Jubileum

Har just inträffat. Vilket jag dock glömde att omnämna här på bloggen på den rätta dagen. Men glömskan kan möjligen förklaras av att jubileet inföll mitt i stilla veckan. Åtminstone rent teoretiskt kan man ju tänka sig att tankarna var upptagna av viktigare saker så där när Kristus närmar sig sitt lidande. Hypotetiskt alltså. Ren tankspriddhet är ju också en möjlighet.
 
Vad handlar det då om? Jo, onsdag 28 mars var det denna ringa bloggs tioårsjubileum! Detta inlägg blir nr 1562. Inte riktigt ett inlägg varannan dag men en bloggpost oftare än var tredje dag. Antalet läsare ligger ganska stadigt över 100 per dag numera. Någon enstaka gång glider statistikstapeln ner under 100 (om jag gör några dagars skrivuppehåll) men genomsnittet är stadigt över 100 per dag. I kommentarfältet märker man dock att arr det finns flera läsare som kommenterar inlägg flera dagar, ibland upp till en eller två veckor, efter det att inlägget publicerats.. Flera regelbundna läsare är alltså inte dagliga läsare. Hur stor är då den verkliga läsekretsen? Vet  ej.
 
Icke dessto mindre är det roligt ha läsare. Stor läsekrets är dock inget mål i sig. Redan på den tid när den dagliga läsekretsen var ca 30 var det nog för att ge tiilräcklig skrivinspiration.
 
Vad är det  då som lockar läsare? Ja, jag märker att det finns några ämnesområden som kan få dagsstatistiken att tillfälligt skjuta i höjden och understundom nå 150. Dessa är:
- om jag skriver om laestadianismen. Kanske särskilt om jag relativt utförligt refererar från en möteshelg eller ett stormöte
- om biskopen nämns i rubriken
- om jag är osedvanligt kyrkokritisk.
 
Alltså anar vi karaktären av läsarskaran. Bloggens karaktär är väl känd och kommer att förbli. En viss förändring i bloggen tycker jag mig dock ha noterat: jag skriver numera oftare om, och utifrån, sådant som händer mig personligen och ger mig något mindre in i "större" kyrkopolitiska och teologiska frågor. Vad beror den utvecklingen på? Som äldre får man minskat intresse av annat än det som direkt berör en själv? Eller att jag redan avhandlat det mesta? Eller att det enda verkliga ljuset i svenska kyrkan nu för tiden är gudstjänstlivet i Hertsökyrkan, vilket regelbundet bebloggas 😄 Läsarna får gärna hjälpa mig finna svaren.
 
I ett skeende har jag, som bekant, blivit domkapitelsanmäld pga mitt bloggande. Att det var en orkestrerad kampanj råder ingen tvekan om; sex domkapitelsanmälningar på ca sex veckor, varav de fyra första nästan samtidigt, och inga under de övriga tio åren. Den som går oböjd genom dylika angrepp, så väl som massmediala kampanjer, kommer ofta ut stärkt, mer respekterad och ännu mer inspirerad till fortsatta tag.
 
Eller som förrförrförre ärkebiskopen Weman lär ha sagt när någon i kretsen av bekantas bekanta samtalat med honom om att jag blivit domkpitelsanmäld:
- Att bli anmäld till domkapitlet är väl snarast en merit numera.*
 
- - - - -
 
* sannolikt lite skämtsamt avsett, men ändå

Kommentarer
Postat av: Jonas M

Det är klart att en rubrik med biskopen nog får mången att bli intresserad att läsa vidare men för trogna läsare krävs det att innehållet svarar upp mot rubriken (vilket det ju uppenbarligen brukar); så det inte blir som i damtidningarna där det kan stå "Drottning Silvia svårt sjuk" och så har hon en vanlig förkylning.

Nog en helt riktig iakttagelse att det är en god merit att vara anmäld till domkapitlet (dock inte av alla anledningar naturligtvis). Belackarna verkar dock ha lugnat ner sig senaste året eller två?

2018-04-02 @ 22:37:36
Postat av: den gamle kamraten

Verkar som om jag måste anmäla mig själv till Domkapitlet! Jag ändrar och fipplar i 1986 års Kyrkohandbok varenda gång jag använder det. Ingen reagera på denna fatala olydnad. Och om jag gör så med det friska trädet - vad skall då inte ske med det (kommande) sjuka?

Svar: I Hertsön använder vi regelbundet tillägg som vi tagit ur Artos missale; fr a att församlingen sjunger "Din död förkunnar vi..." efter instiftelseorden och sjunger trefaldigt Amen efter nattvardsbönen. Men dom tilläggen ger bara liv och glädje åt gudstjänsten. Det faktum att deltagarna själva klarar att sjunga detta utan orgelstöd och utan starthjälp av prästen har flera gånger imponerat på tjänstgörande "gästande" musiker från andra kyrkor i församlingen.
Torbjörn Lindahl

2018-04-03 @ 00:19:59
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: Jonas M

Som sagt ligger det ett egenvärde i att församlingen kan så mycket utantill som möjligt, att man ansluter sig till den allmänkyrkliga liturgin och att den sjungs i söndagens högmässa om möjligt. Likaså bör svaret på Herren vare med er, kunna ske utan orgelstöd

Svar: Naturligtvis är det så. Men vi har en lång väg att gå om vi ska förvandla våra gudstjänstbesökare från "åhörare" till "gudstjänstfirare" (från objekt till subjekt).
Torbjörn Lindahl

2018-04-03 @ 13:43:49
Postat av: den gamle kamraten - igen

Mina "handboksöverträdelser" är absolut inte av musikalisk art - tillförsamlingens stora lättnad. Jag formulerar om och byter in synonymer och håller på i prästerliga ensamma partier som Nattvardsböner och liknande.

Svar: Sådant ägnar jag mig kanske också åt. Dock mindre i mässan, mer i dop- och begravningsritualens böner.
Torbjörn Lindahl

2018-04-04 @ 00:05:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0