Är kyrkan berusad?

Den rubriken såg jag för några dagar sedan på framsidan av en av mina dagstidningar!

?????

Ja, egentligen så var det en (o)lycklig omständighet som skapade rubriken. På Dagens förstasida stod nämligen ungefär så här (har ej tidningen framför mig så det blir ur minnet):
Är kyrkan en plats för
berusade ungdomar?
och artikeln handlade om den eventuella lämpligheten i att en Pingstkyrka (tror jag det var) någonstans i vårt avlånga land lät ungdomar komma in på sitt café även om dom var berusade. Nu råkade en annan tidning hamna snett ovanpå så det enda som blev synligt var

Är kyrkan
berusad

Men lustigt var det iallafall tycker jag. Och det blev en tänkvärd fråga. Borde inte kyrkan vara berusad? Paulus skriver ju i Efesierbrevet 4:18 "berusa er inte med vin, sådant lever till ett liv i laster. Låt er istället uppfyllas av Anden..." Alltså: bli fulla av Anden. En god sa till mig i söndags att egentligen borde ju detta med berusning lära oss något om Anden. Alltså (igen): man ser ju direkt på en person som är (tillräckligt) berusad att han är berusad. Man borde på samma sätt tydligt se vem som är uppfrylld av Anden.

Alltså (3): är kyrkan berusad? Jag menar min egen kyrka, svenska kyrkan, är den berusad? Den borde vara ännu mer berusad av helig Ande. Så att den hade
* större kärlek till Guds ord
* större vilja att lida
* större vilja att sprida budskapet om Jesus över världen
* större lust till gemenskap med andra kristna som är berusade av Anden

Tyvärr verkar min kyrka vara alldeles för nykter. Kanske har den varit med i något slags andligt AA - Anonyma Andeuppfyllda - och lärt sig bli av med sitt "missbruk" (beroendet av Anden).

Kom, helige Ande!

Vi behöver bli berusade av Anden på nytt. Exakt hur det ska gå till vet jag ej. Gud kan använda vilka vägar och kanaler han vill. Och han kan göra det på det mest oväntade sätt. Men om jag nu ska se mig omkring i den konkreta kyrkliga omgivningen i landet då upplever jag (min subjektiva åsikt - det som är sant för mig behöver inte vara sant för dig osv - så ser du att jag kan vara riktigt postmodern också om jag vill) att den som just nu verkar vara den bästa bartendern och kan blanda till den bästa Ande-drinken är OAS-rörelsen

Kom,helige Ande!
 
Själv höll jag just på att bli berusad av kritiklusta, så jag fick radera i inlägget. Knappast är jag heller just idag berusad av MC-längtan - det snöar! Suck! suck! Annars kan man lätt bli lite berusad av fartens, snabbhetens och smidighetens tjusning när man sitter på hojen. Jag brukar alltid tala till mig själv före jag startar: "nu kör du lungt"; "inget slalomåkande mellan filerna"; håll hastighetsgränserna"! Sedan är jag oftast uppe i nästan 100 innan ens 50-vägen blivit 70! Suck suck!

Tänk om den kyrka som hela tiden säger till sig själv: "nu tar du det lungt"; nu följer du kyrkoordningen till minsta paragraf";  skulle bli gripen av Andens tjusning och dra iväg på en tur som vi inte vet var den slutar.

Kommentarer
Postat av: den gamle kamraten

Det finns i andra sammanhang en form av aggressiv nykterism som totalt och rabiat säger nej till allt vad C2H5OH heter. Ibland finns synsätter hos före detta över- och snedförfriskade men inte sällan är det helt oförfriskade som har inställningen.
Är det månne så i kyrkan åxå? Några har farit illa i miljöer som är lätt karismaniac och är därför skeptiska till "andligt fylleri" men de flesta är nog av den andra nykterhetsfalangen: "Här skall inet vara något som gör en spontan, glad och lite galen! Sådant skapar innegrupperingar där man har kul och om några har kul är det inte kul för andra som har tråkigt och därför är det bäst om ingen har kul - typ.

2008-04-11 @ 10:17:42
Postat av: SvBG

Bland de absolut bästa bloggämnen jag har läst på länge! Tack! :-D /Sven-Bertil Grahn

2008-04-12 @ 16:01:05
URL: http://www.svenbertilgrahn.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0