Gammal biskop och ny

Så kan sistlidna helg + dagarna före och efter sammanfattas.
 
Gamle biskopen, som på lördag lägger ner staven vid gudstjänst i domkyrkan kl 13 (jag kommer att vara där); vännen och kompisen ända sedan ungdomstiden - Hans Stiglund, mötte jag vid stiftsfullmäktige i Skellefteå fredag- lördag. Just när jag stod och packade det sista på motorcykeln kom biskopen på väg till bilen. Vi skippade båda lunchen eftersom ingen av oss skulle med gemensamma bussen och det blivit en stunds väntan eftersom det avslutande sammanträdet gick snabbare än planerat. Nå, vi fick en stunds samtal på parkeringen. Jag bokade direkt in två saker:
1) att han kommer och predikar i Hertsökyrkan någon gång nästa vår (när han haft sitt halvårs vilotid för att vänja sig av med biskopsrollen)
2) att vi går på hockey någon gång under hösten
 
Båda sakerna ställde han upp på med glädje.
 
Kommande biskop i stiftet - electa Åsa Nyström - träffade jag just före Annandag Pingst-kvällsmässan i Hertsökyrkan. Jag vet ej om vi mötts någon gång tidigare (möjligen på prästmöte, hon har ju tidigare varit i stiftet eller var hon Lulestiftare under sin EFS-prästtid så hon inte deltog i kyrkans prästmöten? ) Strunt samma. När vi möttes igår kväll kändes hon oerhört bekant, men så har man sett henne på bild många gånger. Hade hoppats få några ord med henne även efter gudstjänsten men hon och hennes sällskap om ytterligare två personer hade försvunnit innan jag hann ur sakristian. Vi hade ju inget fika heller. 
 
Vad har jag då gjort under tiden mellan dessa två biskopsmöten? Jag for till södra stiftsdelen och besökte goda vänner sedan många år. Där fick jag vara med om mässa i ett litet privatkapell både lördag och måndag och däremellan på Pingstdagen i en helt offentlig gudstjänst ledd oklanderligt som en äkta svenskkyrklig gudstjänst enligt 86 års handbok av präst i Missionsprovinsen.*
 
Nu får min mle kamrat (se kommentar till föregående inlägg) vara nöjd!
 
* alltså fick jag inte på Pingstdagen vara med om något firande av nya handboken/missalet.
Kollegan Bosse, som ledde högm i Hertsön Pingstdagen hade åtminstone tänkt visa upp missalet, men ej funnit det i kyrkan. Det beror på att jag lämnat "nyböckrena" till arbetskamrat som lovat texta ordet Hertsökyrkan med vacker stil. Nya missalet** ska förvisso känna sig vördat där det år efter år kommer att stå oanvänt i bokhyllan
 - - - - 
** för den eventuellt oinvigde : ett missale är prästens altarbok som innehåller handbokens texter till den allmänna gudstjänsten + melodistämmans noter till de partier som prästen ska sjunga, men inte de kompletta notsystem som organisten har i sin musikbilaga för att kunna kompa vackert.

Kommentarer
Postat av: +Göran

"Vänja sig av med biskopsrollen"? I vår kyrkas tradition är man biskop för livet. Som emeritus har han inte längre någon jurisdiktion, men biskop fortsätter han att vara (och skall bära mitra när han tjänstgör, åtminstone i högtidligare sammanhang)!

Svar: Jag vill inte påstå att det var ett exakt citat som jag gav. Jag uppfattade inte att han menade något i strid med vad du anför. Bara att han en tid ville få vila från det som präglat hans vardag nu under lång tid.
Torbjörn Lindahl

2018-05-23 @ 14:13:51
Postat av: Jonas M

Det finns säkert saker som han vill vänja sig av med som han gjorde i egenskap av tjänstgörande stiftsbiskop, som alla sammanträden, medarbetarsamtal och liknande, däremot ska ju fira mässa vara något man aldrig vilar från så länge man inte är för sjuk eller liknande. Men vi ska väl tolka utsagan välvilligt.

Svar: Jo visst bör det hela tolkas så som du uttrycker. Redan under middagens avtackning kvällen före var han tydlig: nu ville han få ca ett halvårs vila men sedan önskade han få komma ut och fira gudstjänst och predika igen.
Torbjörn Lindahl

2018-05-26 @ 10:41:59
Postat av: Thorsten Schütte

Blir orolig när jag läser det här:
http://www.sandaren.se/ttartikel/man-dod-i-mc-olycka-i-lulea

Svar: Inte jag.
Torbjörn Lindahl

2018-05-26 @ 14:22:18
Postat av: Thorsten Schütte

Skönt att höra. För motorcyklar är ju trafikförsäkringen förhållandevis dyr, därför kan det här resonemanget vara av intresse:
https://www.salaallehanda.com/opinion/insandare/slopa-trafikforsakringsskatten

2018-05-27 @ 20:02:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0