De 95 teserna

borde man ju bry sig om idag. 500 år efter att dom spikades upp. Om dom nu spikades upp, vilket tydligen anses historiskt osäkert.
 
Nå, i vårt fall googlade jag fram dom idag och läste dom. Dom flesta förstår jag inte - eller kanske snarare att dom känns så inaktuella - eftersom vår tid är fullständigt främmande för den situation där teserna uttalades. Men helt obildbar och okunnig är ju inte så nog skulle man väl i de flesta fall kunna bena ut vad som avses. Kan väl göra det tillsammans med min gamle kamrat om vi någon gång förverkligar hans idé att tillsammans tillbringa en vecka på trevlig ö i grekiska övärlden.
 
Alltså läste jag Luthers 95 teser idag. Alltså är jag oklanderligt luthersk. 
 
Igår läste jag en insändare i NSD av två sosse-kyrkopolitiker, Maria Johansson Berg (f d domkapitelsanmälare mot mig) och Yvonne Stålnacke (nu kommunalråd och f d ungdomskompis till mig, hon hette Öberg då). Tänk så olika det kan vara med sossar; en har man varit kompis med och en blir man anmäld av. Det är därför det är så riskabelt att rösta på sossarna i kyrkovalet. Man vet aldrig vad man får. Luther har jag varken blivit anmäld av eller varit ungdomskompis med. Kanske lugnast så.
 
Nå, i vart fall; tillsammans menar dom i debattartikel att valresultatet visar att folk vill ha mer politik i kyrkan. Det kallar jag tolkning av valresultat. Kanske ska vi även tolka Luther på det sätt som är på modet i denna tid: det är rätt att göra uppror mot den kyrkliga överheten. Kanske rktigt bra tolkning nu när (s) fått över 60% i lokala kyrkofullmäktigevalet? 

Kommentarer
Postat av: Jonas M

Ett tips är ju att samtidigt läsa Exsurge Domine som man går igenom de 95 teserna. Den finns i vart fall att läsa på engelska

Svar: Ok
Torbjörn Lindahl

2017-11-03 @ 19:27:47
Postat av: Jonas%20Nilsson

Intressant tips. Wikipedia säger att denna bulla Exsurge Domine krävde att Luther skulle ta tillbaks 41 teser varav flera kom från de 95.

Första "mot"tesen(?)
1. "It is a heretical opinion, but a common one, that the sacraments of the New Law give pardoning grace to those who do not set up an obstacle."
Det låter som en dålig översättning men jag behöver hjälp med den.

Menas att det är en villolära att tro att sakramentet verkar förlåtelse BARA för att man inte har en direkt/uppbar synd på sitt samvete?

Men säger teserna det? Svårt att veta eftersom det inte verkar vara ett direkt svar på dessa. Teserna menar väl att det är den botfärdiga tron, för Jesu skull, som verkar förlåtelsen?

Jag tycker det är intressant att försöka sätta sig in lite mer i det som påstås ha vållat sådan splittring.
Mitt intryck är att de egentligen inte tar avstånd från avlatsideen, att kunna gottgöra på smidigare sätt, men påståendet att kyrkans avlat kan påverka frågan om syndens skuldfråga, och verka frid i sig. Den rätten och kraften är Jesu egen förtjänst.

Nej, teserna säger givetvis inte allt om bot och bikt men de ger en del att fundera på.

2017-11-07 @ 19:15:22
Postat av: Jonas M

Kanske syftar ovanstående på att man tolkar att Luther avvisar de timliga straffen, det vill säga att även om det är Kristi nåd som frälser behöver man också försona sig med samhället och ta på sig ett straff här på jorden..ett straff som kan fortsätta efter jordelivet innan man får komma till himlen. Se Katolska kyrkans katekes, 1032, 1471 ff.

2017-11-12 @ 17:04:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0