Första maj

är det idag. Det tror man inte. När jag sitter i favoritfåtöljen och tittar ut genom fönstren så ser jag en snömängd som för tankarna till första halvan av april.
 
Detta datum brukar det oftast vara helt snöfritt runt huset och ibland har man varit ute och paddlat kanot på fjärden denna tid.
 
Tur att ett annat säkert vårtecken inte sviker- Första maj-rundan. Ganska sval dag. Innebärande att jag vid pauserna i både Boden och Älvsbyn fick värma handskarna (och även händerna) på motorn (motorcykelns motor, säger jag för säkerhets skull ifall någon ny okunnig läsare skulle ha infunnit sig). Jag blir ju ständigt kall om fingrarna så fort det är svalt. I Boden fick jag hjälp värma händerna av nystekt hamburgare som serverades av Trångfors IF. God gärning. Kaffe köpte jag dock inte av dem utan siktade på att det skulle stå skolbarn med föräldrar och sälja kaffe och kakor på Storgatan i Älvsbyn. Men icke. Dom hade tydligen skrämts av kylan. Vad som skrämt eller lockat bort min gamle kamrat vet jag ej i detalj men han hade i alla fall haft vänligheten att via sms meddela sin frånvaro. Alltså fick jag i min ensamhet besöka närbeläget konditori där man kunde få sig en kopp kaffe och en bulle. Mitt vänstra långfinger framhärdade dock i att inte låta sig upptinas så till slut fann jag ingen annan råd än att doppa fingret i heta kaffet. Nöden har ingen lag. Dags att skaffa handtagsvärmare - tur jag beställde på Piteå MC & Motor igår.
 
Sista sträckan mot Piteå var det lite varmare i luften och under hemkörningen från Piteå ännu varmare och vid hemkomsten snudd på behagligt, men så var jag också varmt klädd. I Piteå blev det givetvis palt som vanligt. Vid bordet hamnade jag bredvid mekanikern från ovannämnda mc-firma. Roligt se honom som mc-förare också så man kan lita på att han vet vad en hoj används till när man anförtror sin ögonsten i hans händer i verkstaden.
 
Enligt en uppgift jag hörde var det ca 580 motorcyklar ut från Luleå. Bra siffra i detta svala väder men långt från rekorden på över 1000. I Boden var det en medåkare som såg att jag tappat nummerskylten. Var har den tagit vägen? Kan den lossna bara så där? Har någon stulit den?
 
Nu är våren infirad och nu är det Lunds studentsångare på TV. Och då är det vår. Oavsett snödjupet.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag åkte skidor idag, 5 km! /Brodern i Umeå

Svar: Imponerande. Första maj!! Jag har hängt undan skidorna för säsongen.
Torbjörn Lindahl

2018-05-01 @ 22:20:45
Postat av: Andreas Holmberg

Bra Torbjörn att du bildledes varnar de stackars Efs-are som kommer till Lule på årskonferens om en vecka. Hoppas verkligen att åtminstone isarna knäckts då, annars lär dom ju bli helknäckta. (Det verkar ju komma en del regn de närmaste dagarna).

Taskigt att när dom var i Alingsås förra året var påsken - och årskonferensen - sen, men när de ska vara i Lule är påsken - och årskonferensen - flera veckor tidigare (det borde ju med lite planering lätt kunnat ha varit tvärtom). Taskigt också att när årskonferensen är i Lule OCH tidig så är våren ovanligt SEN - bara för att Lule ska se extra nordpolsaktigt och obeboeligt ut! (Så är Lule också Bodells och Waldenströms stad, inte Rosenius´).

En liten tröst är att våren verkar komma på allvar under Kristi Himmelsfärdshelgen - även till Lule. Sol och luftvärme gottgör mycket.

Svar: Isar? Även ett betydligt mer normalt år än detta har man kunnat se personer sitta och pimpla på isen i södra hamn-fjärden en bit in i maj månad. (Där är det ju djupare vatten som kyls från havet, inte som den till stora delar högst meterdjupa innerfjärd jag har utanför fönstret.)
Torbjörn Lindahl

2018-05-02 @ 04:52:34
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Thorsten Schütte

"Kan den lossna bara så där? Har någon stulit den?" - Egen erfarenhet talar för det sistnämnda!

2018-05-03 @ 17:20:07
Postat av: Andreas Holmberg

Jo, jag vet ju att isarna brukar ligga kvar i Luleå den 1 maj (det händer här också, men...). På 70-talet minns jag att majbrasorna ofta anlades ute på isarna, så sjönk de praktiskt nog till botten sedan (och skräpade ner, oskicket förbjöds på 80-talet). Men på lillebror Martins födelsedag den 11 maj brukar faktiskt fjärdarna glittra blått normala år även i Lule. Och jag tror att tillresta Efs-are blir rent förskräckta om de fortfarande ser havsisar från Kulturens hus nästa fredag! Så jag ber och hoppas.

2018-05-04 @ 20:43:09
URL: http://efsidag.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0