100 anledningar att undvika dammsugning

Någon gång tidigare under mitt snart fullbordade första blogg-år har jag utlovat läsarna att ge min privata lista på 100 anledningar man kan ta till när man vill undslippa dammsugandet. I mitt liv finns det nästan ingenting som väcker sådan ångest som dammsugning - eller snarare den föregående tanken på den kommande dammsugningen. Här följer nu en användbar lista som behövande kan ta till. Givertvis finns vissa anledningar som är knutna till min personliga livssituation men jag förutsätter att läsaren kan "översätta" det till sin egen situation.

1. Skriv inlägg på bloggen! Givetvis. Tänk er, kära läsare, om jag skulle hålla på och dammsuga stup i kvarten, då skulle ni ju gå miste om mycken underhållande och uppbygglig läsning.
2-5. Läs andras bloggar. I stort sett läser jag bara de bloggar jag länkar till här från min blogg och det är väl fyra till antalet?
6-9. Kolla in en hemsida. Samma här. De jag med någon regelbundenhet kollar in  hemifrån är SMC, Frimodig kyrka, OAS-rörelsen (som jag har länkar till) + Anders Brogrens hemsida.
10-13. Ring något syskon och prata bort en stund. Sannolikt finns åtminstone något av mina syskon som skulle vilja att jag tog till denna anledning oftare.
14-19. Ring barn, föräldrar eller svärfar och prata en stund. I alla fall mamma skulle uppskatta att denna undanflykt nyttjades flitigare.
15. Ring "den gamle kamraten" och "'ljug" en stund. Vi kallar det alltid så när vi pratas vid. Men, hemska tanke: tänk om det är så att när han ringer mig så vill han egentligen inte prata med mig utan behöver bara en bra undanflykt för att smita från husliga plikter!
16. Ring "Father Brown" - känd här på bloggen. Ett sådant samtal höjer garanterat adrenalinhalten i kroppen. Det behövs när man ska besegra den lede fienden dammsugaren.
17-26. Ring någon annan lämplig vän, kollega eller släkting, tex svågern i Uppsala, alltid beredd räcka en hjälpande hand i dylik nöd.
18. Börja grubbla över något arbetsrelaterat problem.
19. Inse att du ännu inte ringt kantorn och meddelat psalmerna till helgen. Ring!
20. Inse (ännu vanligare i mitt fall) att du inte ens bestämt psalmerna. Ta tid och fundera på det.
21. Bläddra förstrött i dagens tidning. Eftersom jag har Dagen som bara utkommer tisd-fred så fungerar detta bara dessa veckodagar.
22-25 Bläddra i något av de äldre nummer som ligger drällande på köksbordet eller på kökssoffan.
23. Läs i veckans nummer av SPT (Svensk pastoraltidskrift). Fungerar bara varannan vecka då den sedan några år utkommer var fjortonde dag..
24-27 Läs färdigt något av de två förgående månadernas nummer av SPT.  Eftersom tidningen blivit tjockare med fjortondagarsutgivning så hinner man ofta inte läsa ut den i ett sträck den dag den kommer så gamla nummer blir liggande i vardagsrummet i väntan på färdigläsning (som nästan aldrig blir av).
28 Läs i senaste numret av Keryx. Teologisk fördjupningstidskrift från Livets ord (!) vilken är mycket läsvärd och som förmdligen river ner de flestas fördomar om vad som kommer från det hållet.
29-30 Läs i något av de två senaste numren av Keryx vilka inte blivit färdiglästa.
31-40. Läs (OBS! förstrött - bara som ren undanflykyt) i något annat (nytt eller äldre) nummer av tidskrift som man prenumererar på (tex den finlandssvenska Kristet perspektiv) eller tidskrift som man får pga medlemsskap i förening (tex Villaägaren eller tidning från Ja till livet) eller tidning som då och då dyker ner som reklam för att man ska börja prenumerera (tex Kyrka och folk, Signum, Levande Historia, Illustrerad vetenskap, MC-nytt, Allt om MC, Bike osv osv).
41.Läs i senaste numret av husorganet MC-folket. Kunde ha räknats med i föregående grupp men förtjänar givetvis en egen rad (så att Ann O Nym inte behöver frukta att jag tappat stinget)!
42. Kom på behovet av någon ny MC-pryl och börja leta i travar med gamla MC-tidningar efter det nummer som innehöll ett test av dylika tillbehör: kläder, skor, hjälm, handskar, GPS, interscom, däck eller vad det nu var.
43 Läs i senaste månadstidningen från bokklubben Svenskt militärhistoriskt bibliotek, SMB (gäller endast om den kommit samma dag för jag tittar igenom den direkt och bestämmer om något ska köpas eller inte). Tänk att jag som är vapenvägrare tillhör en sådan bokklubb! Totalt förfall tycker vissa; alltid något tycker andra. Men bokklubben säljer många intressanta historiska böcker också. Jag har flera - som jag ej läst. Och många som jag har läst tex de tre banden i serien Svenska uppror. Där lär man sig att vi svenskar inte alls varit så fredliga som vi tror. De senast 12-1300 åren har vi istort sett inte gjort annat än revolterat mot överheten. Ja, vi var t o m så upprorsbenägna att vi började göra uppror mot överheten innan det ens fanns någon ordentlig överhet att revoltera mot.
44. Bläddra snabbt igenom erbjudande från någon av alla andra bokklubbar som ständigt proppar igen brevlådan. 
45. Läs lite i boken som du just håller på med. F.n. Gomorra som handlar om maffian i trakten kring Neapel i Italien.
46-49 Titta slött i några av de andra böcker som du köpt och ej hunnit läsa och få prestationsångest som förtar all ork att dammsuga.
50. (OBS! denna anledning fungerar ej för hedningar men för kristna är den mycket användbar). Påminn dig själv att du försummat din bibelläsning och överyga dig om att det är en Gudi behaglig gärning att du omedelbart upphör med den försummelsen.
51.Klipp gräset (sommaralternativ).
52. Skotta snö (vinteralternativ).
53. Sanda på vägen utanför huset (gäller vid halt väglag vintertid)
54. Kom på att det är lagom fint väder för att tvätta av MC:n och inse att det är viktigare för "dammet är alltid kvar" (sommaralternativ).
55. Kolla e-post.
56. Klinka lite på pianot
57. Spela en låt på den ena gitarren
58 Spela en låt på den andra gitarren.
59. Spela en låt på ukulelen.
60. Titta igenom senaste bunten med fotagrafier (OBS! jag har gammal "vanlig" (dvs numera ovanlig) kamera - inget digitalt här inte. Borde tagit chensen på flygresan från Israel i våras att köpa den fina billiga kamera som erbjöds, vilken en av mina reskamrater passade på att köpa.
61. Titta i evangelieboken och försäkra dig om att du håller på att förbereda dig för rätt söndag.

Nu kommer en lång avdelning  (62-74) med handlingar som också hör till hushållsskötsel och som man lätt inspireras till när man börjar närma sig tanken på dammsugning och därför principiellt kan betraktas som i någon mån i överenstämmelse med dammsugandets idé men eftersom dom - om dom tillåts ta rillräckligt lång tid (vilket lätt blir fallet för mig) - kan förhindra att dammsugningen blir av så får dom vara med på listan.
62. Plocka i diskmaskinen.
63. Plocka ur diskmaskinen. (62-63 tar ju inte var för sig eller ens tillsammans tillräckligt lång tid i detta sammanhang så dom mäste kombineras med annat lämpligt).
64. Handdiska.
65-70. Sortera papper, förpackningar, metall- plast- glas- eller restavfall som jag samlat i kökssoffan och far med det till återvinningsstationen.
71 Plocka i ordning allt möjligt som ligger och dräller i huset, särskilt det som ligger på golvet och skulle vara i vägen om det nu blev någon dammsugning av någon gång.
72. Sätt på en tvätt
73. Plocka ner gammal torr tvätt från torkställningen.
74. Gör ett ryck och stryk lite tvätt.

Fr o m nr 75 återgår vi till normala undanflykter!

75-80.Känn behov av att lyssna på OAS-rörelsens lovsångs-CD eller annan lämplig musik och var  beslutsam: njutningen får inte störas av dammsugarens surr.
81. Inse att det är dags att äta middag och ta middagspaus.
82. Kolla in på text-tv hur det gick för Luleå i sista matchen (fungerar under hockey-säsong). Detta tar ju inte alls tillräckligt lång tid för att göra slut på tillgänglig dammsugningstid men det kan vara tillräckligt för att skapa den nödvändiga distraktion som gör att man övergår till något av de andra 99 tricken.
83. Ligg på soffan och vila tills dammsugningskallelsen gått över.
84. Ta en kopp kaffe.
85 Ta en kopp te.
86. Ta ett glas saft - och påsommaren: gå ut och njut av saften på altanen och inse att man inte kan slösa bort tid inomhus under vår korta sommar.
87. Inse att du försummat att motionera och ta en promenad.
88. Vinteraktivitet: far till Ormberget och åk slalom
89. Sommaraktivitet: far ut och paddla med kanoten - tänk om det aldrig mer blir en så stilla och vacker sommarkväll ska jag då ha slösat bort detta nådestillfälle på dammsugning?
90. Fundera på hur du skulle kunna möblera om i huset. OBS! fundera räcker för om man verkligen börjar flytta möbler så kommer det bara fram en massa damm som måste sugas bort!
91. Baka (för min del endast matbröd, "gofika" bakar jag aldrig).
92. Far och handla.
93. Inse att det var länge sedan du gick på MC-butiken och drägglade över senaste årsmodellen av Honda Transalp. Far på stört innan dom stänger för dagen!
94. Fundera på lämpligt själavårdsproblem.
95. Fundera på lämplig kyrkopolitisk fråga.
96. Fundera på kommande söndags predikan.
97. Fundera på nåt annat knutet till någon kommande tal-situation.
98. Städa lite i det till "snickarboa" omgjorda inneförrådet och fastna i något av allt det som där inne sedan länge är på gång men ej blivit klart. Övertyga dig om att det måste bli färdigt just nu!
99. Konstatera att du ännu inte kommit igång med dammsugningen och börja argumentera med dig själv om att eftersom du ännu inte hunnit det så kan det lika gärna vara till nästa vecka.
100. Bestäm dig helt sonika för att låta bli!

Om det fungerar? Tror du mig inte så välkommen på besök så får du skåda med egna ögon. Men kom inte idag. För idag har jag faktiskt dammsugit. Hela huset!  Det måste vara den - efter hård och uthållig strid - vunna segern över dessa hundra frestelser på en och samma dag som gör att jag har dem alla i huvudet.

Kommentarer
Postat av: den gamle kamraten

När jag blir uppringd kan det väl hända att något husligt göromål (exempelvis TV-tittande på "2½ men") blir avbrutet.

När jag ringer upp har är det dock inte för att blåsa dammsugningen - eller annat - framför mig. I vart fall inte medvetet och uppsåtligt.

Mindre än en timme före ett avsnitt av LOST ringer jag inte! "Ljugar"-stunden tenderar då att måsta avbrytas innan "lögnerna" är färdig-"ljugna".

2009-02-24 @ 10:39:24
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se/
Postat av: Sigrid L

Finner två sätt som verkar mycket enklare än ovanstående:

1) Strunta i alltihopa!!



2) Dammsug (trots allt)!!!

2009-02-24 @ 13:45:48
Postat av: Sigrid L

P.S.

MoDo - behöver jag säga mer?????????

2009-02-24 @ 16:34:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0