Svenska kyrkan och förföljda kristna

Det har uttalats från många håll på sista tiden att svenska kyrkan har agerat alltför svagt för Mellanösterns förföljda kristna. Jag måste erkänna att jag inte kan säga exakt vad kyrkan skulle göra för att agera på bästa sätt, men från mina två mandatperioder i Kyrkomötet vet jag ju att det vid olika tillfällen motionerats om ett ökat engagemang för förföljda kristna och att dessa motioner oftast i kyrkomötet bemötts aningen kallsinnigt och utan det riktiga engagemang man skulle önska.
 
Kanske är skälet till kyrkans svaga agerande att man själv i årtionden ägnat sig åt en förberedande form av - om än inte förföljelse så i vart fall en tydlig form av - diskriminering. Jag ska inte säga vilka grupper inom svenska kyrkan det är som utpekats skyldiga även från kyrkligt håll och som i tydliga paragrafer i kyrkoordningen fått sina framtida överlevnadsmöjligheter allvarligt beskurna. Du vet det själv!
 
Många av Mellanösterns drabbade kristna kommer ju också från kyrkor som i vår kontext har "fel åsikter" i de frågor som är grundläggande för möjligheten till kyrklig karriär. Hur går det för Wejryd och Jackelén och Brunne att motta och omfamna och uppmuntra och stödja och till vårt land ev som flyktingar välkomna kristna som i vissa frågor har exakt samma synsätt som kristna på hemmaplan som svenska kyrkan inte ens vill ta i med tång och annars i åratal aktivt velat bli av med.
 
En kyrka som helt lever med tanken att den får sitt existensberättigande och sin relevans genom total anslutning till det omgivande samhällets uppfattningar och som själv internt aktivt bekämpat dem som sticker ut har naturligtvis ingen beredskap för kristna som är beredda ge sitt liv eller tvingas fly pga sin ovilja svika sitt annorlundaskap.

Kommentarer
Postat av: Bo Nordin

Skulle någon som inte håller med bloggskribenten vilja göra sin röst hörd. Det skulle vara intressant att höra.

2014-07-29 @ 00:26:32
Postat av: den gamle kamraten

Bosse Nordin efterlyser en "ickemedhållare" så jag får väl ställa upp - i någon mån.

Jag ser och vet att Svenska kyrkan likt det svenska samhället i övrigt sakta eller inte fattat omfattningen av det växande antalet kristna martyrer runt om i världen.
Visst har det funnits insikter tidigare om att präster och andra satts i fängelse och torterats inte minst i Östeuropa och Kina men utkablandet av sådant har här hemma besudlats av en ohöljd antikommunism. Att USA-ledda juntor och västkapitalistiska intressen också skjutit präster och nunnor teg till exempel "Ljus i öster" om. Och det grumlade tidigare anrättningen.

Att Sverige självt inte var en kolonialmakt betyder inte att vi var - och är - fria från kolonialistiskt tänkande och efterkolonialistisk skam. Solidariteten med de nya staterna som efter WW2 bildades av de tidigare europeiska imperiernas delar innefattade tanken att förföljelsebovarna var nominellt kristna vita europeiska och amerikanska män. Dessa hade våldsamt eller i okunnighet med goda ambitioner drabbat andra folk med Bibel och långbyxor och så varit medaktörer i undertryckandet av andra folks kulturer. Att "kristna" stod för förföljelser och förtryck blev då lätt den enda bilden här hemma. Att självständiga kyrkor växte så det knakade och fungerade anti-kolonialt var en del av verkligheten man i det sekulariserade Svedala inte riktigt tog in.

Religiöst martyrium ansåg man nog - i den mån det fanns - ändå vara en avklingande sak då världen ju rimligen - ansåg man - skulle följa föregångslandet Sveriges väg i att religionerna skulle klinga av.
Så har det ju inte gått. Kristen intern mission (Afrika), muslimsk renässans (Afrika och Mellanöstern) och hinduisk nationalism (Indien) har gjort att religionerna nu är starkare än någonsin vilket - förutom en massa positiva följder - också innebär att motsättningarna ökar och det har Sverige och dess kyrkor ännu inte riktigt kunnat hänga med i.

I sådana faktorer tror jag man skall leta orsakerna till valhäntheten. Man kan tycka att bloggaren antyder att obenägenheten att se till att andra förföljs kommer som en speglig av att man själv "förföljer" en del som i vissa frågor intar en "konservativ hållning". Skulle det vara så tycker jag det är överdrivet konspiratoriskt. Befodringshinder är en mild västanfläkt jämfört med fördrivningar, kyrksprängningar och avrättningar. Att ens fresta sig själv med att se sig som "förföljd" blir i det sammanhanget väldigt självupptaget och skulle man falla för frestelsen vore det ännu värre.

Svar: Tack för din beredvillighet att alltid vara på tvären om än det denna gång bara var i någon mån. Jo visst är det så att vissa historiska mönster gör det svårare att se kristna som offer men det förutsätter väl också att man missat att de kristna världsdelarna numera finns i syd.
En ordagrann läsning av min text ger väl vid handen att jag strängt taget inte gör den jämförelse du på slutet något argumenterar emot.
Torbjörn Lindahl

2014-07-29 @ 11:33:26
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: den gamle kamraten

Jag såg mycket väl i din text att du själv inte hängav dig åt den jämförelse jag i slutet av min alltför långa kommentar argumenterade mot. Men jag drog till för säkerhets skull. I alla åsikts- och meningsgrupperingar finns personer som är förenklande konspirationsteoretiker - så också bland "teologiskt konservativa i Svenska kyrkan". Om du hade ett liv - alltså fanns på Facebook - skulle du få fler exempel på sådant. Det var i relation till sådana jag skrev som jag skrev.
Att du tänker mer sammansatt vet jag.

Svar: Om det innebär ett liv att ta del av dumma kommentarer på nätet så lever jag väl även utan Facebook. Det räcker med att understundom få inblick i de kommentarer du raderar på din blogg.Kanske ska det betraktas som retorisk skicklighet från min sida att få dig att inte kunna undvika tankegångar jag lik väl inte berört rent ut!
Torbjörn Lindahl

2014-07-29 @ 16:58:22
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: Håkan Kero

Det har sagts från afrikanskt håll att de borde komma till Sverige för att missionera, då de sett svenska kyrkans förändring. Jag väntar med spänning på att planerna sätts i verket. Kanhända de blir förföljda här?

Svar: Afrikansk mission i vårt land förekommer redan.
Torbjörn Lindahl

2014-07-30 @ 01:15:32
URL: http://hkankerosblogg.blogg.se
Postat av: Håkan Kero

Intressant, men jag har inte råkat se löpsedlarna från varken kvällstidningar eller andra medier.

Svar: "Mission i retur" är väl något som det talats om inom svenska kyrkan redan i årtionden men då har det väl oftast handlat om att vi fått besök från andra kyrkor där personer deltagit i vårt församlingsliv, talat i ungdomsgrupper osv. Men knappast bedrivit medveten evangelisation direkt mot svenskar.Men det senare har jag på senare år mött vid något enstaka tillfälle. Men då mer självständigt och utan tydlig koppling till något eteblerat samfund i sverige. Även missionärer/evangelister från USA har jag mött.
Torbjörn Lindahl

2014-07-30 @ 10:34:12
URL: http://hkankerosblogg.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0