Samtal med biskopen

Idag har jag tillsammans med två kollegor i staden varit på ett samtal hos biskopen. Vi talade om följderna av kyrkomötets beslut i oktober att öppna äktenskapet även för par av samma kön.

Han sa inget nytt i denna sak som han inte redan uttryckt genom sitt agerande i kyrkomötet och bland biskoparna (och som han menade sig ha sagt i media när han blivit tillfrågad). Men för oss "gammaltroende" var det skönt att få höra direkt med hans egna ord:

- att han anser beslutet felaktigt
- att han menar att en av beslutets konsekvenser nu är att svenska kyrkan har två läror om äktenskapet: den gamla och den nya
- att han anser att dom som har den gamla synen har rätt att verka inom svenska kyrkan och i sitt arbete ge uttryck för denna sin tro vare sig dom är präster, diakoner pedagoger eller något annat
- att han aktivt kommer att motverka alla tendenser till att dom bland de kyrkoanställda som har den gamla synen blir diskriminerade eller förbigångna vad gäller lön, karriär, anställning osv (men han medgav att hans faktiska inflytande på svenska kyrkans dominerande anställningsnivå - den lokala - är i stort sett obefintligt).

Dessutom uttryckte han en viss förvåning (minst sagt) över den lätthet med vilken en stor del av prästerskapet synes ha accepterat nyordningen utan en djupare teologisk reflektion, endast genom ett konstaterande att "nu är beslutet fattat och då får vi följa det" typ.

För mig och de två kollegorna var det givetgvis mycket uppmuntrande att känna detta stöd i ryggen från sin egen biskop. Men sorgligt likväl att konstatera att vi nu står inför en ny (ämbetsfrågan var den gamla) faktisk och djupgående teologisk splittring i kyrkan.

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Men anser han att en kyrkoherde har rätt att vägra verkställa kyrkomötets beslut och alltså vägra se till att en vigsel mellan två av samma kön kan utföras i hans/hennes församling? (D.v.s. anser han att en biskop - han själv - har rätt att vägra verkställa kyrkomötets beslut och alltså vägra se till att varje kyrkoherde erbjuder vigsel mellan två av samma kön?).



Ni kanske aldrig tog upp den frågan, som jag dock själv anser vara av största betydelse. Stiglund ska väl inte förvånas över att enskilda präster med sådan lätthet accepterar nyordningen, när även han, Esbjörn och Ragnar gjort det - genom att inte ställa sina platser till förfogande trots att de nu i sina stift förväntas genomföra något som enligt deras egna samveten och deras egna formulering strider mot Guds ord!

2009-12-02 @ 20:31:36
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: "Syster"/Annette Öberg

Håller med dig, dina kollegor och Hans, att det är numera två olika syn på äktenskapet. Det ena är grundat på Bibelns ord och det andra på vissa männsiskors uppfattning.

Även jag har hört av kyrkligt anställd diakon, att det är "rätt" att viga enkönade par p.g.a. att kyrkomötet beslutat så - "vi måste ju följa vad mötet bestämt".. menade hon. De ska ju besluta vad som ska gälla!

Ofattbart. Vad har egentligen Bibeln för värde idag inom "kyrkan"?

Glad är jag att "ni" visar er åsikt tydligt inför biskopen. Hans behöver det också - vill jag tro.

2009-12-02 @ 21:23:26
Postat av: Tobbe

Nej Andreas de frågor du tar upp diskuterade vi inte.

Men biskopen sa givetvis mer än det jag refererat men eftersom han omgjordade vissa yttranden med formuleringar av typen "men det här kan man ju inte säga offentligt" så vill jag inte använda det faktum att han i sällskap av en gammal kamrat som han känt sedan tonåren kan känna sig avslappnad att tala fritt ur hjärtat.

2009-12-02 @ 23:29:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0