Vad ska man skriva om?

När man tycker att man inte har något att skriva om.
 
Söndagen. Höll på att försova mig. Visar väl hur kraftlös jag fortfarande är. Men när jag kom till kyrkan bra många minuter försent så sjöng man ännu på den långa ingångspsalmen 168. Alla verser, så jag hann vara med på en och en halv vers på slutet. Ca 30 deltagare var vi. En av gudstjänstfirarna hade gjort fina prydnader tillsamman med ljus i olika storlekar, vilket vid kyrkkaffet såldes till förmån för Världens barn. Fint initiativ.
 
I övrigt försöker jag ta det lungt eftersom jag är sjukskriven t o m i morgon för att återhämta mig. Det hade jag iofs inte mycket för eftersom jag ändå skulle varit ledig lördag - tisdag.
 
Nåja, ett och annat måste jag väl göra så jag inte blir helt försoffad. Rev ner lite plattor från innertaket i vardagsrummet i fredags (inte särskilt tungt arbete, dom ramlar ju ner av sig själv) och körde dem till återvinningen i lördags. 
 
Nu sitter jag och tittar i taket och funderar hur stor del av isoleringen som måste bytas, anfrätt som den delvis är av tidigare års vattendropp från takkupan.
 
Och tittar jag inte på det så tittar jag ut genom mina nya fönster. Så fantastiskt se så mycket natur när man kikar ut, även om naturen mest består i en fjärd som håller på att växa igen. Än kan jag se en hel del vatten, men ack, hur länge.
 
Kyrkovalet kan man också skriva något om. Valet till kyrkomötet är inte helt färdigräknat. Mandatfördelningen är väl i princip klar  (vi i Luleå stift behåller vårt mandat) men hur kryssen slår vet man ännu ej säkert. Stiftsvalet är dock klart. Jag får en ordinarie plats denna gång. Efter Maria Andersson som stod etta på vår valsedel. Noterbart att Frimodig kyrka ökade med ca 500 röster i stiftsvalet.
 
Resultaten lokalt - Nederluleå, där jag bor och Luleå Domkyrkoförsamling, där jag är anställd - bryr jag mig inte så mycket om. De som hamnar i kyrkoråden kommer på sikt - om nuvarande medlemsutveckling håller i sig - mest att få administrera neddragningar. Några stora och tydliga profilerade nysatsningar finns det knappast längre utrymme för
 
Lycka till!

Kommentarer
Postat av: den gamle kamraten

Intressanta tankar om naturlagarna. Att takplattor faller ner på grund av gravitationen. Att höstfärgerna kommer på grund av jordaxelns lutning och planetens varv runt solen. Och att vattnet du ser försvinner på grund av landhöjningen.

Är det likadana "naturlagar" som styr neddragningar och församlingsutveckling? Du låter ju så pessimistisk i slutet av din text. Eller kan man utan att det blir dyrare göra annat än vad som nu görs för att saker skall växa?
Den sortens frågor ställer jag mig ofta? Långt ifrån lika ofta, faktiskt nästan aldrig, hittar jag svar på mina frågor. Men jag ställer dem ändå.

I sommar och i höst har jag på ett nördigt sätt odlat mitt intresse för dålig science-fiction och pressat mig igenom en massa avsnitt Star Trek. Det som sker på rymdskeppen äratt man i olika lagen dirigerar om den energi man förfogar över till "främre eller bakre sköldar", "livsuppehållande system", "förstärkning av skrovet" och så vidare. Det är en väldig kontrast mot kyrkan där näst intill alla går in för att hålla alla system igång samtidigt. Personal, inte frivilliga med ansvar, skall finnas med jämt och ständigt. Verksamhet som frekventeras av samma individer som för 15 år sedan "måste" bara vidmakthållas trots att alla nu är över 85 år gamla. Kyrkor och församlingshem töms och stängs hellre än hålls öppna och bemannade även då det inte finns en klockslagsfixerad händelse att komma till.

Många förbannar mörkret. Man kan se olika saker som "mörka" men attityden är samma. Vilka ljus skall tändas? Behöver tändas? Konkret?

Det är frågor som gnager mig.

Svar: Jag ställer mig i princip samma frågor som de som gnager inom dig. Det som gör mig aningen dyster till sinnes är min fruktan att de s k "kyrkopolitikerna" - helt oavsett politisk färg - knappast är dom som sitter inne med några svar.
Visst skulle den stadigt försämrade ekonomiska situationen med sannolikt åtföljande personal- och lokalminskningar, kunna innbära positiva utmaningar och nytändningar. Men det kräver ett helt nytt sätt att se på hela saken. Tex att dom som går i kyrkan är inte mottagare av anställdas utförda och av kyrkoråd bekostade (gudstjänst-)"verksamhet". Utan gudstjänstfirarna ÄR själva själva församlingen. M.m. osv.

Torbjörn Lindahl

2017-10-09 @ 14:46:49
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: den gamle kamraten

Kul! Den här bloggen är en blogg där man håller med varandra. Och tänker vidare i betydelsen både bredare och framåt.
Ta då din formulering: "Men det kräver ett helt nytt sätt att se på hela saken. Tex att dom som går i kyrkan är inte mottagare av anställdas utförda och av kyrkoråd bekostade (gudstjänst-)"verksamhet". Utan gudstjänstfirarna ÄR själva själva församlingen."

Var sitter den attityden? Egentligen?
Jag tror att den finns hos de förtroendevalda - beklagligt nog. Samtidigt inte annat att vänta. Det politiska systemet är ju att man söker och får förtroende att fatta beslut till gagn för andra. Så de har nog i de allra flesta fall den attityden.

Är det något som hindrar? Ja! Men till väldigt liten del. Om vi i arbetslagen skulle ha en annan attityd, att - nu pratar jag såntdär finbyråkratispråk - se församlingsborna som medaktiva subjekt i stället för objekt för vår diktan och traktan skulle politikernas konsument- och servicetänkade inte ha makt att lägga locket på. Där för tror jag att det primärt är en fråga för arbetslagen och de chefer som leder dessa.

Hosea 4:4 blir i den meningen aktuellt. Helst i 1917 års tappning. Bibel 2000 blir så jättehemskt.

2017-10-10 @ 13:17:59
Postat av: Den gamle kamraten igen.

Ha det så vanvettigt grattis nu när du fyller 64 år ung!

Svar: I egna ögon hade jag roligt. Inledde födelsedagen m personslmässa. Gjorde det kanske något krystade psalmvalet
53
10
11 (v 6)
64 (v 7)
Undrar hur många som förstod koden.😃
Torbjörn Lindahl

2017-10-11 @ 21:17:56
Postat av: den gamle kamraten - med en suck

Hade det varit fotboll hade det renderat ett gult kort.

Svar: Men inom kyrkan blir det istället domkapitelsanmälningar😄
Torbjörn Lindahl

2017-10-11 @ 23:40:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0