En lampa störde mig

när jag hälsade på hos mamma igår.
 
Då måste jag först berätta lite hur det ser på äldreboendet där hon har sin lägenhet. Huset ligger i en sluttning så att huvudingången är "en trappa upp" och på den våningen har hon sin lägenhet. Men då har hon sina fönster mot parkeringen som är utanför apotek och vårdcentral* en våning ner. Det innebär att gatlyktorna på parkeringen kommer precis i ansiktshöjd när man sitter i mammas lägenhet. Och en av lamporna lyste rakt i ansiktet på mig där jag satt i hennes besöksfåtölj. 
 
Jag säger: ett typexempel på light pollution.** Vem har bett om lov att ha en fast monterad lampa som lyser starkt rakt in i en gammal människas lägenhet. Har min mamma önskat det? Nej. Eller hennes barn? Nej. Varför ska då lampan lysa där? Dess syfte är väl inte att lysa på en husvägg, eller lysa in genom fönster? 
 
Nej, lampans syfte är givetvis att lysa upp marken så att människor ser var dom går och bilförare ser att parkera. Varför gör det inte det då - och bara det? Därför att ansvariga i kommunen inte lärt sig tänka på light Pollution. 
 
 Jag rekommenderar kära läsarna googla lite på detta begrepp och även söka sig fram till www.darksky.org och Globe at Night och liknande. Här behövs en ny folkrörelse för vår rätt både till mörker och till stjärnhimlen. Börja fundera över ditt privatliv: har du en massa onödiga lampor (särskilt utelampor men även innelampor) som kastar icke-nödvändigt ljus på din grannes tomt, eller hus eller in genom hans fönster. Och fråga två: lider du av någon granne som skickar en massa överskottsljus på dig? 
 
Gärna medger jag att det var när jag köpt teleskop och började se mig om efter någon plats där det numera här i stan går att se stjärnhimlen, som jag uppmärksammades på existensen av light Pollution. men även andra kan ha anledning fundera över begreppet. Och göra något åt det.
 
Upp till kamp!***


* jag ogillar starkt det moderna påhittet Hälsocentral
 
** kunde kanske översättas ljusförorening eller ljusnedskräpning
 
*** jag har själv börjat tänka mycket mer på att inte sprida onödigt ljus omkring mig och så fort temperaturen tillåter mekaniskt utomhusarbete ska jag byta lampa på bron

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Det skiljer bara en bokstav mellan "ljud" och "ljus" och grundproblemet med oönskad exponering är detsamma :-(

Svar: Helt rätt. Och jag får erkänna att jag verkligen blivit plötsligt radikalt "väckt" när det gäller Light Pollution.
Torbjörn Lindahl

2019-01-30 @ 08:52:37
Postat av: Andreas Holmberg

Sabla Edison!

Svar: Vad ska jag svara på den kommentaren?
Torbjörn Lindahl

2019-01-30 @ 14:57:14
URL: http://efsidag.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0