Tv-Gudstjänster

- jag höll på att säga "i parti och minut" - var det idag. Jag blev tipsad om den senare av min moster. Den skulle vara från Arvidsjaur. Nyfiken slår jag på TV:n och hinner se slutet av den förra. Den från Uppsala Domkyrka. Precis hinner jag med att se när Antje och biskop Anders* välsignar i korus. 
 
Sen började jag titta på den andra. Besvikelse att den inte var från Arvidsjaurs kyrka, där mina föräldrar gifte sig och där jag varit så ofta och där jag själv lett gudstjänst min sista tjänstebiträdessommar 1978. Nej, istället hade man byggt ett slags mega-lappkåta där gudstjänsten firades. Tyvärr lyckades jag inte bli helt gripen då allt var på samiska så jag surfade ibland över till annan kanal och såg match om tredje pris i årets upplaga av TV-pucken. Dock såg jag min f d komministerkollega Birgitta Simma celebrera. Och såg en massa biskopar läsa välsignelsen (dock ej i korus denna gång) på finska, svenska och samiska (flera olika dialekter?)
 
Det kan inte hjälpas att jag inte känner mig ett med dylika gudstjänster. Och nu tänker jag på dem båda. Först den katolsk-lutherska och sen den samiska.  Jag kommer aldrig överens med gudstjänster som är mera - eller åtminstone lika mycket - manifestationer, för eller emot det ena eller det andra, som verkliga gudstjänster. Jag erkänner: jag känner mig obekväm (och väljer hellre hockey). Ska det vara gudstjänst så ska vi komma bara för att ta emot Guds nåd i ord och sakrament och för att tjäna Gud med våra böners och lovsångers offer. Så fort man blandar in nå't annat då man ska markera eller signalera eller i första hand göra det för någon viss kategori människor... nej! Inför Guds tron utan sidoblickar. En gudstjänst är en gudstjänst, inte en proklamation eller ett ställningstagande eller en sympatiyttring eller en markering.
 
På kvällen var jag i kyrkan. Utan sidoblickar. En vanlig mässa. Därifrån gick jag uppbyggd och förnyad. 
 
- - - - 
 
* den nitiske läsaren anmäler mig till domkapitlet för att jag inte skrev Anders och biskop Antje.

Kommentarer
Postat av: Jonas M

Jag skulle nog säga att gudstjänsten i Uppsala inte var det minsta katolsk även om det var katolska biskopar som medverkade. Däremot ska det ju ha varit en ekumenisk vesper som ska sändas senare och den blir ju luthersk-katolsk. Men tv-gudstjänsterna är alltsomoftast dåliga där det viktigaste är att låta församlingens kör och andra musiker visa upp sig. Ofta har man olika "reflektioner" istället för en riktig predikan. Och då man bara har 45 minuter (oftast) på sig är det normalt inte en mässa.

Fram för gudstjänsteri tv som inte är så tillrättalagda.

Svar: Jag menade inget om gudstjänstens karaktär utan syftade bara på att det var katolsk medverkan.
Torbjörn Lindahl

2017-11-06 @ 21:31:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0