Funderingar

ägnar jag mig väl åt ibland. T ex kan jag fundera över  det kyrkliga livets olika aspekter. Och hur dess nuvarande dylika skiljer sig från min ungdoms- och studietids motsvarande.
 
En sak fick jag anledning fundera över när kommunens lilla reklamtidskrift Vårt Luleå damp ner i brevlådan. Eller för att vara exakt, det var ju inte just i stunden den damp ner som funderandet började utan senare när jag fiskat upp den ur brevlådan och börjat titta i den. På mittuppslaget handlade det om kommunens nya stora bostadsområde. Så skapar vi livskvalite på Kronan löd rubriken. Och sedan uppräkning och tecknade färgbilder av allt som ska iordningställas, skola, äldreboende, sporthall, kommundelscentrum på 3000 m2 och mycket mer.
 
Nå't som fattas? Tydligen inte enligt nutidens samhällsplanerare. Men hade detta varit under 70-talet då hade en distriktskyrka definitivt planerats in. Och hade så inte skett i första läget så hade kyrkoråd definitivt protesterat. Varför inte nu?
 
Nu skyller jag inte på samhällsplanerarna. Hellre på kyrkans företrädare. Varför säger ingen någonting? Varför har ingen några visioner för verksamhet och evangelisation i ett nytt bostadsområde?
 
Vad har hänt med den kyrka som för 50 år sedan var angelägen att ha en närvaro i alla stadsdelar, men som nu tydligen inte har visioner för någonting.
 
Jo, jag är medveten om att det inte går kopiera gårdagens verksamheter. Att många av tidigare existerande förutsättningar inte längre finns, t ex barntimmearbetet som var en stor kontaktyta och även i övrigt en större grupp människor i samhället som kände sig mer aktivt befryndade med kyrkan. Men likväl, det är väl när alla dylika förutsättningar saknas som det är dags att tänka evangelisation och Nya sätt att vara kyrka. Jag påstår absolut inte att det måste finnas just en distriktskyrka av 70-talsmodell. Tvärtom är jag kanske hellre kritisk när jag hör om kyrkoförsamlingar som i nutid binder upp sig i stora byggnadsprojekt som vi i framtiden möjligen kan få komma att uppfatta mest som ekonomisk börda. Men varför tänker vi inte ens någonting? 

Kommentarer
Postat av: Jonas M

Jag tror nog vi ska se positivt på det hela; en minskad politisk styrning och idén med distriktskyrkor i städer var kanske förfelad från början, byggdes de inte utan ett uttryckligt behov?! Inte ens då var det direkt fullbesatt på söndagarna och bor man i samma stad hsr man ändå mycket nära till kyrkan,relativt sett. I övrigt minns jag från min barndom att Kyrkans barntimmar och liknande var också i andra lokaler och så.

Däremot växer behoven av fler eller större kyrkorum i städerna för andra trossamfund än Svenska kyrkan, särskilt då de ortodoxa och katolska. På en del orter är det gamla frikyrkor som får ny användning i Guds tjänst och det är positivt.

2018-10-21 @ 09:24:18
Postat av: den gamle kamraten

Jag håller med om mycket och funderar själv över samma saker. Men jag hakar upp mig på en formulering:
"Nu skyller jag inte på samhällsplanerarna. Hellre på kyrkans företrädare. Varför säger ingen någonting? Varför har ingen några visioner för verksamhet och evangelisation i ett nytt bostadsområde?"
Den frågan är bra men avslöjar den inte att man försonat sig med ett "det-skall-komma-uppifrån-tänkande"? Präster, diakoner, lekfolk, pedagoger,musiker och allt möjligt är ju också "kyrkliga företrädare" som alla genom åren knappast kan varit helt omedvetna om att Kronan skulle byggas. Hur har tankarna gått där? Egentligen?
Nu vet jag inte mer om Kronan än att det är dyrt att köpa något där men kanske finns en lägenhet att hyra och där samla boende till tankeutbyte om tro och liv. Eller kanske finns någon boende där som skulle vara nyfiken på försöket att då och då upplåta sitt vardagsrum för en "husgemenskap". Eller något annat. Kyrkan med stort K är inte beroende av fast infrastruktur, inte heller evangelisationen. Den växer underifrån.

Svar: Tänka sig att du håller med mig i mycket. Och jag håller med dig i allt du säger. Ett gigantiskt insparkande av vidöppen dörr således.
Torbjörn Lindahl

2018-10-21 @ 15:45:17
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: den gamle kamraten igen

Så min fråga blir: Finns det folk i arbetslaget som tagit på sig eller fått ansvar för det nya området och hur har resonemangen gått på golvet? Jag behöver givetvis inga namn men är nyfiken på samtalet.

Svar: Vad jag vet har ingen i arbetslaget fått det nya området som sitt ansvar. I kommande inlägg ska jag fortsätta funderingarna.
Torbjörn Lindahl

2018-10-21 @ 23:59:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0