Dags börja sammanfatta julhelgen*

Vi börjar väl med julafton trots att den dagen kyrkoårsmässigt är adventstidens sista dag.
 
Hemmavarande son och jag drack enligt familjetraditionen kaffe kl 9 och tände de tio levande ljusen i lilla plastgranen. Dock sjöng vi inte Fröjdas vart sinne, julen är inne, helt i enlighet med tidigare påpekande från vännen Andreas. Kl 11 infann vi oss i domkyrkan och såg julspelet Levande julkrubba. Roligt se domkyrkan helt fullsatt. Och roligt äntligen själv få se detta som genomförts i många år nu. Det blev vårt deltagande i något som får gälla som julbön. Direkt efter det for vi till Örnäsgården och åt julmat och träffade många bekanta.
 
När det var slut for sonen hem och jag for och besökte mamma. Såg Kalle Anka där. Hem sedan för julgröt och julklappsöppning. Och sång av julpsalmer, bl a 118 så nu drar tidigare nämnd god vän en suck av lättnad över mitt helt kyrkoårskorrekta julfirande. Men törs jag då erkänna att vi även sjöng några adventpsalmer?
 
Upp med tuppen på juldagen då jag skulle leda julotta i Örnäsets kyrka. Inte särskilt mycket folk. Bara ca 35. Det är tydligt att de allt färre som fortfarande besöker julottor koncentrerar sig på Domkyrkan och Gammelstads kyrka. Undrar om dom som var i de kyrkorna också fick en predikan i tre punkter?
 
Men kyrkoårsförvirrad känner jag mig fortfarande. För precis när jag läst välsignelsen som avslutning på julottan och känt  att nu har julen börjat på riktigt då insåg jag att nästan i exakt samma stund har Mellandagsrean börjat. Juldagen - en mellandag!?, jag säger då bara det.
 
Själv fick jag en mellanstund mellan två gudstjänster. La mig att vila en stund innan det var dags hämta mamma och ta med henne till Hertsökyrkan. Men den högmässan leddes av Bosse. Bara en handfull färre än på julottan. Till moster och morbror sen för lite mat innan jag skjutsade hem mamma.
 
Midddag i hemmet, sen lite koll på månen i nya teleskopet. Är det roligt eller roligt?
 
- - - - -
 
Helige Stefanus dag eller nnandag jul. Två gudstjänster. Själv brukar jag ifrågasätta om vi ska/behöver dubblera när vi är så många präster i tjänst i församlingen. Men ok då. Först högmässa i Örnäsets kyrka kl 11.  Tjänstgörande vaktmästare hade förberett för gudstjänst i stora kyrkorummet. Det hade inte behövts - vi hade nästan kunnat få tre stolar var i mindre Mariakoret. Om jag räknade rätt var vi under 20 deltagare. Därmed  var vi kyrkostatistik; 80% av huvudgudstjänsterna i svenska kyrkan lär ju firas med färre än 20 deltagare.** I Hertsökyrkan däremot, där jag ledde gudstjänst kl 18, bröt vi mot statistiken. Där var vi 24. Glögg och pepparkaka efteråt.
 
 Så då har vi äntligen kommit till slutet av helgen. Vad är då att säga? Inga stora skaror besökare. Har i flera dagar gått med tanken att jag borde kommentera detta. Men vad ska jag skriva? Vet inte.
 
* började skriva detta redan på juldagens kväll
 
** en uppgift jag hörde första gången redan 2014

Kommentarer
Postat av: Maria

Annandag jul i Gällivare kyrka: 750 pers i en kyrka som rymmer högst 500. Det stod folk i trapporna upp till läktaren. Under nattvardsgången spelade jag i princip alla nattvardspsalmer som fanns i psalmboken.
Men detta var ju innan väst började med egna nattvardsgångar.
Jag saknar dessa Annandagar och kommer minnas dem så länge jag lever.
För några dagar sedan träffade jag en dam som pratade om Gunnar Jönsson. Och om min farfar, förstås. Jag får en varm känsla i hjärtat när dessa personer omnämns.

Svar: Jo, det fanns en annan tid.
Torbjörn Lindahl

2018-12-29 @ 09:43:41
Postat av: Den gamle kamraten

Med respekt för Örnäset och Hertsön frågar jag ändå för fullständighetens skull: Vilka gudstjänster firades i övrigt i Luleå? Hur många firade där? Domkyrkan, Mjölkudden, Porsön, Gammelstad, Bergnäset? Säkert nån kyrka till som jag glömt.

Svar: Nu har jag två gånger jobbat på ett långt svar och båda gångerna har svaren försvunnit i cyberrymden.🤨
Torbjörn Lindahl

2018-12-30 @ 13:56:39
Postat av: +Göran

Maria! På 70-talet, när jag var informationssekr. på Svenska kyrkans mission, hade jag ofta kontakt med en fantastisk kvinna i Gällivare, engagerad för mission, som hette Jönsson (förnamnet har jag dessvärre glömt). Hör hon hemma i släkten som du talar om?

2019-01-01 @ 23:19:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0