraditionen i Gäddvik där alla samlades och med hjälp av åror drev laxen in på grunt vatten så kvinnor och barn under stoj och skratt kunde bärga tonvis med lax. Detta förekom alltså innan fisknäten blev uppfunna.

2009-07-04 @ 07:33:23
Postat av: Tobbe

Kyrksyster visar på ytterligare ett av predikoturernas mysterier: varför "kaffekorg". Hur många människor bär numera sitt fika i en korg?



Jocke får fundera vidare. Teorin om vattenstänkta soldyrkare tycker jag vara bra och skulle nog lätt stämma in i tanken, eftersom jag ofta ser "åror" just i Gäddviks sommarhem, om det inte vore så att även i Hertsökyrkan har vi åror (som faktiskt ser ut som riktiga åror) och vi har kyrkan mitt på landbacken - över en mil till hertsö gamla laxfiskeplats så det kan inte vara skälet.

2009-07-04 @ 09:43:26
Postat av: den gamle kamraten

Tänk om de som leder förasamlingarna, kyrkoherdarna alltså, hade förstånd att varje Herrens dag (söndag) duka för måltid - motsvara kriterium 1. Enbart den åtgärden skulle öka träffmöjligheten för mässa avsevärt.

Tänk om de som leder förasamlingarna, kyrkoherdarna alltså, hade förstånd att inte stänga de olika stadsdelkyrkorna på sommaren utan i stället där låta duka bordet på kanske annorlunda tider än under vinterhalvåret. Det skulle än mer öka träffbilden.

Och detta skriver jag inte för att Tobbe då skulle få det lättare utan för alla de Luleåbor som kan tänka sig att fira gudstjänst men inte vill köra till Boden.

En sak till: Detdär med semesterkänsla kan jag ha en viss förståelse för men bara en viss. Om vi önskar att andra människor på sin semester när de är hemmavid skall fira gudstjänst i "sin kyrka" är det väl inte helt fel att kyrkproffs på ledighet gör på samma sätt. Alltså tar den medicin man ordinerar andra - typ.

2009-07-04 @ 14:26:04
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se/
Postat av: Laestadian

"****vi som fått någon prägling av den laestadianska traditionen är ju ytterst känsliga för sådant som kommer från "fel håll"



Här kommer en ny laestadianvideo från fel håll (USA). Verkligen bra*!



http://www.youtube.com/watch?v=AvTDbjKSXV4

2009-07-04 @ 21:04:21
URL: http://www.youtube.com/watch?v=AvTDbjKSXV4
Postat av: Tobbe

Gamle kamrat!

Givetvis har du rätt. Nattvardsbordet borde dukas i princip varje söndag. Det är utan tvekan så att de församlingar där man gör det (och där man har i stort sett samma ordning jämt så folk kan lära sig den och alltså undviker oskicket med div temagudstjänster mm i tid och otid)får en mycket stabilare gudstjänstförsamling.

Bra att du bara godkänner det där med semesterkänsla bara till viss del för jag tillämpar det bara till viss del.



Laestadian!

Tack för tipset om videon (i början är det ju samma innehåll som i en tidigare). Men denna video lider -i likhet med de tidigare - av sjukan att texten visas för kort stund. I denna video särskilt i andra delen. Åtskilliga gånger hinner jag inte läsa färdigt. Texten måste visas mycket längre stund!

2009-07-04 @ 22:05:11
Postat av: Daniel G

Under 1800-talets väckelsetider hände det, åtminstone i Småland enligt biografer att de som berörts av väckelsen gick från den egna socknen genom en annan för att komma fram till den tredje för att få höra det som angick dem. Tänk om den elden började brinna igen...

Angående åror. Kan de vara en hemlighetsfull bild för det som Jesus talar om i Mat.11:29 "Kom till mig...så ska ni finna ro.................

2009-07-05 @ 00:31:12
Postat av: Laestadian

"Men denna video lider -i likhet med de tidigare - av sjukan att texten visas för kort stund"



Kanske du skulle vila ögonen på följande då? Den har långsam textning.



http://www.youtube.com/watch?v=olEgRwRBp8s

2009-07-05 @ 22:29:15
URL: http://www.youtube.com/watch?v=olEgRwRBp8s
Postat av: kyrksyster

Åror brukar vara något man har på syföreningsauktionen... eller?



Tro det eller ej, idag har vi varit på friluftsgudstjänst. En av döttrarna är hemma och firar semester och fick bara en oemotståndlig längtan efter en friluftsgudstjänst. Så de stackars föräldrarna hade inget val... som väl var hade den egna församlingen ett alternativ som dessutom innebar 10 meters båttur... en fantastisk havsutsikt som altartavla... ett dop med föräldrar som jublande skrek amen över att barnet kristnats... ett gäng entusiastiska praktikanter(anar plötsligt dotterns skäl)... fint väder och vänliga människor...



Inte en helt bortkastad söndag trots allt!

2009-07-05 @ 23:23:32
URL: http://blogg.aftonbladet.se/13059
Postat av: Sigrid L

Grunnar ofta på det där. Men har man bara att tänka på sig själv? Har man inte ett ansvar för andra kyrkogångare? Finns det många i kyrkan kanske det inte spelar nån roll, men om de troende är få? Tycker inte att det är ett självklart val att bara se till sig själv.

Och ett P.S. angående åror - älskar åror. Hos oss är det borttagna, saknar dem mycket!

2009-07-10 @ 17:51:34
Postat av: Tobbe

Givetvis har Sigrid L rätt att man även har ansvar för andra vid sin kyrkogång. Om man vill vara en levande sten i bygget...Jag tror att jag nämnt om det i något tidigare inlägg om församlingsgemenskap el liklnande.



Jokke!

Såg i predikoturerna idag att det är "åror" i Gäddviks sommarhem i helgen: kanske ska man åka dit och se den druidklädda sekten slå med årorna i vattnet!?

2009-07-10 @ 18:29:44
Postat av: Jonas

Här i Stora Tuna, ett av de svarta hålen där någon nattvardsväckelse ännu inte kommit (normalt mässa 1 gång i månaden, och normalt ingen högmässa enligt kyrkohandboken utan något egetpåfunnet), blir det ännu sämre på sommaren då så många gudtjänster är friluftsgudtjänster. Det är i och för sig trevligt men då är chansen att det är mässa ännu sämre - om det nu är någon präst som är acceptabel. Men nu är det Björn Nordlund - tyvärr pensionär förra året - som ska ha medeltidsgudtjänst..spännande, så då får det bli det istället för högmässa i Stora Kopparberg där det nog är högmässa 3 gånger av 4 iallafall..

2009-07-12 @ 10:36:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0