Dubbelhelg

har det varit som bekant. Både igår och idag har jag celebrerat och predikat. 27 var vi igår, en bit över 30 idag. Inte märkvärdigt många på något sätt, men inte helt illa jämfört med andra kyrkor i staden. Glädjande se några vänner som tidigare haft sin huvudsakliga gudstjänstgemenskap i Björx. Dom är hjärtligt välkomna till oss. Kyrkkaffe ordnat av en av gudstjänstfirarna - s k volontär, för att använda kyrkoorganisationsspråk. Roligt när gemenskapen kan förlängas en stund. Det högljudda pratet vid kaffeborden är lätt att tolka som att gemenskapen är god.
 
Kyrkvärdsträff var det sen. God samvaro och sammanhållning även i den gruppen.
 
Senare under eftermiddagen blev det för mig biltur en bit bort efter E4. Träffade återigen god vän som jag besökte även i torsdags (och som i sin tur besökte mig före jul.) Men denna gång var även hustrun hemma. Riktigt trevlig kväll som avslutades med bön och förbön. 
 
God helg!
 
 

Kommentarer
Postat av: Bosse

Antalet gudstjänstbesökare låg på det normala i Hertsökyrkan. Det är glädjande, speciellt med tanke på 13dedagen som numera håller på att utplånas utifrån antalet besökare. En stabil mässfirande gemenskap. (I Örnäset firade vi 13dedagen med att vara precis 13 närvarande.) Det sorgliga är att siffrorna åter igen visar hur seden att då och då gå i kyrkan brutits. 13dedagen var precis en sådan söndag som fyllde kyrkan av "då-och-då-besökare". Kyrkoseden är bruten helt enkelt.
Glädjen över inkarnationens under är svag i vårt land och i vår stad.

Svar: Kyrkseden är helt bruten i landet. Det ännu mer tragiska är:1. Att i många fall inte ens de kyrkoanställda har ordentlig kyrkvana.
2. Att kyrkan inte förmår formulera nya visioner för hur folket ska nås i en ny situation.
Torbjörn Lindahl

2018-01-08 @ 12:30:22
Postat av: Andreas Holmberg

Ja, den gamla missionshelgen trettonhelgen är på många håll helt kajkad. Helt och hållet - folk har ju ofta tagit ner stjärnorna innan den kommer. Vi får se upp så att staten inte avskaffar den. Här gör vi som fortfarande går i kyrkan då en insats för hela folket även i rent lekamligt avseende (visserligen utom just i år och nästa år då Trettonhelgen ändå infaller under lediga dagar).

Roligt att du firade dubbelhelgen som sej bör, Torbjörn! Även hos oss hade vi dubbla gudstjänster (varav en mässa) med deltagarantal som hos er. Ett tacksägelseämne.

Svar: Och på Trettondedagen blev jag f ö hembjuden till dina föräldrar på kyrkkaffe. Trevligt och uppbyggligt. Det är fördelen med att inte alltid ha kyrkkaffe i kyrkan att man kan ses hemma hos varandra. Jag får bjuda igen när jag fått ordning här i huset (jag har ju rullstolsramper av familjeskäl så din mors rullstol är inget problem).
Torbjörn Lindahl

2018-01-08 @ 15:12:31
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: den gamle kamraten

Delar tankarna om 13-dagen som likt även andra helgdagar som inte är söndagar driver ut i obefintligheten. Håller med bloggaren i hans tvåpunkter i svaret till första kommentaren.
I lilla Älvsbyn firades Högmässa den större av dagarna - 13-dagen - med 15 deltagare, 14 kommunikanter. Då det enligt en del kyrkopolitiker inte är lämpligt med Mässa jämt var söndagen utan Kristi kropp och blod. 28 personer var vi.
Så jämfört med min mångdubbelt större födelseförsamling är det inte alldeles ankskit. Om man nu skall jämföra...

2018-01-08 @ 19:31:21
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0