Ena psalmen fick jag

av de två som jag i förra inlägget önskade till påskdagens högmässa. Några verser av Vad ljus över griften var ingångspsalm men Upp min tunga saknade jag. Men så  är jag ju - vilket är allom bekant - i de flesta kyrkliga avseenden en gammal stofil som ända fram till trettio års ålder levde med gamla psalmboken där det i evangeliedelen fanns fasta förslag på högmässans två första psalmer för varje helgdag - och för påskdagen var det just de två av mig nämnda.
 
Någonstans mellan 60 och 70 personer (närmare det senare?) hade infunnit sig, varsv åtskilliga barn. Alltid roligt med relativt välfylld kyrka*. Fler upptagna platser än lediga. Jag fick hjälpa Bosse med distributionen. Vi sa efteråt att snart är det kanske enklare för kyrkvärdarna att inte räkna antalet deltagare utan antalet lediga stolar och göra en snabb huvudräkning: 120 - lediga stolar = deltagare.
 
Snabbtitt på vädret i Rapport om aftonen gav vid handen att det kanske kan bli lite stjärnkikande kommande kvällar.
 

* det kan givetvis finnas många religiösa, sociala, personliga och andra orsaker till ökat eller minskat gudstjänstdeltagande i olika kyrkor, men åtminstone tror jag att verkligheten.bestämt motsäger den "sanning" som fr a massmedia spridit under årtionden, nämligen att  manliga präster med traditionell teologisk profil (särskilt i ett avseende) automatiskt skulle skrämma bort folk.

Kommentarer
Postat av: Maria

En tanke som slagit mug är att vi vet ju inte hur det sett ut med antalet medlemmar och gudstjänstbesök om vi inte haft kvinnliga präster. Hade det varit fler eller färre, ingen vet!

Svar: Nämnde jag kvinnliga präster? Roligt att det finns läsare så trogna Ty dom förstår vad man menar utan ätt man skriver det🤔 Nä, man kan aldrig veta hur det skulle varit om om och men varit. Men en sak är säker: de förhoppningar som på 50-talet knöts till den reformen, att den skulle innebära avgörande nya i kyrkliga inbrytningar i stora sekulariserade befolkningsgrupper det här uppenbarligen inte skett..
Torbjörn Lindahl

2019-04-22 @ 11:29:11
Postat av: jokke

Det kan ju också vara så att de religiösa, sociala och personliga frågorna så starkt överväger den specifika frågan, så det blir en icke fråga.

Svar: Helt visst kan det vara så, men det bekräftar ju i så fall bara vad jag påstod; en "icke-fråga" kan ju inte vara en anledning vare sig det ena eller andra handlandet.
Torbjörn Lindahl

2019-04-23 @ 22:27:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0