Varför blir jag alltid så gripen

av att ta del av berättelser om rättskandaler? Folk som blivit oskyldigt dömda. Är det för att jag under flera år av min aktiva prästtid varit fängelsepräst eller häktespräst och därför har lättare känna med de intagna och se saker ur deras synvinkel; eller är det för att jag själv upplevt mig utsatt när tidningar publicerat osakliga omdömen om mig med krigstidsrubriker?
 
Jag har tidigare på bloggen skrivit om både Styckmordet där de två läkarna "allmänläkaren och obducenten" blev felaktigt utpekade och om Tomas Quick.
 
Nu är det  dags igen. För några fredagar sedan såg jag Skavlan på tv när Amanda Knox intervjuades och blev som sagt så tagen av hennes berättelse att jag omedelbart googlade på hennes namn och beställde på stört hennes "memoir" Waiting to be heard. Den har jag nu (sträck)-läst. 
 
20-årig amerikansk student flyttar hösten 2007 till Italien för att studera ett år och lära italienska. Hon hinner inte bo där mer 1-2 månader innan en av hennes bostadskompisar, jämnårig tjej från England, hittas brutalt mördad i sitt rum. Av skäl som man knappast tror är möjliga blir hon och pojkvän hon just lärt känna anklagade, åtalade och 2009 dömda till nästan 30 års fängelse. Efter domar och överklaganden och frikännanden i parti och minut och fyra år i italienskt fängelse kan hon efter över sju år slutligen lämna det hela bakom sig. Med risk för att bli domkapitelsanmäld för hets mot italienare kan jag väl bara framföra den enkla tanken att tänker du vara i närheten av att göra något brottsligt så gör det helst någon annanstans än i Italien.
 
När man läst om Tomas Quick och åklagare van der Kwast trodde man kanske att man visste allt om åklagare och polis med tunnelseende, men uppenbarligen har man alltid något nytt att lära. Lärorikt också om medias påverkan på rättsprocesser.
 
Åtminstone i Italien, England och USA rönte fallet stor uppmärksamhet. Själv minns jag inte att jag hört eller läst om det tidigare men ser nu på nätet att det givetvis uppmärksammats även här.
 
Kanske är det nyttigt även för en kristen att reflektera över företeelsen oskyldigt dömd. Många av våra trossyskon i världen råkar ut för det. Finns väl inget självklart i att just vi kristna i Sverige för all framtid skulle klara oss.

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Håller med. Tänker också på Kai Linna och hans sommarprogram.

Svar: Jo, han också.
Torbjörn Lindahl

2018-10-08 @ 09:11:39
Postat av: Jag i Halland

Det inslaget hos Skavlan gjorde också mig arg, ledsen, upprörd mm. Det var inte svårt att känna med denna tjej som oförskyllt "förlorade" en samma ungdoms- och studentår på det mest upprörande sätt.

Svar: Och ännu mer tagen blev jag när jag läste boken.
Torbjörn Lindahl

2018-10-08 @ 22:03:52
Postat av: Jonas M

Jag skulle vilja säga att rättsskandal nog generellt är ett lite missbrukat ord..och vad avser det egentligen?! Har domstolen dömt fel i prövningen de lege lata eller är lagstiftningen fel de lege ferenda? Det händer inte sällan att svaret är nej på bägge frågorna..men såg också fröken Knox på Skavlan och utifrån vad som framkom där synes det som att hon blev dömd på alldeles för lösa boliner och i övrigt har blivit behandlad illa. Förtroendet för det italienska rättsväsendet är inte det högsta, så där håller jag med dig också.

2018-10-10 @ 20:37:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0