Talman

skulle man inte vilja vara i dessa dagar. Inget avundsvärt jobb. Men kanske är det dags nu att leta mer noggrant i den s k verktygslådan. Redan när han beslöt föra fram Kristersson i riksdagen tyckte jag att han borde radat upp fyra statsministerkandidater och aviserat en omröstning i veckan. Då hade alla partier i förväg vetat att dom måste släppa igenom en. Annars blir det extraval och eftersom opinionsundersökningar visar att det är SD som sannolikt skulle vinna på det, så vill ingen annan ha extraval.
 
Alltså!
 
Man kan ju antingen lotta den lnbördrs ordningen eller ta de mest sannolika kandidaterna eftet partiernas storlek:
 
v. 1 Löfven 
v. 2 Kristersson
v. 3 Lööf
 
Och sist det ultimata hotet: Åkesson.
 
Eller någon annan lämplig ordning som av något skäl anses vettigare eller rent av lottas fram. Det viktigaste är att alla partiledarna på en gång får veta hela framtidsscenariot så att dom inser att en av dessa måste vi rösta på eller åtminstone avstå från att rösta emot.

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Torbjörn Lindahl borde bli talman! F.ö. har vi härhemma diskuterat om talmannen kan ge sej själv i uppdrag att bilda regering. (Till slut så...). Eller Magdalena Andersson eller Elisabeth Svantesson (så får vi äntligen vår första kvinnliga statsminister ;o).

Svar: Om jag ska bli talman så måste jag ju in i riksdagen först. Hur ska vi fixa det så här på en höft? 🤔
Torbjörn Lindahl

2018-11-17 @ 06:31:29
URL: http://andraget.blogspot.com
Postat av: Thorsten Schütte

Jag tycker inte ett dugg synd om talmannen, han verkar trivas med sitt jobb. I Tyskland kan man bara fälla regeringen med ett s k "konstruktivt misstroendevotum" där ens eget regeringsförslag måste få majoritet över det gamla. Då kan man inte okynnesmisstroendeförklara och sedan smita från konsekvenserna som man har gjort i Sverige.
Nu har ju "Annie got her gun" och jag önskar henne från hela hjärtat lycka till.

Svar: Jo, visst borde alliansen haft en tydligare framtidsplan när dom - med SD:s stöd - fällde Löfven. F ö tycker jag C:s och L:s tal om att inte ge SD avgörande inflytande haltar en aning; att fälla en sittande statsminister är väl inflytande om något!?
Torbjörn Lindahl

2018-11-17 @ 08:31:48
Postat av: Jonas M

Ja om det nu blir extraval efter årsskiftet, vilket i vart fall i någon mån ligger i farans riktning, kan nya ledamöter väljas in som har möjlighet att bli ny talman.

Är det någon fler som tycker att det är något fariseiskt över de som tycker att det är viktigare att stänga ute SD än att det blir rätt politik?

2018-11-17 @ 11:18:33
Postat av: Maria

Och hur blir politiken om den blir beroende av SD i varje omröstning?

Svar: Det är ju det som är frågan. Det är vad L och C fruktar, att SD succesivt skaffar sig inflytande genom att alliansförslag börjar utformas så att SD kan förväntas stödja dem. Invändningen från M och KD är att risken för SD-inflytande inte ska överdrivas. En förutsättning för att en alliansregerings förslag ska falla i riksdagen är ju att S, V och MP har ett gemensamt motförslag och att SD samtidigt inte röstar på alliansförslaget. Hur stor är chansen att vänsterblocket i fråga efter fråga skulle uppträda helt enigt - särskilt som MP i senaste valet fick betala dyrt för sin nästintill självutplåning i skuggan av S under senaste mandatperioden, och sannolikt har stort behov visa egen profil. F ö kan ju nämnas att även S-MP-regeringen vid några tillfällen stötts av SD i riksdagen utan att att den regeringen anklagats för att "ta stöd av SD". Så vem vet hur framtiden blir.
Torbjörn Lindahl

2018-11-19 @ 08:06:02
Postat av: Maria

Vem vet hur det slutar. Den som lever får se.

2018-11-19 @ 21:52:55
Postat av: Thorsten Schütte

I Belgien drog kungen politikerna i öronen när regeringsbildandet drog ut på tiden. Kanske borde vår Kung göra detsamma?

2018-11-22 @ 15:23:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0