Falskt alarm

heter en bok jag nu precis tagit mig igenom.*
 
Författad av en Prof em Gösta Pettersson som skriver att han började bli tveksam till klimatalarmismen när han fann att talet om en människopåverkad global uppvärmning och de "bevis" som presenterades till stöd för den tanken, inte stämde inom områden som han specialiserat sig på under sin forskartid. Han beslöt då försöka sätta sig in i frågan ur en mångfald synvinklar. Resultatet finns i boken.
 
Jag kan inte annat än uppmana kära läsarna att ta del av den även om jag glatt erkänner att för mig som inte är naturvetare fanns det väl resonemang här och där som gick en bit över mitt ringa förstånd. Men skam den som ger sig.
 

 
* den kan beställas billigt från hemsidan med samma namn men även laddas ner gratis

Kommentarer
Postat av: Maria

Blev du skeptiker?

Svar: Blev? Jag har nog alltid haft ett drag av skeptiker inom mig.
Torbjörn Lindahl

2019-03-16 @ 08:35:54
Postat av: Maria

Det ante mig.

Svar: Troende är jag bara när det gäller Gud. I alla andra sammanhang kommer jag alltid att ha en liten skeptiker inom mig.
Torbjörn Lindahl

2019-03-16 @ 13:51:08
Postat av: Den gamle kamraten

Intressant varför man har och intar vissa attityder. Vissa personer nappar ofta på vad (det verkar som) de flesta (för tillfället) anser. Andra menar att nytt alltid är bättre än gammalt och andra andra tänker tvärtom. Sedan finns de som av födsel, uppväxt och personlighet alltid tänker att det populasen menar nog inte det vi ”upplysta” ska anse. Att vara minoritet blir ett (omedvetet) självändamål som odlar känslan av att vara exklusiv. En del klimatförnekares hänger nog ihop med detta.

Svar: Men det är kanske så som Dag Sandahl brukar säga: minoriteten är alltid bättre påläst.
Torbjörn Lindahl

2019-03-16 @ 19:55:04
Postat av: Tvillingbrodern

197 myter om klimatfrågan med bra länkar till vetenskapliga argument:
https://www.skepticalscience.com/argument.php

Svar: Tack för tipset. Har läst med intresse.
Torbjörn Lindahl

2019-03-17 @ 11:18:51
Postat av: T. Axelson

Läste halva boken. Det är lätt att tjusas (övertygas eller åtminston tänka att det nog ligger något i det där) av någon som är påläst i ett ämne, och driver att etablerad vetenskap är fel. Det gäller detta såväl som "jesusmythypotesen" och kreationistisk "antidarwin-argumentation". Ofta (och vad jag kan se också i detta fall) hänvisar man till olika motargument/resonemang, som inte hänger ihop. (nutida CO2-gödslingseffekt men samtidigt atm CO2 som funktion av temperaturen -han förnekar ju växthuseffektens existens, och underkänner generellt preindustriell lägre CO2 nivå, och hänvisar till en äldre fysikalisk/meteorologisk modell som tillräcklig.) Havsvatten/atmosfärjämnvikten tror jag han förenklar. Se t.ex https://www.soest.hawaii.edu/oceanography/faculty/zeebe_files/Publications/ZeebeWolfEnclp07.pdf

Svar: Ytterligare sakargument. Monteras med glädje.
Torbjörn Lindahl

2019-03-17 @ 17:24:02
URL: http://taxelson.se
Postat av: Thorsten Schütte

Håller med min bakgrund som innefattar meteorologistudium som sedan via åskforskning ledde till den "elektriska" världen med T. Axelsson. Media och publiken älskar en "Å ena sidan - å andra sidan" symmetri och att hålla med en underdog som dessutom i det här fallet stryker vår slösaktiga livsstil medhårs. Påminner även om kreationister, tobakslobbyister och historierevisionister.

Svar: Tyvärr Thorsten!
Den typ av argumentation du använder i sista meningen - att, utan sakskäl, sammankoppla något man ogillar med något annat (i sammanhanget helt irrelevant) bara för att skapa skapa negativa vibrationer i tanken hos läsaren - är en sätt att argumentera som jag alltid ogillat. Den typen av argumentation riskerar bara att på allvar driva in mig i skeptikerhörnet (vilket jag f n bara iakttar).
Viss känslighet hos mig på denna punkt kanske eftersom jag som "kvinnoprästmotståndare" flera gånger associerats med talibaner och muslimska fundamentalister.
Torbjörn Lindahl

2019-03-17 @ 21:59:11
Postat av: Thorsten Schütte

Att uppnå "guilty by association" var inte alls min avsikt, jag ville uppmärksamma beteendemönster som upprepar sig. Jag är inte alls mot en hård och juste vetenskaplig diskussion i sakfrågan där jag personligen anser att de samlade indicierna på antropogen uppvärmning väger tungt.

Svar: Då hpppas vi på saklig debatt. Att du själv skriver "indicier" istället för "bevis" för människopåverkad uppvärmning kan ju vara ett steg på vägen att ge debatten ett mer rimligt tonfall.
Torbjörn Lindahl

2019-03-18 @ 09:09:16
Postat av: Thorsten Schütte

Man ska vara restriktiv med att använda ordet "bevis". Men indiciernas sammanlagda vikt i klimatfrågan rättfärdigar att försiktighetsprincipen ska råda, att vänta kan stå oss dyrt!

Svar: Tack för det. Undrar hur många gånger jag sett/hört ordet "bevis" i dylika sammanhang.
Torbjörn Lindahl

2019-03-18 @ 10:13:25
Postat av: T. Axelson

Att historiska CO2-nivåer beräknat med klyvöppningsfrekvens på dvärgbjörk som proxy har varierat mer än iskärnsdatan tidigare gett vid handen, torde vara visat, men slutsatsen från inblandade verkar vara den motsatta mot Petterssons, nämligen att atmosfärisk CO2 må antas vara en viktigare agent i tidigare klimatskiften, än vad som brukar ha antagits (skiften i havsströmmar antas annars viktigast för förändringar i temperaturfördelningen). Har tyvärr bara kunnat läsa abstract: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0277379113000553 (rådata finns på https://bolin.su.se/data/wohlfarth-2017-hasseldala men torde kräva rätt många timmar att visualisera på ett meningsfullt sätt!)

2019-03-18 @ 11:50:05
Postat av: Lennart

Prästen träffade en präst kollega , som frågade hur är det ställt med din son ? ja svarade han, jag tror inte han får upp ögonen för än han lägger igen dem !

2019-04-02 @ 21:07:57
Postat av: Anonym

En säjer ett, den andre säjer något annat !
Kanske det är som mannen som sa, Hur man vrider och vänder sej så har man ändan bak ! NÄÄ sa advokaten drar du ner byxorna är den framme ! Ja vem har rätt?

2019-04-02 @ 23:12:22
Postat av: Lennart

Allt är svart eller vitt ! Men vi är för det mesta i grå sonen vi blandar hejdundrande vilt båda två .
svaret SKA vara ja eller nej ,Om man inte vet kan man ju bara vara !

2019-04-04 @ 11:09:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0