Biskop i media

Eller kanske snarare inte biskop i media?
 
I måndags morse slog jag nyfiket upp tidningen på köksbordet för att se om det skulle stå något om välkomstgudstjänsten i domkyrkan i söndags. Inget! Visserligen hade NSD haft ett större reportage om Åsa Nyström några dagar innan men i alla fall. Nu har man lärt sig att tidningar ofta tycker det är intressantare att skriva om förberedelserna och om det som sker bakom kulisserna, så därför ett reportage om när den musikaliska Åsa Nyström övar sång tillsammans med domkyrkoorganisten, men ändå. Jag menar, om tidningen har ett stort inside-reportage om en av Luleås hockeyspelare, om en utländsk spelares eventuella trivsel i staden, eller om en skadad spelares rehabilitering, eller om en ung lovande spelares genombrott, då har man väl ändå ett reportage om själva matchen? Eller?
 
Koll i Kuriren på jobbet dagen efter. Ingenting. Letande på nätet i båda stora norrbottensdrakarna gav inget heller. Ingenting.
 
Hur ska man tolka detta? Jag menar, en ny person på biskopsposten hälsas välkommen i fullsatt domkyrka, det borde väl åtminstone vara en händelse, eller...?
 
Men i media är det uppenbarligen inte (längre?) en händelse. Är det bara ett ytterligare tecken på hur långt ut i utkanten av byn kyrkan numera befinner sig.
 
Vad gör vi isåfall med den insikten?

Kommentarer
Postat av: Den gamle kamraten

Är du förvånad? Inte jag ett dugg.
För trettio år sedan fanns kyrkan någotsånär på människors karta och frikyrkorna i marginalen. Nu är kyrkan i marginalen och "de andra" inte ens på papperet.
Detta naturligtvis så länge det inte händer något upprörande eller äckligt som väcker medias intresse. Media - detta är inte ett klander från min sida - söker det udda, avvikande och skrämmande. En ny biskop i Luleå är inget sådant. Inte ens en kvinnlig sådan.
Den beska sanningen är att kyrklig normalitet inte är så intressant att media skickar en reporter. Annan än möjligen sina egna med uppgiften att vara husbondens (politiskt korrekta) röst.

Svar: Egentligen inte förvånad, men utan tvekan tycker jag det är utmanande för oss som finns mitt i den kyrkliga smeten att ordentligt inse hur läget är.
Torbjörn Lindahl

2018-06-15 @ 13:09:35
Postat av: Jonas M

Oavsett vad man anser om stiftschefen är det väl sådana tilldragelser som media borde rapportera om ordentligt, om något. Men det som inte är jämmer och elände är väl inte så intressant (tidningarna skriver mest om sport, diskbänksrealism,, snyfthistorier och brott och straff).

2018-06-16 @ 00:19:10
Postat av: Den gamle kamraten - igen

Detta är inte en kommentar om inlägget utan en fundering kring en annan sak media informerat om.
Man sköt på varandra på Hertsön nyligen. (TV4 hade en karta med ett kryss på en annan stadsdel för att visa var det var). I intervjuer och reportage ges intrycket att området om inte (ännu) är ett stadens problemområde så i alla fall har potential att bli det - ungefär som Örnäset ansågs vara när vi växte upp på 50-60-70-talen.
Hur resonerar man kyrkligt kring detta? I distriktet? I gamla Örnäsets församling? I stora Domkyrko? I personalen? Bland förtroendevalda?
Redan gudsfolket deporterade till Babylonien fick ju av Gud genom profeten Jeremia maningen att "söka den stads välfärd som Jag fört er till" - citerat fritt ur minnet. (Det Bibelstället finns förresten på alla fordon som ägs av Stadsmissionen i Berlin).
Hur tänker Guds folk i Luleå?

Svar: Sköt mman "på varandra"? En blev väl skadad.Nå, till din fråga: jag har inte upplevt så mycket "tänk" ännu. Porsön-Björkskatan har väl varit nästan mer omskrivna som problemområden under senare år.
Torbjörn Lindahl

2018-06-16 @ 09:01:54
Postat av: Kamraten igen

OK. Vet att de andra stadsdelarna varit drabbade och omrapporterade. Men mina frågor kvarstår. Hur är de kyrkliga tänken?

Svar: och mina svar kvarstår: - - - alt ???
Torbjörn Lindahl

2018-06-16 @ 14:16:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0